Aproape 3 tone de droguri au fost confiscate de poliţiştii români în primele şase luni din 2016, fiind reţinute şi 459 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 3 tone de droguri şi 6.000 de comprimate au fost confiscate de poliţiştii români în primele şase luni ale acestui an, fiind descoperite şi 28 de culturi de droguri ilegale. De altfel, 459 de persoane din 41 de grupări infracţionale au fost reţinute.

„În primele şase luni ale acestui an, Poliţia Română, prin structurile de combatere a criminalităţii organizate, a desfăşurat 403 de acţiuni operative în domeniul combaterii traficului de droguri şi 937 de percheziţii domiciliare, în cadrul cărora au fost destructurate 41 de grupări infracţionale organizate”, se arată într-un comunicat emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

În urma acestor acţiuni au fost reţinute 459 de persoane, iar 427 dintre acestea au fost arestate preventiv. 

De altfel, au fost întocmite 409 dosare penale pentr trafic de droguri, fiind trimise în judecată 315 persoane fizice şi juridice, dintre care 196 de  persoane au fost reţinute sau arestate. 

„De asemenea, poliţiştii descoperit 28 de culturi ilegale de droguri (dintre care 19 indoor) şi au ridicat în vederea confiscării 2.844 de kilograme de droguri (dintre care 2762 de kilograme - droguri de mare risc) şi 5.897 de comprimate”, se mai arată în documentul citat.

Sechestru pe mai multe sume de bani, dar şi pe 15 arme de foc

Poliţiştii au pus sechestru asiguator pe 1.478.494 de lei, 135.845 de euro, 8.750 de dolari, bunuri şi mărfuri în valoare de 897.000 de lei, 15 arme de foc, 2.998 de bucăţi de muniţie. Valoare totală a măsurilor asigurătorii instituite este de 3.747.000 de lei.

Cea mai mare cantitate de droguri, aproape 2,5 tone de cocaină, a fost confiscată de poliţişti şi procurori DIICOT, captura fiind anunţată în 1 iulie de către anchetatori.

„În urma activităţilor investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaţionale de trafic de cocaină, ce acţiona pe ruta Columbia - Europa de Vest, a reieşit că, pentru transportul drogurilor, membrii reţelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecţie a lor prin metodele clasice de scanare şi control”, arată IGPR.

Pentru extragerea drogurilor, reţeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operaţiune, unde lucrau specialişti în extragerea cocainei, coordonaţi de către un cetăţean columbian.

Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.

În urma cooperării poliţieneşti internaţionale, au fost arestaţi preventiv liderul grupării şi alţi cinci membri ai grupului infracţional, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite