Arafat anunţă că medicii nu vor putea refuza internarea unui pacient, chiar dacă acesta nu este testat, iar cadrele medicale nu pot refuza detaşarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă adoptarea a patru Ordine ale comandantului acţiunii, noile acte prevăzând că medicii nu pot refuza tratamentul unui pacient pe motiv că acesta nu a fost testat pentru Covid-19 şi că personalul sanitar nu poate refuza detaşarea la alte spitale.

În plus, Arafat anunţă trecerea serviciilor de ambulanţă în subordinea şefilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă şi amenajarea unui al doilea spital militar în curtea spitalului CFR din Constanţa.

Raed Arafat a anunţat, duminică seară, că a fost emis un ordin care stabileşte reguli pentru internarea pacienţilor care se prezintă la UPU şi la spital, iar conform acestuia orice pacient este considerat suspect de Covid -19 şi personalul medical are obligaţia de a se proteja în consecinţă.

„Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri spitaliceşti cade sub incidenţa penală. Atragem atenţia managerilor, medicilor că pacienţii nu pot fi refuzaţi pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi Covid”, spune Arafat.

Al doilea ordin stabileşte modul de detaşate a personalului medical în starea de urgenţă. Astfel medicii, asistentele şi personalul auxiliar şi chimiştii, biologii, farmaciştii, terapeuţii pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi publice care au deficit major de personal, fără a putea refuza detaşarea sau delegarea pe perioada strii de urgenţă, iar dacă mutarea se face în alte localităţi autorităţile au obligaţia de a le asigura cazarea şi hrana.

Detaşarea în interiorul judeţului se face prin ordin al prefectului, la propunerea DSP, iar detaşarea în alt judeţ se face prin dispoziţia unui secretar de stat din MS sau prin ordin al comandantului acţiunii.

Al treilea ordin pune în aplicare prevederile Decretului prezidenţial privind coordonarea serviciilor de ambulanţă de către ISU pe perioada stării de urgenţă şi clarifică modul în care se va face acest lucru.

„Inspectorul general al ISU poate emite ordine obligatorii şi pentru serviciile de ambulanţă” a anunţat Arafat.

Astfel, şefii ISU vor putea înlocui resursele SMURD cu autospeciale din SAJ, după consultarea managerului serviciului de ambulanţă, sau poate dispune completarea echipajelor de la ambulanţă cu paramedici SMURD.

Ultimul ordin prevede că la Constanţa spitalul CFR a intrat sub coordonarea Direcţiei Medicale a MApN, iar acolo va fi operaţionalizat în cel mai scurt timp un spital militar. Spaţiile de terapie intensivă ale noului spital militar vor fi amenajate în Spitalul CFR Constanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite