Arafat: Starea de alertă va fi prelungită după 14 decembrie. Cum ne vom petrece Sărbătorile de Iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul va prelungi starea de alertă pe data de 14 decembrie, moment în care va fi realizată şi o analiză epidemiologică pentru a vedea dacă există nevoia impunerii, sau nu, unor noi restricţii, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la Digi24.

Potrivit acestuia, în prezent se constată o scădere a cazurilor de coronavirus în România, dar dacă acest trend va continua sau nu în perioada următoare depinde de populaţie. 

Un lockdonwn total, la nivel naţional, este însă exclus. Va fi preferată în continuare carantinarea zonală, a explicat Arafat vineri seară la Digi24.

„Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere şi trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi”, a spus Raed Arafat.

Şeful DSU recunoaşte, pe de altă parte, că sunt şi zone unde nu se văd rezultate şi spune că e posibil ca aici oamenii să circule nestânjeniţi completând declaraţii false pe proprie răspundere. „Atunci trebuie să vedem de ce: nu se aplică regulile? Nu se controlează carantinarea? Sau fiecare scrie o hârtie pe proprie răspundere în care zice că face ceva şi merge de fapt şi face altceva?” - a punctat Raed Arafat.

În ianuarie-februarie este posibilă o nouă creştere

„Dar depinde foarte mult de noi toţi, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situaţie mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca şi cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie”, a arătat şeful DSU.

„Rămânem adepţii unor soluţii zonale, locale, concentrate pe rezolvarea problemelor unde apar focarele mai mari în localităţi sau zone”, a asigurat Raed Arafat.

Vor fi introduse noi restricţii de sărbători?

El a precizat că deocamdată nu s-a discutat nimic despre eventuale noi restricţii introduse pentru perioada sărbătorilor. „E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măştii şi anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă şi probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul şi cu toată lumea asupra situaţiei epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creştem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat şi nu există intenţii de noi restricţii” - a declarat Arafat.

Întrebat dacă ar putea fi limitat numărul persoanelor la o petrecere privată, în familie, Raed Arafat a spus că asta e greu şi că, deşi în alte ţări europene s-au luat astfel de măsuri, legislaţia din România nu permite.

„Dacă vorbim de întâlnire privată în casa unei persoane, nu putem să o limităm. Putem să sfătuim, putem să explicăm, dar să venim să spunem cuiva, în casa lui, că n-are voie să aibă mai multe persoane, există limitări la acest aspect”, a arătat Arafat.

„Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulţi prieteni, mai mulţi oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulţi acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creştere, din nou, după sărbători”, a conchis Raed Arafat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite