UPDATE A fost emisă o nouă atenţionare: de frig şi vânt. În Constanţa şi Tulcea este cod galben. Pe DN2D se poate circula, dar este periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii au emis o avertizare de frig pentru toată ţara FOTO Adevărul
Meteorologii au emis o avertizare de frig pentru toată ţara FOTO Adevărul

18 localităţi din judeţele Constanţa, Vrancea şi Tulcea nu aveau miercuri dimineaţă curent electric. Poliţiştii au anunţat că drumul naţional 2D care leagă Covasna de Vrancea, a fost deschis miercuri dimineaţă, dar susţin că încă este periculos pentru că există în continuare pericolul să cadă arbori pe carosabil. Mai mult, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de frig şi vânt.

UPDATE Drumul de acces în staţiunea Harghita Băi - unde a nins timp de aproximativ 24 de ore, carosabilul fiind acoperit de zăpadă şi gheaţă - a fost deszăpezit, miercuri după-amiază, cu utilaje ale Consiliului Judeţean Harghita, întrucât licitaţiile pentru deszăpezire nu au fost încă finalizate.

UPDATE Judeţele Constanţa şi Tulcea, în special zona costieră, dar şi bazinul vestic al Mării Negre se află, până la ora 20.00, sub avertizare de cod galben de vânt. 

Se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55 – 65 de kilometri pe oră, mai ales în zona litorală şi în bazinul vestic al Mării Negre.

UPDATE Şi traficul feroviar între Timişu de Sus şi Predeal a fost reluat pe un singur fir, cu locomotive Diesel, cele şase trenuri care fuseseră oprite în gări sau pe traseu urmând să ajungă la destinaţii cu întârziere, informează Compania „CFR”.

Echipele feroviare intervin în continuare pentru remedierea defecţiunilor la firul de contact în urma prăbuşirii copacilor, astfel încât traficul să fie reluat cu locomotive electrice între staţiile Timişu de Sus şi Predeal.

UPDATE Traficul rutier de pe drumul naţional 2D, care leagă Covasna de Vrancea, a fost reluat. Poliţiştii anunţă că încă mai există pericolul ca şi alţi arbori să cadă pe carosabil, iar şoferii sunt sfătuiţi să utilizeze acest drum doar dacă este necesar.

UPDATE Circulaţia feroviară între Timişu de Sus şi Predeal a fost închisă, miercuri, din cauza unor copaci căzuţi pe ambele fire de circulaţie, în gabaritul căii ferate şi pe linia de contact, cinci trenuri fiind oprite în gări şi un altul pe traseu, informează Compania Naţională de Căi Ferate „CFR”.

Echipele feroviare sunt la faţa locului şi intervin pentru tăierea copacilor căzuţi şi remedierea defecţiunilor produse la firul de contact în urma prăbuşirii copacilor.

Reprezentanţii Companiei CFR au precizat că traficul feroviar în judeţul Braşov se desfăşoară în condiţii de ninsoare şi vânt.

Călătorii pot solicita informaţii despre eventualele întârzieri în traficul feroviar, din cauza vremii nefavorabile, la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară sau la numărul de telefon 021/9521.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri o atenţionare de vânt şi frig, valabilă până pe 5 octombrie pentru toată ţara.

În unele zone din estul ţării, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 45-50 de kilometri pe oră la rafală şi trecător, mai ales în zona litoralului, 60-70 de kilometri pe oră. 

Vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării cu valori termice care se vor situa cu 10-15 grade sub mediile multianuale ale primei decade a lunii octombrie. Temperaturile minime din timpul nopţii vor fi negative, îndeosebi în regiunile intracarpatice, unde local se va produce bruma.

La munte va mai ninge slab în prima parte a intervalului, iar trecător, în zona subcarpatică precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

După ploi, vine frig: asta au anunţat meteorologii în cadrul comandamentului de iarnă organizat, miercuri, la sediul Guvernului. Temperaturile vor ajunge chiar şi la minus şase grade, potrivit Realitatea TV.

Cu toate acestea, meteorologii au anunţat că nu vor emite avertizări pentru cantităţi mari de precipitaţii, dar temperatura va fi deosebit de scăzută, ajungând până la minus 6 grade Celsius în depresiuni şi la munte, temperatura urmând să crească de luni, până la 20 de grade.

Începând cu ziua de luni, temperatura se va menţine caldă pentru cel puţin 10 zile, a anunţat la Guvern conducerea ANM.

Miercuri, 2 octombrie, vor fi cumulate cantităţi de apă de maximum 10 litri/metru pătrat în Munţii Banatului şi Munţii Meridionali, iar joi, 3 octombrie, acumulările de apă nu vor depăşi 5 litri/metru pătrat. La munte, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare.

La rândul lor, reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie au precizat că, în ultimele 36 ore, au fost înregistrate depăşiri ale cotelor de atenţie pe râuri din judeţele Caraş-Severin, Prahova şi Buzău şi o singură depăşire a cotei de inundaţie în judeţul Constanţa, pe râul Corbu, potrivit Mediafax.

Pentru următoarele 24 ore sunt anticipate creşteri de debite în bazinele hidrografice Jiu, Olt Inferior, Vedea, Mureş Inferior şi bazinele superioare ale Argeşului şi Ialomiţei, dar fără depăşiri ale cotelor de atenţie.

Aceştia au asigurat că nu există pericol de inundaţie în vreun bazin hidrografic.

Localităţi fără curent electric şi drum naţional închis

În cadrul comandamentului de iarnă de miercuri dimineaţă, prefecţii au prezentat şi situaţia pagubelor după ploile şi vijeliile din ultimele zile.

Viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu a declarat, miercuri, că în cele două zile de precipitaţii, bucureştenii şi-au luat „maşinile drepte umbrele”, volumul traficului din Bucureşti fiind în această perioadă „imens” faţă de o zi obişnuită.

„Discutând cu nişte preşedinţi de asociaţii de locatari, spuneau că într-o zi normală rămâne parcarea în spatele blocului cam jumătate goală. Acum era goală fiecare din aceste parcări, ceea ce înseamnă că bucureştenii şi-au luat maşinile drept umbrelă”, a spus Marcel Nicolaescu la comandamentul de urgenţă de la Palatul Victoria.

Acesta a adăugat că, în ciuda acestui fapt, traficul a fost fluent.

Nicolaescu a mai spus că în cele 56 de ore de precipitaţii neîntrerupte, Bucureştiul a tranzitat un volum de apă de 12 milioane de metri cubi, din care 10 milioane au fost ape pluviale, reprezentând un debit de aproximativ 156 de metri cubi pe secundă acumulaţi în perioada de vârf a precipitaţiilor. Debitul apelor deversate într-o zi normală este în jur de 12 metri cubi pe secundă, a subliniat Nicolaescu.

Prefectul Capitalei, Georgeta Gavrilă, a solicitat, cu acest prilej, primăriilor de sectoare să inventarieze copacii cu risc de cădere şi să ia măsuri pentru tăierea acestora.

La Constanţa, miercuri dimineaţă mai erau 10 localităţi nealimentate cu energie electrică, o parte sunt parţial nealimentate, iar reprezentanţii Enel susţin că problemele vor fi remediate până la ora 15.00. 

În Vrancea mai sunt doar două localităţi care au probleme referitoare la energia electrică, pe care ar uema să le rezolve într-o oră, potrivit informaţiilor prezentate în cadrul comandamentului. 

În ceea ce priveşte închiderea drumului naţional 2D, zona din Vrancea, prefectul a menţionat că ”pe teritoriul judeţului Vrancea s-a circulat tot timpul, însă au decis să închidă acest drum pentru a-i ajuta pe cei din Covasna, afectaţi de ninsorile de ieri, să poată să lucreze, să nu se creeze ambuteiaje”.

De altfel, în judeţul Covasna, doar DN 2D, care face legătura între cele două judeţe, mai este blocat, miercuri dimineaţă, din cauza unor copaci căzuţi pe şosea. Pe celelalte drumuri naţionale din judeţ se circulă în condiţii de zăpadă, însă traficul este deschis, intervenindu-se cu utilaje de deszăpezire, potrivit Mediafax.

Dragnea:  ”Nu o să vină primăvara, urmează să vină iarna”

La Tulcea, mai sunt şase localităţi fără energie electrică, cici localităţi din Deltă şi Sulina, iar situaţia ar urma să fir rezolvată în patru-cinci ore, însă, susţi autorităţile locale, ”comunicarea cu  Enel lasă de dorit”. 

Vicepremierul Liviu Dragnea, care a condus comandamentul de iarnă de la Guvern, le-a transmis celor de la Tulcea că, ”chiar dacă Sulina e localitate în sudul extrem, acolo trăiesc oameni” şi e obligaţia Enel-ului să se ocupe de situaţia de acolo şi că sunt obligaţi prin contract să o facă, chiar dacă este o companie privată.

În Călăraşi, nu sunt probleme la această oră cu alimentarea cu energie electrică.

Dragnea le-a atras atenţia prefecţilor că, potrivit ANM, ”nu o să vină primăvara, urmează să vină iarna”.

Cel mai rece 1 octombrie din ultimii 80 de ani

Administraţia Naţională de Meteorologie a ridicat, miercuri dimineaţă, avertizarea de cod galben de ploi pentru Capitală şi 14 judeţe din ţară, însă a anunţat cod galben de vijelii pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, unde vântul va sufla cu putere până la ora 14.00.

Potrivit meteorologilor, până la ora 14.00, în judeţele Constanţa şi Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului din sectorul nordic, cu viteze ce vor atinge la rafală 55 - 65 km/h, iar la începutul intervalului 70 - 80 km/h, mai ales în zona litorală şi în bazinul vestic al Mării Negre.

Vremea rea a cuprins marţi aproape toată ţara. Ploile abundente au inundat sute de străzi, iar vântul care a bătut şi cu 80 de kilometri / oră a rupt mai mulţi arbori, blocând traficul rutier şi cel feroviar pe mai multe zone.

În plus, în mai multe judeţe ploile s-au transformat în ninsori. Şoferii care nu aveau maşinile echipate de iarnă au fost întorşi din drum. Marţi după-amiază, 14 judeţe sunt sub cod galben de ploi şi două, sub cod portocaliu.

Marţi a fost cel mai friguros 1 octombrie românesc din ultimii 80 de ani, înregistrându-se temperaturi extrem de scăzute (5-6 grade în Capitală) pentru această perioadă din an.

Temperaturi cu 10 grade sub cele normale

Aşa susţin meteorologii, care au explicat că o situaţie asemănătoare a existat în 2002, când în Bucureşti mercurul din termometre a atins 11 grade Celsius, tot la data de 1 octombrie.

ANM a anunţat ieri că vremea se va menţine deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.


Meterologii anunţă cod galben de vijelii în judeţele Constanţa şi Tulcea

Administraţia Naţională de Meteorologie a ridicat, miercuri dimineaţă, avertizarea de cod galben de ploi pentru Capitală şi 14 judeţe din ţară, însă a anunţat cod galben de vijelii pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, unde vântul va sufla cu putere până la ora 14.00.

Cel mai rece început de octombrie din ultimii 80 de ani. De ce a venit iarna pe 1 octombrie

Marţi a fost cel mai friguros 1 octombrie românesc din ultimii 80 de ani, înregistrându-se temperaturi extrem de scăzute (5-6 grade în Capitală) pentru această perioadă din an. Aşa susţin meteorologii care au explicat că o situaţie asemănătoare a existat în 2002, când în Bucureşti mercurul din termometre a atins 11 grade Celsius, tot la data de 1 octombrie.

UPDATE FOTO Coduri de ploi şi ninsori. Cel portocaliu de averse a fost restrâns la două judeţe. Capitala şi 14 judeţe, sub cod galben de ploi până miercuri

Vremea rea a cuprins aproape toată ţara. Ploile abundente au inundat sute de străzi, iar vântul care a bătut şi cu 80 de kilometri / oră a rupt mai mulţi arbori, blocând traficul rutier şi cel feroviar pe mai multe zone. În plus, în mai multe judeţe ploile s-au transformat în ninsori. Şoferii care nu aveau maşinile echipate de iarnă au fost întorşi din drum. Marţi după-amiază, 14 judeţe sunt sub cod galben de ploi şi două, sub cod portocaliu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite