Apă cu porţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 11.000 de oameni care locuiesc în 31 de sate primesc apă raţionalizat, pe principiul „mai puţin, să ajungă la toată lumea“. Locuitorii comunelor Poiana Lacului, Cocu şi Băbana beneficiază, teoretic, de alimentare curentă cu apă potabilă. Totuşi, unii primesc apă în zilele impare, alţii în cele pare sau cel mult o oră-două pe zi.

În 11 sate din comuna Poiana Lacului, oamenii primesc apă doar în zilele pare. La vecinii lor din restul de şapte sate ale comunei, apa curge doar în zilele impare. Asta pentru că primarul a decis, de luni, să raţionalizeze consumul.

„În plină vară, n-ai de unde bea apă, n-ai cu ce te spăla pe mâini. Suntem în secolul 21, într-o comună racordată la reţeaua de apă potabilă, şi primim apă o zi da, o zi ba. Trebuie să stăm cu ochii pe calendar, altfel crapă şi animalele de sete", a spus Eugen Soare, localnic.

Apa din pânza freatică e sărată

Oamenii s-au obişnuit însă repede şi au început să facă economie. „E cumplit să n-ai stop de apă la cişmea pe canicula asta. După ce că e ruginită şi plină de impurităţi, mai vine şi cu raţia. Oprim şi noi în vase, în bidoane, în găleţi ca s-avem măcar ce pune în toaletă şi să ne spălăm pe piciare ca să nu ne urcăm cu noroiu' în pat", s-a plâns Fănica Belgu care primeşte apă doar în zilele pare.

Femeia nu are fântână pentru că apa din subteran e sărată şi nu poate fi băută. Săptămâna viitoare ar trebui să-şi înceapă activitatea hala Spumotim, producător de scaune şi tetiere auto. Deschiderea unităţii va fi însă amânată pentru că firma nu-şi pemite să lucreze o zi da, o zi nu, după cum curge apa.

Prea mulţi consumatori

Autorităţile din Poiana Lacului spun că de vină e presiunea scăzută cu care pleacă apa pe conductele ce alimentează cele 19 sate. „Îniţial, în proiectul de racordare la Apă Argeş eram cuprinşi doar noi, cei din Poiana Lacului şi comuna Moşoaia. Ulterior, în 2007, au fost prinse şi comunele Băbana şi Cocu. Practic alimentarea se face din acelaşi rezervor şi presiunea e scăzută. De asta am fost nevoiţi să distribuim apa pe zile, ca să prindă toată lumea", a explicat primarul Ion Dumitrache.

„Problemele au apărut din cauza faptului că crescut mult numărul de consumatori. E normal ca presiunea să fie mică dacă avem un consum mare, mai ales vara. Soluţia de moment este să realizăm o conductă ocolitoare pe care să livrăm apa doar în timpul verii, când presiunea este scăzută", a precizat Marin Ducu, inginer SC Apă Argeş.

„Ce va fi mâine nu se ştie!"

Alţi 2.300 de oameni, locuitori ai comunei Cocu, se uită lung la robinete şi-şi fac, cum pot, provizii de apă. „O jumătate de oră curge, trei-patru ore nu mai vine nimic pe conductă. Apoi mai prinzi să umpli un bidon şi iar se opreşte. Dacă avem apă o oră două pe zi, cumulat, e mult. Dacă nu eşti pe-acasă la momentul potrivit, n-ai nicio şansă", a spus Ilie Badea, inginer la Primăria Cocu.

Din fericire, apa fântânilor din Cocu, spre deosebire de a celor din Poiana Lacului, e potabilă, iar oamenii îi mulţumesc lui Dumnezeu că mai sunt şi puţuri în cele opt sate ale comunei.

La Băbana au apărut probleme de la începutul săptămânii. Patru sate, adică jumătate din comună, sunt afectate. 1.400 de familii primesc apă cu ţârâita.

„Când cei din vale deschid robinetele, satele de pe deal rabdă pentru că, din cauza presiunii scăzute, apa nu mai ajunge şi la ei. Azi a fost prima zi din săptămână în care am văzut presiune bună la robinete. Ce va fi mâine, nu se ştie!", a declarat Vasile Ivan, primarul comunei Băbana.

„La Băbana şi Cocu, pe lângă presiunea scăzută cauzată de creşterea consumului pe timpul verii şi de înmulţirea consumatorilor, mai e vorba şi de o altă problemă. Conductele sunt vechi şi obturate şi trebuie schimbate. E nevoie de o lucrare mai amplă şi foarte costisitoare care necesită investiţii masive", a mai precizat reprezentantul Apă Argeş. El nu are însă un termen pentru rezolvarea problemelor. 

"Când cei din vale deschid robinetele, satele de pe deal rabdă pentru că, din cauza presiunii scăzute, apa nu mai ajunge şi la ei."
Vasile Ivan
primar Băbana

"Avem apă o oră, două pe zi. Dacă nu eşti pe-acasă la momentul potrivit, n-ai nicio şansă."
Ilie Badea
inginer Cocu

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite