ANSVSA: „În România nu e pestă porcină africană. Nu sunt exportate produse din carne de porc în Elveţia!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România nu este pestă porcină africană, iar produse din carne de porc nu au fost exportate în Elveţia nici în acest an şi nici în 2013. Aşa arată Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), după ce elveţienii au anunţat că vor interzice importul de porci vii şi orice fel de carne de porc provenind din mai multe ţări europene unde au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană.

„Autorităţile elveţiene nu au făcut altceva decât să anunţe implementarea, prin acte normative naţionale, a legislaţiei europene, respectiv a Deciziei CE nr 764/2013. În consecinţă, comerţul continuă în aceleaşi condiţii, Elveţia respectând prevederile stabilite de legislaţia europeană”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Potrivit sursei citate, comerţul cu carne de porc şi produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveţia aşa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea condiţiilor stipulate în Decizia CE nr 764/2013.

„Comerţul comunitar cu porcii vii din România nu este deocamdată permis. ANSVSA ia toate măsurile necesare pentru a îndeplinii cerinţele necesare pentru deblocarea şi a acestui tip de schimb comunitar”, se mai arată în comunicatul citat.

ANSVSA a menţionat că România „nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia în anul 2013, şi nici în acest an, până în prezent”.

ANSVSA: „Am luat măsuri de prevenire”

Totodată, ANSVSA reaminteşte că a luat măsuri de prevenire a apariţiei pestei porcine africane de la începutul acestui an, iar măsuri sunt în continuare aplicate. Printre măsurile care se iau, ANSVSA menţionează informarea şi instruirea serviciilor sanitare veterinare de la nivel naţional, informarea fermierilor, operatorilor economici, a asociaţiilor de crescători de animale şi a admistratorilor fondurilor de vânătoare, convocarea unei şedinţe a Consiliului Ştiinţific pentru a supune analizei acestui for situaţia creată de evoluţia pestei porcine africane la porcii mistreţi din Lituania şi Polonia.

AFP a relatat, miercuri, că Elveţia va interzice importul de porci vii şi orice fel de carne de porc provenind din mai multe ţări europene în care au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană.

Importurile din Bulgaria şi România ar fi vizate, dar şi cele din unele regiuni ale Croaţiei şi Letoniei, a precizat AFP, citând autorităţile sanitare elveţiene. Interdicţia s-ar referi la porci şi la mistreţi, precum şi la orice fel de carne care provine de la aceste animale, dar şi la material seminal, ovule şi embrioni.

Din anul 2007, această maladie porcină, endemică în unele regiuni din Africa Subsahariană, şi-a făcut apariţia în Peninsula Balcanică, răspândindu-se până aproape de Rusia. După descoperirea luna trecută a unor mistreţi morţi, dintre care mulţi atinşi de febră porcină africană, Letonia a decis să ia măsuri de sacrificare a acestor animale.

Din ianuarie, mai multe cazuri de pestă porcină africană au fost semnalate pe teritoriul Uniunii Europene, implicând doar mistreţi, în zone limitrofe Belarusului, a precizat AFP.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite