Angajaţi la primărie, au furat din casierie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul, contabila şi casiera de la Primăria Bucovăţ sunt cercetaţi penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi delapidare. Anchetatorii susţin că banii din subvenţii sau alte taxe încasate de primărie, în sumă de 500.000 de lei, au ajuns în buzunarul casierei, cu sprijinul contabilei şi al primarului.

Un dosar penal instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj îi are ca protagonişti pe trei dintre angajaţii Primăriei Bucovăţ: edilul Vasile Constantin, contabila Constanţa Florea şi casiera Aurica Truţă. Potrivit anchetatorilor, care au dispus începerea urmării penale la 19 mai, primarul este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, complicitate la delapidare şi nedenunţarea unor infracţiuni.

Casiera primăriei este acuzată de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, iar contabila s-a ales cu patru capete de acuzare: uz de fals, fals intelectual, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Prejudiciu de peste 500.000 de lei

Dosarele penale ale angajaţilor din Primăria Bucovăţ au pornit de la un raport al Curţii de Conturi Dolj, care a găsit, la un control, mai multe nereguli financiar-contabile. Anchetatorii susţin că, între anii 2007 şi 2010, casiera a sustras diferite sume care proveneau din încasarea taxelor locale sau a subvenţiilor, falsificând documentele de evidenţă şi statele de plată. Prejudiciul a fost estimat la peste 519.000 de lei şi s-a realizat „cu sprijinul şi complicitatea primarului şi contabilei", după cum susţin anchetatorii.

Dau vina unul pe altul

Aurica Truţă neagă cu vehemenţă acuzaţiile care i se aduc, argumentând că, în calitate de casier, nu avea acces la banii încasaţi. „Odată ce eu am făcut proces de predare-primire către contabilă, cum să iau din bani? Păcat că domnul primar nu vă arată raportul Curţii de Conturi, să vedeţi care este de fapt problema", a spus casiera primăriei. Primarul Vasile Constantin se disculpă de toate acuzaţiile spunând că a solicitat Curţii de Conturi să prelungească ancheta şi pentru anul în curs.

„Eu am aflat de aceste nereguli abia după ce Curtea de Conturi a venit la primărie. Imediat după ce am aflat, le‑am cerut personal să prelungească ancheta şi pentru anul în curs, pentru a identifica toate neregulile", a declarat edilul comunei Bucovăţ. Ca şi ceilalţi doi, contabila unităţii se consideră nevinovată. „Încă nu am fost chemaţi la audieri. A rămas ca până în luna august să se rezolve problema cu actele", a explicat Constanţa Florea.

O funcţionară de la Casa de Pensii s-a îmbogăţit din ajutoare de deces

O funcţionară din Craiova a descoperit reţeta de a face bani fără prea multe bătăi de cap: de pe urma deceselor. Felicia Stancu (48 de ani), angajată de 20 de ani la Casa Judeţeană de Pensii, este suspectată că a sustras peste 100.000 de lei dând de două ori ajutoare de înmormântare pentru aceleaşi persoane decedate.

Angajata îmbogăţită peste noapte din banii statului este aceeaşi care a lăsat-o fără pensie pe o bătrână din comuna Celaru, „omorând-o" din greşeală în acte. Funcţionara a tastat greşit codul numeric personal al Anei Badea, declarând-o decedată. Din această cauză, bătrâna nu şi-a mai primit pensia câteva luni, timp în care a trăit doar din mărunţişul câştigat pentru că tămâia mormintele sătenilor.

Neregulile funcţionarei au fost descoperite în urmă cu o lună, în urma unui control al Curţii de Conturi la Casa Judeţeană de Pensii, care a vizat acordarea ajutoarelor de înmormântare. Pentru că au fost găsite câteva erori, comise de aceeaşi persoană, lucrătorii Casei de Pensii au extins verificările până în urmă cu trei ani. Au descoperit că Felicia Stancu a acordat ajutoare necuvenite în valoare totală de peste 100.000 de lei, în 64 de astfel de cazuri.

„Reţeta" era simplă: după ce oamenii veneau şi ridicau ajutoarele, Stancu întocmea alt dosar, având la bază acelaşi certificat de deces, dar alt beneficiar, doar pe baza unui document prin care respectiva persoană declara că este cea care s-a ocupat de înmormântare. „Nu s-a gândit nimeni că cineva ar putea face asta cu ajutoarele de înmormântare", a spus Daniel Baciu, directorul CJP Dolj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite