Aproape 100 de militari, condamnaţi de Curtea Supremă în dosarul „Mită pentru generali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii le cereau şpagă celor care vroiau să intre la şcolile de subofiţeri (foto)
Militarii le cereau şpagă celor care vroiau să intre la şcolile de subofiţeri (foto)

Un complet de trei judecători al Curţii Supreme a decis miercuri condamnarea a 97 de militari implicaţi în dosarul „Mită pentru generali”. Pedepsele sunt cuprinse între 8 luni şi patru ani de închisoare, dar nu toţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Generalii Ion Marian şi Mihai Chiriţă însă au primit pedepse cu executare. Militarii au fost judecaţi pentru fraudarea unor concursuri de angajare în armată.

Practic, în dosar au fost judecaţi doi generali – fostul adjunct al Direcţiei de management şi şeful Direcţiei de instruire şi doctrine din Statul Major General din MapN, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi 71 de caporali.

Fost adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării, generalul Ion Marian şi fost şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, generalul Mihai Chiriţă au fost condamnaţi  la patru ani respectiv, doi ani de închisoare cu executare pentru instigare la fals intelectual.

Tot închisoare cu executare, trei ani, a primit şi Ionuţ Crinu Onel.

Totodată, magistraţii i-au condamnat pe Nicolae Zamfirache, Liviu Ion Bocanu, Nae Cornel, Ionel Corduban Oniciuc, Nicolae Dragomir, Ioan Burghelea, Vasile Vreme, Nicolae Mitu, Mihăiţă Băleau, Stan Condruz, Costel Gabi Drăgoescu, Gheorghe Anghelina, Vasile Alexandru, Laurenţiu Dragoş Matei şi Cătălin Drăgan, Valentin Dincă, Costel Caba, Iulian Geluţu Marin, Gheorghiţă Huluba, Viorel Ciocan, Cătălin Vasile Stanciu, Ionel Lepădat, Francisc Deac la trei ani de închisoare, dar cu suspendare.

Alte 63 de persoane au fost condamnate la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar şase inculpaţi, au primit câte un an, respectiv, doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.   

În privinţa colonelului Ion Constantin, judecătorii au stabilit ca procesul să înceteze pentru acesta.

Acuzaţiile

Concret, potrivit procurorilor, folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi care voiau să se angajeze în armată, să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. 

Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii, susţin procurorii DNA.

Condamnaţii ar fi fraudat trei concursuri, unul susţinut în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza când au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar) precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar.

Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

Celelalte concursuri, au avut loc în anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite