ANI contestă la Curtea de Apel şi la Parlamentul European calitatea de europarlamentar a lui Mircea Diaconu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La alegerile europarlamentare, Mircea Diaconu a câştigat un mandat de europarlamentar
La alegerile europarlamentare, Mircea Diaconu a câştigat un mandat de europarlamentar

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a contestat la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) calitatea de membru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu, sesizând şi legislativul european că fostul senator a fost în incompatibilitate.Acţiunea ANI a fost înregistrată la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a CAB în 11 iunie.

ANI l-a reclamat pe Diaconu, alături de Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central, după ce fostul senator, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a candidat la alegerile europarlamentare, câştigând un mandat.

Totodată, ANI a trimis şi o sesizare la Parlamentul European, pentru Comisia de validare a candidaturilor, în care atrage atenţia asupra incompatibilităţii stabilite de instanţa supremă.

Pe 19 iunie 2012, Curtea Supremă a emis decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu.

Raportat la acest fapt, Curtea Constituţională a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul că „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a actionat ultra vires, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti” şi a constatat „existenţa unui conflict juridic de natura constituţională între autoritatea judecătorească şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost investită”.

Astfel, lui Mircea Diaconu era decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/mircea-diaconu" target="_blank">View the story "Mircea Diaconu " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite