Apelul Bisericii Evanghelice C.A. pentru referendum: O putere dictatorială care încalcă valorile de demnitate umană nu poate fi susţinută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezidiul Bisericii Evanghelice C.A. din România a făcut public „un cuvânt în loc de un apel” cu privire la referendumul pentru familie. Episcopii semnatari notează că prin acest demers majoritatea parlamentară „atrage atenţia asupra unei teme de formă, cu scopul este de a distrage atenţia de la propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie”.

Oficialii  Bisericii Evanghelice C.A. din România (B.E.C.A.R.) au anunţat că nu va exista o poziţie "oficială" a Bisericii în contextul în care Sinodul acesteia se va întrunii în luna noiembrie şi, în plus, „Biserica nu a simţit chemarea până în prezent să-şi exprime opinia în legătură cu un referendum”.

„Deoarece de data aceasta este vorba de o temă bisericească relevantă, ne adresăm cititorului cu un cuvânt în locul unui apel”, se arată în comunicatul semnat de episcopii Reinhart Guib şi Vicar Dr. Daniel Zikeli.

În ceea ce priveşte căsătorai ca o comunitate de viaţă între un bărbat şi o femeie, aceştia susţin că nu găsesc decât motivaţii pozitive. „Situaţia este clară d.p.v. biblic şi teologic. Dumnezeu Creatorul, Dumnezeu Fiul şi Apostolii, animaţi de spiritul lui Dumnezeu, văd în aceasta creaţia şi rânduiala sfântă a lui Dumnezeu, care trebuie respectată şi cinstită. Voia lui Dumnezeu devine evidentă pentru noi oamenii. O lume fără această rânduială sfântă a lui Dumnezeu este de neconceput. Ea este temelia pentru societatea creştină. B.E.C.A.R. învaţă, trăieşte şi propovăduieşte această rânduială sfântă şi creatoare de viaţă a lui Dumnezeu, fără echivoc”, scriu cei doi episcopi.

În ceea ce priveşte participarea la referendum, aceştia susţin că există motive importante pentru a nu participa. Aceştia susţin că instituţia căsătoriei nu este contestată şi că nu trebuie apărată, susţinând în schimb că majoritatea parlamentară şi Guvernul atrag atenţia asupra unei teme de formă cu scopul  de a distrage atenţia de la propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie.

Căsătoria nu este contestată şi nu trebuie apărată. Nici chiar referendumul nu va aduce vreo modificare substanţială. Căsătoria este şi rămâne ancorată în Codul Civil. Majoritatea parlamentară şi Guvernul atrag atenţia asupra unei teme de formă. Scopul este de a distrage atenţia de la propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie. Face abuz de buna credinţă a  populaţiei României pentru a se prezenta drept mântuitorii şi salvatorii credincioşiei şi prosperităţii ţării. Polarizează şi politizată o iniţiativă creştină pentru a discredita adversarii politici. Acceptă alternativa unei divizări a populaţiei religioase creştine. Propagă sloganuri populiste, naţionaliste, dictatoriale, care nu sunt demne de o biserică. Pentru un asemenea scop biserica noastră ne este prea preţioasă. Curajul mărturisirii. nu se găseşte de partea celor care sunt de partea majorităţii şi se lasă manipulaţi. Curajul mărturisirii este de găsit acolo, unde se afirmă: „aşa nu!” O biserică cu o coloană dreaptă, aceasta este B.E.C.A.R.. Aduceţi-vă aminte de poziţia Sinodului faţă de distrugerea mediului cu cianură sau prin fracking sau faţă de refugiaţi. Considerăm că biserica noastră caută posibilităţi de a oferi sprijin duhovnicesc căsătoriilor şi familiilor. Ea se angajează împotriva destrămării căsătoriei şi a familiei prin despărţire, emigrare şi îndepărtare de credinţă. Ea sprijină educaţia şi cunoaşterea şi oferă locuri de muncă şi sens îngemănate cu credinţă şi iniţiativă, fantezie şi creativitate.

Ca biserică cu limba de propovăduire germana suntem parte integrantă a minorităţii germane. Suntem singura minoritate, care a fost membru constitutiv la întemeierea României Mari din 1918. Noi suntem minoritarii, care suntem defăimaţi şi în mod continuu, în special în activitatea educaţională, împiedicaţi şi colportaţi de reprezentanţii guvernului şi majorităţii parlamentare. Din ianuarie al acestui an aşteptăm un răspuns al Parlamentului român şi al Bisericii Ortodoxe privind ziua libertăţii religioase şi a valorilor credinţei şi libertăţii de exprimare cât şi a toleranţei. Referendumul poate fi organizat în grabă, în câteva săptămâni. Ceea ce a fost posibil acum 450 de ani la Turda, este astăzi pur şi simplu ignorat. Se pune întrebarea legată de valorile adevărate şi a unui ecumenism dincolo de vorbe. Noi susţinem credinţa în Dumnezeu, libertatea şi toleranţă faţă de  minorităţi.

Urmând apelul Apostolului Pavel din 1.Tes.5,21: "Puneţi la încercare toate lucrurile, păstraţi ceea ce este bun," noi susţinem că BECAR protejează, promovează şi cinsteşte căsătoria şi familia.”

Mesajul Bisericii Evanghelice C.A. din România se încheie pe un ton dur, notând în concluzie că „un referendum care este iniţiat de o putere dictatorială şi distructivă şi care încalcă valorile democratice şi de demnitate umană cele mai elementare, nu poate fi susţinută”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite