APADOR-CH: Parchetul combate abuzurile poliţiei printr-o strategie secretă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2015, numai o sesizare a abuzurilor comise de poliţişti a ajuns în instanţă
În 2015, numai o sesizare a abuzurilor comise de poliţişti a ajuns în instanţă

Organizaţia neguvernamentală APADOR-CH cere Guvernului să facă publică strategia de combatere a abuzurilor poliţiei, anunţată de premierul Dacian Cioloş la Consiliul Europei. Încercările APADOR-CH de a obţine de la Parchetul Curţii supreme această strategie s-au izbit de refuzul acestei instituţii.

În 2015, în România au fost înregistrate 828 de plângeri împotriva poliţiştilor, pentru purtare abuzivă, dar numai una dintre ele a ajuns în instanţă, susţine APADOR-CH. În acelaşi timp, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) susţine că a elaborat şi implementează o "Strategie pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale”.

Chiar primul ministru Dacian Cioloş s-ar fi lăudat cu această strategie, răspunzând îngrijorărilor formulate de comisarul european de depturile omului Nils Muižnieks.

Organizaţia neguvernamentală a trimis o scrisoare deschisă comisarui european pentru drepturile omului, Nils Muižnieks, şi prim ministrului Dacian Cioloş, pentru a face publică pretinsa strategie de combatere a abuzurilor poliţiei.

Textul scrisorii:

Domnule comisar european pentru drepturile omului, Nils Muižnieks,
Domnule prim ministru al României, Dacian Cioloş,

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a luat act de corespondenţa interesantă dintre dumneavoastră, pe tema violenţei forţelor de ordine în România, corespondenţă publicată pe site-ul Consiliului Europei, la 23 august 2016. APADOR-CH apreciază preocuparea domnului comisar Nils Muižnieks pentru aspectele constatate în cursul vizitei domniei sale în România, în 2014, precum şi faptul că urmăreşte demersurile făcute de autorităţile române în diverse direcţii considerate a fi problematice.

Parcurgând răspunsul semnat de domnul prim ministru Dacian Cioloş, APADOR-CH a încercat să afle mai multe despre "Strategia pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale”. Aceasta este menţionată în documentul emis de guvern ca fiind o măsură prin care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) îşi reogranizează activitatea în sensul desemnării unor procurori care să se ocupe de cazurile de violenţe ale politiştilor.

Din păcate, în urma demersurilor făcute pe lângă PÎCCJ în acest scop, APADOR-CH a primit un răspuns din care reiese că amintita strategie – identificată ca "Ordinul nr. 214 din 9 octombrie 2015” emis de Procurorul general – este un "document cu caracter intern”, motiv pentru care instituţia nu consideră necesar să-l facă public. Întrucât sintagma "document cu caracter intern” nu figurează printre excepţiile menţionate în Legea 544/2001, a informaţiilor publice, APADOR-CH va continua să solicite acest document în instanţă. O strategie conţine măsuri cu caracter general, considerăm aşadar că nu există niciun motiv pentru ca ele să fie secrete.

În acelaşi timp asociaţia ar dori să afle dacă domnul comisar Nils Muižnieks a primit  "Strategia pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale” şi dacă dumnealui consideră util ca măsurile cuprinse în strategie să fie cunoscute şi de societatea civilă din România.

APADOR-CH monitorizează de mai mulţi ani abuzurile forţelor de ordine din România. Un studiu întocmit de asociaţie relevă faptul că numai 14 din 3034 de plângeri penalefăcute de cetăţeni, referitoare la abuzuri ale forţelor de ordine, au ajuns în faţa instanţelor de judecată, în perioada 2012-2014. În aceeaşi perioadă IGPR a primit 3301 plângeri privind comportamentul abuziv/brutal al poliţiştilor, şi doar 47 dintre acestea, adică aproximativ una din 70 s-au soldat cu sancţiuni disciplinare. O actualizare a acestor date, făcută cu ajutorul informaţiilor obţinute de APADOR-CH de la toate parchetele judeţene, arată că în 2015 au fost înregistrate 828 de plângeri împotriva poliţiştilor, pentru purtare abuzivă, şi numai 1 (una) dintre ele a ajuns în instanţă. În aceste condiţii este evident interesul public pentru măsurile pe care autorităţile susţin că le-au luat prin adoptarea acestei strategii "cu caracter intern”.

Domnule comisar european Nils Muižnieks, domnule prim ministru Dacian Cioloş, APADOR-CH îşi exprimă pe această cale dorinţa de a afla ce conţine "Strategia pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale” şi speranţa că, în cazul în care documentul vă este cunoscut, îl veţi face public.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite