Angajaţii Black Cube, suspectaţi că l-ar fi spionat şi pe prefectul Capitalei. El a fost audiat joi la DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Weiner Ron şi Geclowicz David sunt suspectaţi că au spionat-o şi pe şefa DNA FOTO Mediafax
Weiner Ron şi Geclowicz David sunt suspectaţi că au spionat-o şi pe şefa DNA FOTO Mediafax

Paul Nicolae Petrovan, prefectului Capitalei, ar fi fost spionat de angajaţii Black Cube, cei care ar fi spionat-o şi pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA. De altfel, Petrovan a fost joi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a fi audiat.

„Pot să vă spun doar că am fost solicitat şi audiat într-o cauză a DIICOT, privitoare la posibile infracţiuni de natură informatică. Celelalte amănunte de care m-aţi întrebat, nu pot să vă confirm sau infirm. N-aş dori să fac, având în vedere caracterul anchetei, alte comentarii”, a spus Paul Nicolae Petrovan, prefectul de Bucureşti, citat de Digi24.

Pe 3 aprilie, doi cetăţeni israelieni, Weiner Ron si Geclowicz David, au fost arestaţi preventiv fiind acuzaţi de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit DIICOT, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Cum au acţionat suspecţii

Anchetatorii precizează că, în cadrul grupării, cei doi suspecţi ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Mai exact, Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail.

Pe de altă parte, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, după ce suspectul a accesat respectivele conturi şi ar fi preluat controlul asupra acestora, ar fi copiat informaţiile şi corespondenţa privată pe care ar fi transferat-o în propriul sistem informatic, „producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.

DIICOT cere arestarea unui al trei israelian

Mai mult, pe 14 aprilie, DIICOT a anunţat că cere arestarea în lipsă a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube, în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei procurorului-şef  DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Barkstein este un fost ofiţer de informaţii şi lucrează la firma privată de investigaţii Black Cube, fondată de Avi Yanus şi Dan Zorella, şi ei foşti ofiţeri în Mossad, de asemenea suspecţi în dosar.

Potrivit procurorilor, Barkstein era cel care trebuia să primească informaţii strânse de Ron Weiner din e-mailurile apropiaţilor Laurei Codruţa Kövesi, sparte pentru colectare de informaţii private, arată EurActiv. Însă, când complicii lui au fost reţinuţi, israelianul ar fi reuşit să fugă din ţară, în Bulgaria. De la Sofia, el ar fi luat avionul la Londra, biletul fiind achitat de fima Black Cube.

Tribunalul Bucureşti stabilise iniţial ca cererea DIICOT să se judece pe 28 aprilie, dar judecătorii au preschimbat termenul pentru 28 mai, adică peste o lună şi jumătate. Oficiali de la Tribunal au explicat că în procedura de citare, în astfel de cazuri, Israelul nu acceptă termen mai scurt de 40 de zile. 

Potrivit legii, Barkshtein trebuie citat la domiciliul său, pentru a afla oficial că procurorii cer arestarea sa la Bucureşti, şi pentru a-şi putea pregăti apărarea cu ajutorul unui avocat.

Pe aceeaşi temă:

Spionaj la DNA. Unul dintre israelienii acuzaţi că ar fi spionat-o pe Kovesi, dus la IGPR pentru percheziţia informatică

Unul dintre cei doi spioni israelieni este audiat la sediul Poliţiei. Autorităţi: „Nicio instituţie a statului nu a autorizat vreo acţiune a Black Cube”

Black Cube, firma angajată să o spioneze pe Codruţa Kovesi: „Am avut autorizaţie de la cel mai înalt nivel posibil. S-a acţionat în concordanţă cu legea“

Israelienii suspectaţi că ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi rămân în arest preventiv. Curtea de Apel le-a respins cererea de a fi cercetaţi în libertate

Doi moguli media i-ar fi angajat pe israelienii care au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi

Kovesi: „Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi. Cei care au sunat au încercat să afle date personale”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite