Apele au făcut dezastru în Moldova / 14 morţi, 2.000 de case distruse, mii de sinistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

14 morţi, 2.000 de case distruse, 74 de localităţi afectate şi mii de sinistraţi. Aşa arată tabloul inundaţiilor în judeţele Suceava şi Botoşani după viitura de luni-noapte. Terorizaţi, sfâşiaţi de puteri şi încă urmăriţi de gândul că potopul a trecut peste ei, sinistraţii au rămas doar cu bucuria că încă mai sunt în viaţă.

Lacrimi şi disperare. Atât le-a mai rămas oamenilor din oraşul botoşănean Dorohoi, după ce furia apelor le-a risipit agoniseala de-o viaţă.

Mai citiţi şi:

Pericol de inundaţii în tot judeţul Sibiu. Târnava creşte de la o oră la alta (FOTO)

VASLUI: Prefectul susţine că nu vom avea inundaţii şi „situaţia este sub control“

Maramureş: Pericol de inundaţii în bazinele hidrografice Iza, Vişeu şi Someş

COD ROŞU la Galaţi/ Dunărea mai are doar doi centimetri până la cota istorică. Siretul a rupt un dig la Şendreni

„Luni, de pe la ora 17.00, a venit o aversă de ploaie atât de deasă şi puternică încât nu mai vedeai nimic în faţa ochilor. Parcă era ceaţă. Au fost cinci astfel de reprize. Până am reuşit să ies afară din atelier apa îmi ajunsese până la brâu", a spus Lucian Airinei (30 de ani) din Dorohoi.

„Ne-am trezit cu apa la uşă. Fata noastră ne-a sunat de la Suceava şi ne-a spus să fugim fără să ne uităm în urmă ca să scăpăm cu viaţă. Ne‑am luat nepoţelul şi am fugit din casă în casă, dar apa venea după noi", a povestit Geta Chirilă (52 de ani) clipele de groază prin care a trecut.

Femeia este disperată pentru că a pierdut absolut tot, însă se alină cu gândul că încă mai respiră. „Nu mai avem unde să trăim. Tot ce am strâns în 32 de ani de muncă s-a dus pe apa sâmbetei. Bine că măcar mai trăim", s-a resemnat Geta.

Soarta nu a fost la fel de „milostivă" cu şase localnici care au pierit în ape. Elena Jubinschi (65 de ani) şi Florin Andriescu (49 de ani), mamă şi fiu, au sfârşit împreună în aceeaşi casă. „Apa a venit de la deal şi i-a prins pe fiecare într-o cameră din casă. Pereţii au cedat şi i-au zdrobit. Nu au avut nicio şansă", a declarat Costel Cendrea (50 de  ani), vecin şi coleg de serviciu cu Florin.

„Am rămas fără nimic"

Viitura care a lovit luni seară localitatea Pătrăuţi, judeţul Suceava, în urmă cu două zile a lăsat prăpăd în urma ei. 11 case au fost luate de apă, peste 60 de oameni au rămas fără un acoperiş deasupra capului şi pagube materiale de ordinul milioanelor de lei.

„A venit apa dintr‑odată. Nu mai aveam ce să fac, am încercat să mai scot ceva din casă când a strigat cumnatul meu să ies afară şi în urma mea casa a dispărut", a declarat Doru Doropciuc, localnic.

Suceveanul ne-a povestit cum a lucrat zece ani peste hotare ca să‑şi ridice locuinţa pentru familia sa, iar acum tot ce mai are a adunat într-o căruţă. „Mi-am rupt spatele muncind în străini, iar acum doi ani am terminat de construit casa şi acum nu mai am nimic. Ne-au cazat la grădiniţă, dar după ce o să facem?", ne-a povestit cu lacrimi în ochi Doru.

Ajutaţi cu pământ pentru case

Atât el, cât şi vecinii săi au fost luaţi prin surprindere de ape în jurul orei 17.00, luni după-amiază, şi nu au reuşit să salveze decât animalele şi câteva haine cu care erau îmbrăcaţi. „De 20 de ani de când stau aici nu am mai văzut aşa ceva. Am rămas fără casă şi nu avem unde să mergem. Am salvat doar animalele şi un dulap", ne-a spus plângând Elena Cucian, localnică.

Autorităţile locale au reuşit să le ofere pentru moment adăpost, hrană şi apă, însă se gândesc cu groază la ce va urma. „Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată în sat. Am vorbit şi cu bătrânii de aici şi lumea nu a mai auzit de aşa furie a apelor. Oamenii vor primi pământ ca să-şi reconstruiască casele", a declarat Vasile Breama, viceprimarul din Pătrăuţi.

De asemenea, premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Pătrăuţi, că în şedinţa de astăzi a Executivului vor fi alocate câte 5.000 de lei familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor şi că, de la caz la caz, vor fi alocate diverse ajutoare şi altor familii afectate de inundaţii.

De asemenea, prim-ministrul a mai precizat că, la nivel naţional există în prezent 2.400 de persoane evacuate în urma inundaţiilor. Potrivit Mediafax, el a adăugat că se va face apel şi la Fondul de Solidaritate al Parlamentului European, pentru refacerea infrastructurii distruse de apele revărsate.

"Fata noastră ne-a sunat de la Suceava şi ne-a spus să fugim fără să ne uităm în urmă ca să scăpăm cu viaţă."
Geta Chirilă
localnică din Dorohoi,
judeţul Botoşani


"Apa ne-a luat tot. Am rămas doar cu hainele de pe noi. Încercăm să mai salvăm ce se mai poate."
Doina Bejenaru
localnică din Dorohoi,
judeţul Botoşani


Cod roşu pe Siret

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor a trimis ieri o nouă avertizare cod roşu de inundaţii către prefecturile judeţelor Bacău, Botoşani, Covasna, Galaţi, Iaşi, Neamţ şi Suceava.

Bazinele hidrografice afectate sunt Prut, Siret, Crasna, Mureş, Bega Veche, Olt şi Prahova. Avertizarea este valabilă până mâine, la ora 16.00. Debitul Siretului a ajuns în această dimineaţă la 2.000 de metri cubi pe secundă în zona Lespezi, dublu faţă de valoarea înregistrată ieri-dimineaţă.

Galaţiul şi Brăila stau cu frica viiturii de pe râul Siret

Circulaţia trenurilor a fost sistată între localităţile Şendreni şi Barboşi FOTO: Bogdan Dimofte

image

Dunărea, Siretul şi Prutul au depăşit ieri cotele de inundaţie, iar hidrologii au instituit Cod Roşu pe râul Siret, pe sectorul Şendreni - Galaţi. În Şendreni, 60 de pompieri militari şi 30 de localnici lucrează de ieri la supraînălţarea unui dig de protecţie cu saci de nisip şi pământ, pe o lungime de 3,5 km.

„Dacă nu se opreşte această creştere a Siretului, pericolul va fi mare. Sunt peste 100 de case în zonă care pot fi inundate, precum şi o fermă a penitenciarului. Localnicii au fost avertizaţi că ar putea fi evacuaţi în cazul în care apele străpung digul. Până acum am evacuat doar animalele din această zonă", a declarat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

CALE FERATĂ ÎNCHISĂ

Ieri la prânz, apele Siretului au ajuns până la terasamentul de cale ferată, iar autorităţile au cerut închiderea traficului feroviar pe tronsonul Şendreni - Barboşi. „A fost afectată circulaţia a două trenuri accelerat pe ruta Galaţi-Iaşi şi retur, precum şi a cinci trenuri personal", a declarat Ecaterina Pricope, director CFR Călători Galaţi.

Drumul Naţional 25 Galaţi - Tecuci rămâne închis, fiind inundat în zona localităţii Movileni. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, a mai precizat că toate digurile de apărare din judeţ sunt monitorizate: „Digul de la Brateşul de Jos (la Prut) a intrat în faza a III-a de apărare, iar digul Bădălan (pe Dunăre) este în faza a II-a de apărare.  Pe Siret au intrat în faza I de apărare îndiguirea Tudor Vladimirescu - Braniştea, îndiguirea Piscu - Braniştea şi Şendreni."

Şi Dunărea ameninţă să se reverse. Nivelul apelor a depăşit ieri-dimineaţă cu 51 de centimetri cota de inundaţie, de 6,5 metri. Dacă această creştere va continua, fluviul ar putea năvăli în cartierele şi unităţile industriale din zona sudică a Galaţiului.

Alertă/ Cod roşu pe Siret: 3,5 kilometri de dig supraînălţat la Şendreni

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite