ANPC îi caută pe inspectorii şpăgari de la Protecţia Consumatorilor. Verificări la restaurantele cu specific asiatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu

Toţi comisarii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) vor fi verificaţi pentru a fi depistaţi cei care îşi rotinjesc veniturile în cadrul acţiunilor de control. Aşa a anunţat ieri preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

„Aşa cum am mai spus, în paralel cu verificarea activităţii operatorilor economici, vom proceda şi la evaluarea celei a comisarilor ANPC. Există informaţii în piaţă că unii dintre aceştia îşi 'rotunjesc' veniturile în cadrul acţiunilor de control, motiv pentru care am declanşat o vastă acţiune de verificare", a afirmat şeful ANPC.

Horia Constantinescu a precizat că acţiunea de evaluare este concretizată prin suspendarea activităţii „de teren” pentru cei suspectaţi, preluarea ultimelor documente încheiate de aceştia anterior şi verificarea temeiniciei acestora. În plus vor fi informate instituţiile anticorupţie pentru desfăşurarea de activităţi specifice.

Încearcă să-şi suspende activitatea

„Acţiunea începută pe 2 octombrie (prin care sunt verificate restaurantele cu specific asiatic din Capitală - n.r.) pare să întărească suspiciunile! Trei dintre colegii noştri nu au văzut deficienţele constatate ulterior de noi. Interesant este că vorbim tot timpul de aceeaşi trei colegi! După ce au trecut prin concedii medicale discutabile, libere etc, unii încearcă să-şi suspende activitatea! Am cerut renunţarea la vechile obiceiuri, sau părăsirea instituţiei, dar pare că nu sunt convingător! Sper ca cei care au apucături similare să plece singuri ca să nu-I dăm noi afară", a subliniat Horia Constantinescu.

Există informaţii în piaţă că unii comisari îşi 'rotunjesc' veniturile în cadrul acţiunilor de control Horia Constantinescu Preşedintele ANPC

Sorin Mierlea, preşedintele Infocons, salută măsurile luate de conducerea ANPC. “Noi am cerut de mai multă vreme lansarea unui număr de urgenţă la care agenţii economici sau consumatorii care observă ceva să reclame comisarii ANPC care cer şpagă. Demersul este important pentru că, foarte grav, aceşti comisari corupţi închid ochii la neregulile pe care le constată şi în acest fel ajung la noi produse slabe calitativ, fără documente de provenienţă sau chiar expirate, foarte periculoase pentru sănătate”, a subliniat Sorin Mierlea. 

Jumătate din restaurantele controlate au fost închise

Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a declanşat pe 2 octombrie 2019, 18 acţiuni pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în restaurantele cu specific asiatic din Capitală, localuri verificate anterior şi declarate în regulă de comisarii bănuiţi de corupţie. Concret, la reverificare, inspectorii au descoperit în mai multe localuri o mizerie greu de descris. Nu mai puţin de 9 restaurante au fost închidere pe o perioadă de până la şase luni. Printre acestea s-ar afla restaurante celebre ca Templul Soarelui sau Kung Fu Panda. 

În plus, în urma neregulilor constatate, peste 1.200 de kilograme de produse alimentare au fost retrase de la comercializare din respectivele restaurante cu specific asiatic din Bucureşti, iar comisarii Autorităţii au aplicat amenzi de 310.000 lei pentru neregulile descoperite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite