Aproape 12.000 de găini infestate cu salmonella vor fi ucise la o fermă din judeţul Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma unde a fost găsit focarul de infecţie va fi depopulată şi deparazitată FOTO Adevărul
Ferma unde a fost găsit focarul de infecţie va fi depopulată şi deparazitată FOTO Adevărul

Aproape 12.000 de găini vor fi ucise şi câteva tone de ouă distruse după ce inspectorii sanitar-veterinari au descoperit un focar de salmonella la o fermă din localitatea Izvoare, judeţul Neamţ. Acesta este al doilea buletin care confirmă diagnosticul, după ce primele analize, realizate pe 8 august au relevat focarul.

Medicul Constantin Lipan, director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ a confirmat primirea rezultatelor celui de-al doilea set de analize.

„Găinile de la ferma din Izvoare au salmonella, lucru certificat de buletinele de analiză. Rezultatele la probele trimise au ieşit pozitive ceea ce duce la obligativitatea desfiinţării focarului. Ferma va fi depopulată, iar animalele ucise vor fi duse la Protan Bacău, sub restricţie sanitară. După depopulare, ferma va fi deratizată, deparazitată şi verificată dacă focarul a dispărut”, a explicat Lipan, citat de realitatea.net.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ susţin însă că toată carnea şi ouăle infestate au fost retrase din magazine şi supermarketuri, astfel că nu există niciun risc de infestare a populaţiei. 

Cu toate acestea, cei care au mâncat ouă sau carne infestată pot avea febră, dureri abdominale, diaree şi stări de oboseală. Aceste simptome apar însă numai dacă ouăle nu au fost fierte până când se întăresc în interior sau carnea nu a fost gătită la temperaturi înalte.

„Ouăle de la aceste găini se află sub sechestru sanitar veterinar si vor fi si ele distruse, tot la Protan. Este vorba despre ouă de ordinul tonelor, care au fost oprite de la comercializare. Nu există magazine ori supermarketuri în care să se găsească ouă sau carne de găină de la această fermă din Izvoare care să pună în pericol sănătatea populatiei. Cazul este tinut sub control”, a explicat medicul.

În plus, proprietarul fermei de găini va fi despăgubit de stat pentru pierderea celor aproape 12.000 de găini.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite