APADOR-CH cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională statutul deputaţilor şi senatorilor, pentru a corecta problema care a blocat cazul Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regulamentele organice ale camerelor Parlamentului contrazic Constituţia, dar îl salvează pe Şova de arest  FOTO Mediafax
Regulamentele organice ale camerelor Parlamentului contrazic Constituţia, dar îl salvează pe Şova de arest  FOTO Mediafax

Organizaţia non-guvernamentală APADOR-CH cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa articolului 24 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor, invocat de senatori pentru a justifica lipsa voturilor necesare pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova.

Conform articolului 24 din Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în cazul unei cereri de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului, „camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi“.

Aceast articol contrazice articolul 76 alineatele 1 şi 2 din Constituţia României, care prevăd că „legile organice şi hotărârile privind regulamentele camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei camere“ şi respectiv că „legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră“.

Conform Constituţiei, aşadar, o hotărâre de ridicare a imunităţii parlamentare a unui deputat sau senator ar trebui să se ia cu votul a jumătate plus unu din totalul parlamentarilor prezenţi la şedinţa respectivă, şi nu cu jumătate plus unu din numărul total al acestora, arată APADOR-CH.

„Este evident că articolul 24 alineatul 4 din Legea 96/2006 nu poate să modifice Constituţia, prin urmare este neconstituţional, întrucât prevede cerinţa unei alte majorităţi (mai substanţiale) pentru adoptarea unei hotărâri a camerei, decât majoritatea prevăzută în mod strict în Constituţie, în art. 76 al. 2“, se arată în comunicatul organizaţiei.

Şi PNL vrea să atace la CCR decizia Senatului.

Rezultatul oficial al votului senatorilor în cazul cererii DNA vizându-l pe Dan Şova, anunţat în plen, a fost de 79 de opţiuni „pentru“, 67 „contra“, un număr de 5 voturi fiind anulate.

Potrivit anunţului oficial făcut în plen, în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova.

DNA a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova, urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În perioada 2007-2008 firma de avocatură „Şova şi Asociaţii“ a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile energetice  Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite