Andronescu, după audierile din dosarul „Microsoft”: „Nu există probe la dosar. Dacă eram vinovată, îmi dădeam demisia!”. Decizia, pe 19 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, marţi, după audierea sa în Comisia juridică din Parlament în legătură cu cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în dosarul Microsoft, că nu există probe împotriva sa şi că nu-şi va da demisia, pentru că nu se consideră vinovată. Comisia juridică a anunţat că votul pentru ridicarea imunităţii pentru aceasta şi pentru Şerban Mihăilescu a fost amânat pentru 19 noiembrie.

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, să amâne până după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale votul pe cererea de ridicare a imunităţii senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, relatează Mediafax. Potrivit preşedintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), o decizie va fi luată pe 19 noiembrie, fiind vorba de o abordare politică.

Boboc a susţinut că propunerea de a fi dat un raport al Comisiei juridice marţi nu a trecut la vot, fiind ulterior propusă amânarea pentru 19 noiembrie a deciziei şi adresarea unei solicitări către DNA pentru noi date în dosar.

Şi Alin Tişe (PDL), membru al Comisiei juridice, a precizat marţi dimineaţă că s-a hotărât, prin vot, amânarea deciziei, care a fost aprobată cu 6 voturi ”pentru” şi 5 ”împotrivă”, motivarea acestei decizii fiind necesitatea solicitării unor date suplimentare de la Ministerul Justiţiei.

Andronescu nu demisionează

La ieşirea de la audierile din Comisia Juridică, Ecaterina Andronescu şi-a susţinut din nou nevinovăţia.

„Nu sunt probe, asta pot să vă spun”, le-a spus jurnaliştilor fostul ministru al Educaţiei, menţionând că membrii Comisiei juridice vor decide în cunoştinţă de cauză, potrivit Mediafax.

Ea a fost întrebată dacă ia în calcul demisia din Parlament, aşa cum a anunţat Viorel Hrebenciuc, pentru a nu afecta imaginea partidului.

„Eu, dacă aş considera că am o vină, aş demisiona de ieri, da?, a replicat senatorul PSD.

„Eu cred că noi trebuie să acceptăm că unii oameni pot să fie nevinovaţi şi, ca urmare, nu trebuie să-i îngropăm de vii”, a mai spus Andronescu.

Întrebată dacă dosarul nu afectează imaginea candidatului PSD la prezidenţiale, Ecaterina Andronescu a răspuns: „Nu cred, nu cred”.

Audieri în Comisia juridică

Audierea Ecaterinei Andronescu în Comisia juridică a Senatului a avut loc marţi dimineaţă, cu uşile închise.

Aceeaşi comisie l-a audiat şi pe senatorul UNPR Şerban Mihăilescu, tot în legătură cu cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva sa în dosarul Microsoft.

Mihăilescu: „Nu există probe care să mă lege de acest caz”

Şi în cazul lui Şerban Mihăilescu, fostul şef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), senatorii au amânat luarea unei decizii până după alegerile prezidenţiale.

Mihăilescu a declarat că în dosarul Microsoft, în care este cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, procurorii nu au nicio probă împotriva sa şi că aceştia înşiră „doar minciuni”.

„Nu există niciun fel de probă, nu există absolut nimic care să mă lege de acest lucru. Eu am semnat un singur document în septembrie 2003 care a fost aprobat în Guvern în 4 septembrie 2003, iar în 20 octombrie 2003 mi-am dat demisia, după care apar acolo tot felul de poveşti că am determinat pe nu ştiu cine să facă nu ştiu ce (...)”, a declarat Mihăilescu, după audierile de marţi din Comisia juridică a Senatului.

„Domnul ministru care m-a urmat pe mine a făcut altfel de declaraţii decât scriu domnii procurori acolo, iar directorul general de la Microsoft din vremea aceea spune că n-a discutat niciodată cu mine vreo problemă legată de Microsoft”, a completat senatorul.

Mihăilescu a adăugat că nu a discutat niciodată despre activitatea guvernamentală cu omul de afaceri Nicolae Dumitru. „Eu cu Nicolae Dumitru nu am discutat niciodată niciun fel de acţiune legată de activitatea guvernamentală. Nu am avut niciun fel de activitate comercială sau financiară, dar sunt prieten cu domnul Nicolae Dumitru dinainte de '99”, a mai spus Mihăilescu.

Reţineri cu impact în dosarul Microsoft

În noaptea de luni spre marţi au fost reţinuţi în acest dosar primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, precum şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae.

Toţi patru şi-au petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, iar în cursul zilei vor fi prezentaţi judecătorilor instanţei supreme cu propunerea de arestare preventivă.

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat într-un comunicat sumele pe care învinuiţii le-ar fi cerut şi obţinut în cursul procedurii de achiziţie, în total în jur de 18 milioane de euro.

Astfel, Cocoş Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează:

- Gabriel Sandu - 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro,
- Gheorghe Ştefan - 4.000.000 euro,
- Dorin Cocoş - 9.000.000 euro.

Nouă miniştri suspectaţi de corupţie

În acest caz, preşedintele Traian Băsescu a semnat încă de pe 3 octombrie avizul privind începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu (foto), suspectaţi în dosarul „Microsoft” fie de abuz în serviciu, fie de luare de mită.

Camera Deputaţilor a decis prin vot ridicarea imunităţii pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme, care va putea fi urmărit penal în acest caz. Pentru europarlamentarul PSD Dan Nica ridicarea imunităţii trebuie decisă de Parlamentul European, iar în cazul Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu şi ei suspecţi în dosar, de senatori.

 


Pe aceeaşi temă:

UPDATE Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Călin Popescu Tăriceanu: Raportul privind ridicarea imunităţii Ecaterinei Andronescu şi lui Şerban Mihăilescu, gata în 28 octombrie

Dosarul „Microsoft”. Fostul ministru Daniel Funeriu, urmărit penal pentru abuz în serviciu
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite