ANP a achitat daunele morale în dosarul lui Vişinescu, dar încă nu a plătit despăgubiri în dosarul lui Ficior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a achitat peste 330.000 de lei reprezentând un sfert din daunele morale pentru părţile civile din dosarul în care a fost condamnat Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, dar încă nu a plătit despăgubirile din dosarul în care a fost găsit vinovat fostul torţionar Ioan Ficior, potrivit sindicatelor din ANP.

„Administraţia Naţională a Penitenciarelor a achitat Ministerului Finanţelor Publice suma de 337.650 lei, reprezentând cota de ¼ din daunele morale plătite de acesta către creditoarele lacob Elena, Cernea Anca-Maria şi Eremia Nicoleta, în dosarul penal nr. 3986/2/2014, cu inculpat Vişinescu Alexandru. Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu a achitat, până în prezent, cota de ¼ din daunele morale cuvenite creditorilor Budimir Ileana, Mokar lanoş, Dionisie Mihai, Ghiţă Nicolae, Mutiu Caius, Radu Ion, Stănescu Mirel, Plagiopol Manuela, în dosarul penal nr. 5202/2/2014, cu inculpat Ficior Ion”, susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional SINPEN 2016 Constanţa şi Sindicatul Omnia din ANP.

Acestea solicită Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să se „delimiteze de practicile fostei Direcţii Generale a Penitenciarelor, respectiv ale foştilor angajaţi Vişinescu Alexandru şi Ficior Ioan, de regimul de exterminare practicat în închisorile comuniste pe care le-au administrat aceştia” şi să le ceară public scuze victimelor şi urmaşilor acestora.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, în 29 martie, pe Ioan Ficior la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni contra umanităţii. El este obligat să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 310.000 de euro daune morale pentru opt părţi civile din dosar. Acestea urmează să primească sume între 20.000 şi 70.000 de euro.

Fostul torţionar Ioan Ficior a fost găsit vinovat de faptul că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, în cei cinci ani fiind înregistrate 103 decese.

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.

Potrivit deciziei instanţei, Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale, respectiv: 50.000 de euro pentru Nicoleta Eremia, 100.000 pentru Elena Iacob şi 150.000 de euro pentru Anca Maria Cernea.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite