Animals International cere Guvernului României să oprească exportul cu animale vii

Animals International cere Guvernului României să
oprească exportul cu animale vii

Animals International  vrea elaborarea unei strategii cu subvenţii eficiente pentru înlocuirea etapizată a exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate

Organizaţia Animals International a publicat o investigaţie asupra animalelor vii din România exportate în ţări terţe din Africa şi Asia, care ar dovedi încălcarea sistematică a legislaţiei Uniunii Europene, a deciziei Curţii Europene de Justiţie şi a standardelor Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Ştiri pe aceeaşi temă

„Această investigaţie scoate la lumină un eşec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute în România sunt transportate în maniere care încalcă reglementările UE şi hotărârile Curţii Europenede Justiţie, în timp ce animalele sunt sacrificate în mod barbar cu încălcarea standardelor internaţionale”, a declarat Gabriel Păun, director UE al organizaţiei Animals International.

 Cu peste 1,5 milioane de viţei şi oi exportate în fiecare an (în principal în Libia, Iordania şi Israel), România este cel mai mare exportator de animale vii către ţări terţe din Uniunea Europeană.

Imagini înregistrate în Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel şi Iordania arată animale româneşti înspăimântate, pe deplin conştiente, manipulate şi legate brutal cu frânghii şi lanţuri sau chiar ridicate spre tavan de unul sau două picioare, înainte de a fi sacrificate prin tăieturi multiple în condiţii neigienice, într-un mediu care prezintă riscuri pentru sănătatea umană.

Atunci când sunt utilizate, cuştile rotative de sacrificare devin instrumente suplimentare pentru tortură. În Egipt şi în Liban, lucrătorii sunt adesea neinstruiţi şi neechipaţi, temându-se de animale. În aceste ţări, manipularea animalului prin tăierea tendoanelor şi a ochilor sunt o rutină înainte de tăierea gâtului, arată Animals International.

 „Am prezentat deja o parte din această investigaţie Comisiei Europene şi Parlamentului European. Am înmânat alături de Eurogroup for Animals un milion de semnături Comisiei Europene acum 2 luni. Domnul Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care să înlocuiască exportul de animale vii cu carcase”, a adăugat Păun.

”În acelaşi timp, Parlamentul UE a iniţiat procedurile de înfiinţare a unui comitet de anchetă al Parlamentului European, pentru a investiga alegaţiile legate de aplicarea defectuoasă a Regulamentului nr. 1/2005 al Consiliului privind protecţia animalelor în timpul transportului. Este nevoie de susţinerea a cel puţin 188 de europarlamentari pentru a începe procedura de anchetă. 207 au semnat deja iniţiativa, dar din păcate doar doi din România, desi le-am scris personal, la fiecare dintre cei 32 de europarlamentari din România”, a mai spus Păun.

 Exportul cu animale vii se face pe nave aflate în mijlocul oceanului sau în ţări din afara UE, la mii de kilometri distanţă. Majoritatea navelor utilizate pentru exportul viu sunt mai vechi de 40 de ani şi au condiţii precare de transport. Astfel, într-un incident tragic cel puţin 13.800 de oi româneşti au murit acum 2 ani în drum spre Iordania, dar guvernul acestei ţări a refuzat să ofere orice răspuns despre această tragedie. Iordania rămâne în continuare cea mai mare piaţă de export a animalelor vii din România. În schimb, Israelul a interzis în mod repetat anul acesta importul de tauri din România pe motiv de probleme de bunăstare animală, animalele care au supravieţuit croazierei pe mare ajungând epuizate, bolnave şi murdare la destinaţie.

Înlocuirea etapizată a exportului cu animale vii cu produse congelate

 Animals International face apel către Guvernul României pentru a lua, imediat, următoarele măsuri:

Elaborarea unei strategii cu subvenţii eficiente pentru înlocuirea etapizată a exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate.

Până la schimbarea reglementărilor să fie luate toate măsurile necesare pentru a reduce timpul de transport al animalelor vii ce sunt destinate exportului în ţări din afara UE, în conformitate cu hotărârea obligatorie a Curţii Europene de Justiţie şi cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind condiţiile de sacrificare a animalelor.

Să se asigure punerea în aplicare şi verificarea îndeplinirii Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al UE cu privire la transporturile rutiere şi maritime.

Să se asigure prezenţa unui veterinar numit oficial care să însoţească toate transporturile de animale pe mare.

Introducerea unui sistem de reglementare care să transfere responsabilitatea, din punct de vedere juridic, către firmele exportatoare, pentru a se asigura că bunăstarea animalelor se respectă pe întreg lanţul de custodie până la destinaţii din afara UE. Acest sistem de trasabilitate ar trebui să permită monitorizarea transportului animalelor pentru a se asigura că animalele pot fi urmărite de la punctul lor de plecare până la sacrificare.

Să solicite raportarea obligatorie a bolilor/ vătămărilor şi a deceselor survenite pe nave şi publicarea acestor informaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările