ANI insistă şi cere din nou revocarea senatorului Akos Mora, dar şi a deputatului Ştefan Stoica

ANI insistă şi cere din nou revocarea senatorului Akos Mora, dar şi a deputatului Ştefan Stoica

Inspectorii ANI cer din nou revocarea senatorului Akos Mora

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Senatului şi Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel şi a deputatului Ştefan Bucur Stoica după ce Curtea Supremă a stabilit că cei doi s-au aflat stare de incompatibilitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Agenţia Naţională de Integritate solicită Senatului României şi Camerei Deputaţilor aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel, respectiv a deputatului Stoica Ştefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 şi 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu consecinţa menţinerii ca legale şi temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora”, se arată într-un comunicat emis marţi de ANI.

Inspectorii precizează că au trecut mai bine de cinci luni de la deciziile definitive ale Curţii Supreme, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume revocarea din funcţie a celor doi membri ai Parlamentului, contrar deciziei Curţii Constituţionale nr. 460 din 13 noiembrie 2013, potrivit căreia „Senatul în plenul său are obligaţia de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calităţii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenţia Naţională de Integritate”.

Potrivit Raportului Anticorupţie al Uniunii Europene, remis opiniei publice pe 3 februarie 2014, „parlamentul a dat dovadă de o lipsă de consecvenţă în luarea deciziilor referitoare la probleme de integritate, inclusiv în ceea ce priveşte acţiunile ulterioare deciziilor ANI în situaţii de conflicte de interese şi de incompatibilitate. Odată definitive, aceste decizii ar trebui să ducă la încetarea mandatului respectivului funcţionar ales. Totuşi, de la mijlocul anului 2012, sistemul judiciar a trebuit să sesizeze de două ori Curtea Constituţională în urma refuzului Parlamentului de a pune capăt mandatelor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilitatea unor parlamentari. Cel mai recent caz datează din toamna anului 2013 şi se referă la decizia ANI privind incompatibilitatea unui senator care a fost confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe care Senatul nu a aplicat-o. Prin urmare, Curtea Constituţională a trebuit să intervină încă o dată, printr-o hotărâre privind conflictul constituţional dintre puterea legislativă şi cea judiciară. De atunci, Senatul nu a acţionat în acest sens”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România consemnează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar şi atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanţelor”.

Akos Mora, găsit în incompatibilitate

Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Daniel Akos Mora, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de peste 15.600.000 de lei, cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş.

Consilier judeţean în mai multe rânduri, Daniel Akos Mora a devenit senator de Mureş, fiind unul dintre noii aleşi din partea USL la alegerile din 2012. Mora a câştigat mandatul în urma redistribuirii, în Colegiul 3 zona Sighişoara, unde ocupase primul loc, cu 48,53% din voturi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: