APADOR-CH, despre intervenţiile forţelor de ordine: Poliţia are nevoie de arme noi. Dar nu de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
APADOR-CH subliniază că evenimentele din ultimele zile arată lipsa de dotare cu armament non-letal al Poliţiei.
APADOR-CH subliniază că evenimentele din ultimele zile arată lipsa de dotare cu armament non-letal al Poliţiei.

Organizaţia non-guvernamentală APADOR-CH, într-o analiză a acţiunilor Poliţiei din ultimele zile, subliniază necesitatea dotării poliţiştilor cu camere video şi tasere, precum şi instruirea lor periodică, pentru a preîntâmpina conflicte sociale ce s-ar putea solda cu victime de ambele părţi – poliţişti şi cetăţeni

APADOR-CH solicită efectuarea unei anchete temeinice în cazul bărbatului împuşcat în sectorul 1 şi face încă o dată apel la autorităţi să aloce resursele necesare modernizării şi profesionalizării poliţiei, prin dotări şi instruire corespunzătoare. Perioada dificilă pe care o traversăm ne arată că societatea are nevoie de o poliţie bine instruită, echipată şi empatică.

„Un om a fost împuşcat mortal de poliţie în sectorul 1 al Capitalei, în urma unui episod agresiv, în care ar fi rănit la rândul său doi poliţişti. Încercând să motiveze situaţia, secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, a declarat că activitatea poliţiei nu are drept scop suprimarea vieţii cetăţenilor, dar că atunci când sunt puse în pericol vieţile cetăţenilor şi ale poliţiştilor, aceştia din urmă nu ezită să folosească „toate mijloacele din dotare”.

În acelaşi timp, însă, poliţia s-a arătat neputincioasă în aplanarea unor conflicte publice violente, izbucnite tot în această perioadă în diverse părţi ale ţării şi în Bucureşti, pe fondul consumului de alcool sau a nemulţumirilor generate de măsurile de izolare. Şi acolo au fost agresaţi poliţişti, dar nu s-a făcut uz de arme, forţele speciale reuşind în cele din urmă să opereze arestări şi să calmeze situaţia.

Aşadar, cel puţin unele segmente ale poliţiei (respectiv forţele speciale) ştiu şi reuşesc să impună legea fără violenţă şi fără să scoată arma din toc. Poate pentru că se ştie că sunt şi foarte bine antrenate. Însă incidentele din ultima perioadă arată, încă o dată, hibele vechi de care suferă sistemul de ordine publică, subfinanţat şi lipsit de o viziune managerială modernă”, arată experţii organizaţiei non-guvernamentale.

APADOR-Ch subliniază că adeseori avertizorii de integritate din interiorul poliţiei au subliniat inadverenţele din dotarea forţelor de ordine

„O serie de avertizori de integritate au semnalat în câteva rânduri lipsa de instruire, de personal şi de dotări cu care se confruntă Poliţia Română. Poliţiştii sunt trimişi în misiuni de menţinere a ordinii publice cu bastonul, pistolul şi chitanţierul de amenzi, şi lăsaţi să se descurce cum pot în faţa diverselor situaţii din teren. Unii abuzează de amenzi, alţii de pumni, unii trag, alţii se retrag. Lipsiţi de o pregătire tehnică şi psihologică corespunzătoare, de instrumente de lucru moderne, cum ar fi taserele şi camerele video, poliţiştii români sunt lăsaţi să se lupte de capul lor, cu arme din secolul trecut, într-o lume în continuă schimbare.

Din statistici, nu se poate spune că poliţiştii români abuzează de armele de foc, ci că nu sunt instruiţi despre cum să nu le folosească. În ultimii ani, din folosirea cu intenţie sau din greşeală a armelor de către poliţie, au rezultat mai multe victime colaterale. Conform statisticilor furnizate de IGPR anul trecut, media folosirii armelor de foc în România, în ultimii patru ani, a fost de cinci ori pe lună. Din care au rezultat totuşi trei morţi şi 31 de răniţi. Din statistici s-a văzut că nu forţele speciale folosesc mai mult pistolul, deşi ele sunt cele mai pregătite să o facă, ci poliţiştii de la ordine publică şi rutier, adică exact cei care ar trebui să le folosească cel mai puţin”, notează experţii ONG-ului.

În cadrul unei vizite de lucru organizată în 2019, de APADOR-CH, la Bristol, poliţişti români au putut să vadă personal cum funcţionează o poliţie modernă cu astfel de mijloace, lipsită de arme de foc.

„Camerele video la purtător şi-au demonstrat utilitatea în ţările civilizate, atât în combaterea corupţiei poliţiei, cât şi în preîntâmpinarea abuzurilor. Taserele, de asemenea, deşi pot provoca şi ele accidente mortale, o fac într-o proporţie mult mai mică comparativ cu armele de foc. Aceste două „arme” moderne ale poliţiştilor din statele civilizate protejează deopotrivă poliţistul şi cetăţeanul. Dacă se doreşte, totuşi, ca pistolul să rămână în dotarea poliţiştilor, taserul ar putea fi introdus ca o a doua armă, neletală. Ideea nu este de a dezarma poliţia, ci de a-i oferi cât mai multe mijloace de acţiune şi răspuns adecvat fiecărei situaţii în parte”, arată sursa citată.

APADOR-CH solicită efectuarea unei anchete temeinice în cazul bărbatului împuşcat în sectorul 1 şi face încă o dată apel la autorităţi să aloce resursele necesare modernizării şi profesionalizării poliţiei, prin dotări şi instruire corespunzătoare. Perioada dificilă pe care o traversăm ne arată că societatea are nevoie de o poliţie bine instruită, echipată şi empatică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite