Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (IPS) Teodosie, este urmărit penal pentru fapte de corupţie, în dosarul din 2009 în care este acuzat că ar fi luat mită, cauză care iniţial a fost închisă de procurori, dar acum a fost redeschisă întrucât au apărut noi date.

UPDATE  Procurorii anticorupţie au emis un comunicat de presă potrivit căruia arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană, pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie din Constanţa.

DNA a anunţat că în acelaşi dosar este urmărit penal şi Bogdan Florin Chiriluţă, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit procurorilor, în luna martie 2009, Teodosie Petrescu, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii „Ovidius” Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoană, denunţătoare în cauză, suma de 850 de euro, prin intermediul lui Bogdan Florin Chiriluţă, precum şi promisiunea unui împrumut de 5.000 de euro.

IPS Teodosie ar fi promis, în schimbul banilor, că îl va ajuta pe denunţător să se înscrie ca student la Facultatea de Teologie şi apoi să fie hirotonisit ca preot, susţin procurorii.

„Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică", a precizat DNA.

Procurorii au mai arătat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană.

Avocata arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a declarat, vineri, că IPS Teodosie este urmărit penal pentru fapte de corupţie, în dosarul din 2009 în care este acuzat că ar fi luat mită, cauză care iniţial a fost închisă de procurori, dar acum a fost redeschisă întrucât au apărut noi date.

Maria Vasii a spus că IPS Teodosie nu este vinovat, însă anchetatorii au stabilit că există date şi indicii noi în acel dosar, care au dus la infirmarea soluţiei iniţiale şi la redeschiderea cauzei. Avocata a adăugat că alte două persoane urmează să fie puse sub acuzare în dosarul de corupţie.

IPS Teodosie, chemat la DNA la cinci ani după faptele de care este acuzat

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat pentru că ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Înalt Preasfinţitul Teodosie a precizat că dosarul din 2009 a fost redeschis şi acum procurorii l-au citat pentru a fi audiat din nou. Arhiepiscopul Tomisului a stat la DNA aproximativ 30 de minute şi la intrare a fost însoţit de un preot.

În iulie 2009, IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul General într-un dosar deschis în urma unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa. 

Dosarul a ajuns la acest parchet de la Parchetul Tribunalului Constanţa, după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), astfel că atrage competenţa procurorilor Ministerului Publica de investigare a acuzaţilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.

Ulterior, procurorii au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.

Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.

Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a făcut plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei de începere a urmării penale în cazul său.

În septembrie 2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luată întrucât Teodosie a comis faptele în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Anchetă pornită de la investigaţie jurnalistică

Ancheta a pornit după ce  doi jurnalişti de la România Liberă s-au recomandat IPS Teodosie ca fiind doi oameni de afaceri care vor să construiască o pensiune în Eforie Nord, iar unul dintre ei simte o chemare spre preoţie, doar că nu şi-a terminat studiile de teologie, nici liceul şi nici facultatea, fiind dispus să plătească pentru a-şi îndeplini visul.

Reporter: Eu am terminat Seminarul la Curtea de Argeş, patru ani.

IPS Teodosie: Şi?

Reporter: Nu am mai dat atestatul de preoţie, anul 5 l-am terminat la un liceu din Bucureşti. Am terminat Facultatea de Drept şi apoi am fost plecat în Cipru.

IPS Teodosie: Bun. Şi ce diplomă să-ţi pun eu la dosarul de hirotonie?

Reporter: Dau un examen la Facultatea de Teologie.

IPS Teodosie: Atunci te înscrii la Facultatea de Teologie şi vedem noi.

Reporter: N-am nici o problemă.

IPS Teodosie: Ai telefonul meu, da?

Reporter: Da, da.

IPS Teodosie: Te rog să mă suni mâine.

Ulterior, aceştia s-au mai întâlnit chiar la reşedinţa Arhiepiscopului Tomisului care s-a oferit să îl ajute pe „afacerist” să îşi obţină diplomele în doar câteva luni.

IPS Teodosie: Am stat şi m-am gândit cum să facem să nu te expun nici pe tine, nici pe mine. Şi cred că trebuie să ai răbdare o lună, două, nu ştiu.

Reporter: Foarte bine, Înalt Prea Sfinţite.

IPS Teodosie: Să te înscriu cumva, să iei o diplomă de seminar. 

Reporter: E perfect. 

IPS Teodosie: Ca să ai o diplomă.

Reporter: Da. 

IPS Teodosie: Şi m-am gândit la formula asta, poate te şi trimit la părintele Moise (directorul seminarului Teologic din Constanţa - n.r.), să vad cum ţi-s actele, să te poţi înscrie pentru un atestat, înţelegi. Să ai o diplomă de seminar.

După ce a obţinut diploma de absolvire a Liceului Teologic, jurnalistul i-a spus IPS Teodosie că vrea să obţină şi diploma de admitere a Facultăţii de Teologie a Universităţii de stat „Ovidius” din Constanţa. Drept urmare, Arhiepiscopul Tomisului i-a ordonat inspectorului Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Braescu, să pregătească dosarul de înscriere. Imediat, acesta a întocmit actele necesare.

Pentru ca totul să pară legal, în cazul unui eventual control, Arhiepiscopul Tomisului i-a cerut secretarei sale să treacă pe toate actele de înscriere la facultate data de 10 septembrie 2008, chiar dacă afaceristul s-a înscris în luna martie 2009.

Secretară: Vreţi din 2008?

Emil Cosmin Braescu: 2008.

Reporter: Da, da. 

Emil Cosmin Braescu: Sa vedem cand ii dam un numar de inregistrare care sa mearga in sesiunea din septembrie, nu? Deci, undeva in data de 10 septembrie?

Mai mult, preotul Braescu l-ar fi asigurat pe jurnalist că va trece fără probleme şi peste examenele din sesiunea de iarnă, chiar dacă aceasta avusese loc cu o lună în urmă. Pentru serviciile sale, Emil Cosmin Braescu ar fi primit 400 de lei şi o sticlă de whiskey. 

Emil Cosmin Braescu: Mergeţi la Universitate, în drumul dumneavoastră luaţi un buchet de flori pentru doamna Varga. Vă duceţi la dânsa. 

Reporter: În afară de dosarul ăsta, mai duc ceva la facultate?

Emil Cosmin Braescu: Vă dăm acum ce mai trebuie şi spuneţi acolo că aţi vorbit cu părintele Cosmin ieri. A vorbit ea cu Înaltul. Pentru că-i foarte târziu acum. 

Reporter: Da, ştiu.

Emil Cosmin Braescu: Nu mai face înscrieri. 

Reporter: Să rezolv şi eu examenele din iarnă şi...

Emil Cosmin Braescu: A, alea se rezolva pe parcurs. Contează să vă înmatriculeze.

Reporter: Părinte, am şi pentru dumneavoastră o sticlă de whiskey, o las aici. Vă mai las şi 4 milioane (400 de lei noi - n.r.) şi ne mai auzim oricum.

După ce reporterul a reuşit să se înscrie la facultate, cei doi s-au întâlnit cu Arhiepiscopul Tomisului care a spus că este dispus să-l facă pe reporter diacon în cel puţin o săptămână de la întâlnirea lor.

Reporter: Ştiţi, eu mă gândeam dacă în perioada asta m-aţi putea face diacon, să stau lângă dumneavoastră, să mă şi cunoaşteţi...

IPS Teodosie: Da, te fac, da! Vineri mă cauţi.

Reporter: Vineri?

IPS Teodosie: Da. Pregăteşte-te să vedem, că de acuma nu-i greu. [..]

IPS Teodosie: Eşti bogat?

Reporter: Nu foarte. Acuma, criza asta ne-a mai lovit... 

IPS Teodosie: Cât de bogat eşti acum?

Reporter: Doar spiritual.

Cei doi jurnalişti au precizat că ulterior au aflat motivul pentru care Înalt Prea Sfinţitul Teodosie întreba dacă este bogat. Bogdan, secretarul personal al lui Arhiepiscopului, le-a transmis că trebuie să plătească 1.500 de euro, bani din care urma să fie cumpărat un cadou pentru înaltului prelat. 

Cei doi jurnalişti i-au spus acestuia că nu au decât 500 de euro, iar omul de încredere a acceptat acest avans. Cei trei s-au întâlnit într-o benzinărie din Bucureşti.

Reporter: Ce-a zis Înaltul?

Bogdan: Am vorbit. El a spus că nu e împotrivă să te facă preot, dar ideea e să te apropii un pic de el. 

Reporter: A, să mă cunoască mai bine.

Bogdan: Să te cunoască.

Reporter: Cât fac veşmintele? 1.500?

Bogdan: Mă, eu aşa zic, ori un engolpion (insigna arhierească - n.r.), pe care ştiu că şi-l doreşte, ori o mitră. Să vedem ce găsesc.

Reporter: Ideea e că eu nu am reuşit să strâng toţi banii, eu am o pensiune la Eforie, am făcut 500 de euro şi îţi mai dau diferenţa când vii, daca e? Ţi-i dau acum pe ăştia. Mai trimit prin Western mâine, eventual. Cam cât m-ar duce cu totul? Dă-mi un sfat, ca să ştiu şi eu pentru săptămâna viitoare.

Bogdan: Mergi la început cu un cadou la dânsul, spovedeşte-te la dânsul şi pe urmă devii familiar, un pic, aşa.

Reporter: Mă duce mai mult de 3.000, cu ce mai vorbesc cu Înaltul? Că o să mai fac o donaţie, acolo.

Bogdan: În jur.

După ce au văzut despre ce sume este vorba, cei doi jurnalişti, care spuneau că sunt oameni de afaceri, au invocat criza şi au spus că nu au momentan bani să plătească toate cele necesare. Secretarul IPS Teodosie, Bogdan, a găsit o soluţie şi le-a spus acestora că pot achita şi în rate. Cu toate acestea, Bogdan le-a cerut la un moment dat 5.000 de euro cu împrumut celor doi „afacerişti”, însă ei l-au sunat pe Arhiepiscop şi au invocat problemele financiare.

Reporter: Am vorbit cu Bogdan, m-a sunat aseară, m-a rugat cu 5.000 de euro, dacă aş putea să vi-i dau pentru o săptămână. Eu am fost astăzi cu o maşină în târg şi n-am reuşit să o dau.

IPS Teodosie: Stai liniştit, nu e nici o problemă.

Reporter: Mi-a promis un prieten, să văd mâine-poimâine dacă e ceva.

IPS Teodosie: Bine. Stai liniştit. Nu e nici o problemă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

Ultima trăsnaie a lui Mazăre şi ÎPS Teodosie: Două biserici în Mamaia. Una dintre ele, construită lângă un club de striptease

Sinodul BOR a interzis încă de vara trecută efectuarea de ceremonii religioase în afara lăcaşurilor de cult, dar cererile de nunţi oficiate pe plajă au rămas la fel de multe. Arhiepiscopia Tomisului a găsit soluţia perfectă pentru a-i împăca pe enoriaşi. La niţiativa lui Radu Mazăre, municipalitatea constănţeană a cedat două terenuri Arhiepiscopiei. Vara viitoare, orice turist va putea să plece din club şi să-şi spele păcatele în drum spre hotel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite