ANI vrea să cumpere un sistem IT de 6,8 milioane de euro pentru identificarea neregulilor la licitaţii

ANI vrea să cumpere un sistem IT de 6,8 milioane de euro pentru identificarea neregulilor la licitaţii

Durata contractului a fost stabilită pentru 12 luni

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) va organiza, pe 5 martie, o licitaţie pentru un sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese în domeniul achiziţiilor publice, valoarea proiectului fiind estimată la 30,4 milioane de lei, TVA inclus (6,8 milioane de euro).

Ştiri pe aceeaşi temă

Durata contractului a fost stabilită pentru 12 luni de la data atribuirii, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro.
 
Viitorii ofertanţi vor depune o garanţie de participare de 490.800 lei.
 
„În măsura în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor respinge contestaţia, ANI va reţine contestatorului din garanţia de participare suma de 10.014,45 lei. În cazul ofertanţilor care se regasesc în categoria IMM, conform Legii 346/2004, garantia de participare se constituie în procent de 50% din cuantumul precizat. Cuantumul garanţiei de bună execuţie: 10% din valoarea fără TVA a contractului atribuit”, se arată în anunţul de participare.
 
Denumit Prevent, proiectul va fi finanţat din fonduri europene nerambursabile. Contractul de finanţare a fost semnat la finele lunii noiembrie, arată Mediafax.
 
În martie 2013, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a anunţat că sistemul Prevent va funcţiona printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerţului, cât şi la nivelul instituţiilor fiscale, astfel încât să se facă relaţionarea cu persoanele conducătoare de instituţii publice sau implicate în proceduri de achiziţie publică.
 
Ulterior, şeful ANI a afirmat că instituţia va avea funţional, în iunie 2014, un sistem informatic care va emite avertismente în timp real atunci când apar nereguli în timpul procedurilor de achiziţii publice finanţate cu fonduri europene.
 
„Într-o primă fază, toate persoanele implicate în procesele de achiziţii publice finanţate cu fonduri europene vor fi monitorizate în timp real şi sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci când în timpul derulării procedurilor de licitaţie sunt semnalate rude de gradul I şi II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitaţiile publicate în SEAP”, a spus Georgescu la finele lunii octombrie.
 
În urma unui studiu ANI efectuat în 2012, la care au participat peste 80 de entităţi reprezentate de consiliile locale, municipale şi reşedinţe de judeţ, au fost identificate 78 de persoane, aleşi locali, care au încasat bani publici prin procedura achiziţiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: