Generalul Coldea, numărul doi în SRI, pus la dispoziţie până la finalizarea unei anchete declanşate de acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-adjunctul şefului Serviciului Român de Informaţii, generalul Florian Coldea, a fost pus la dispoziţia şefului SRI, Eduard Hellvig, în urma „dezvăluirilor” făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă. „Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”, potrivit unui comunicat oficial al SRI. Sebastian Ghiţă este dat în urmărire.

Vă prezentăm comunicatul SRI:  

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig.

image

Eduard Hellvig şi Florian Coldea FOTO Inquam Photos George Călin

Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.

Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp. Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi, ulterior, adoptă măsurile adecvate”, arată SRI.

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai mulţi oameni politici în legătură cu diverse numiri în funcţie sau cu acţiuni ale justiţiei. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numărat Elena Udrea, Traian Băsescu şi, recent, Sebastian Ghiţă, care l-a menţionat în fiecare dintre cele şapte apariţii ale sale la televiziunea pe care o controlează.

Cea mai recentă a fost miercuri seară, când Ghiţă a relatat despre concedii petrecute cu acesta, în Seychelles, în 2010, şi în 2012 în Toscana, unde ar fi fost şi Vasile Dâncu. Sebastian Ghiţă a prezentat şi o fotografie în care a susţinut că se află soţia sa şi soţia lui Coldea, la Disneyland.

    

Ce susţine Sebastian Ghiţă

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a dezvăluit joi într-o nouă înregistrare difuzată de România TV, că a avut o legătura strânsă de prietenie cu generalul SRI Florian Coldea, cu care ar fi fost în vacanţe. Totodată, fostul parlamentar a arătat că „Binomul” Coldea - Kovesi l-ar avea „prizonier” pe preşedintele Klaus Iohannis, aflat sub ameninţarea unor dosare penale atât pe numele său, cât şi al soţiei sale, Carmen Iohannis.

„Am să mă concentrez azi pe legătura cu Florian Coldea. În ultima apariţie v-am prezentat mai multe date despre relaţiile cu Coldea şi Kovesi. Am să mă concentrez pe legătura cu Florian Coldea. La începutul lui 2010 în debutul lunii februarie am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Era înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă, într-o insulă exotică. Am stat împreună şi se poate verifica uşor, la Hilton Seychelles SPA. Dintr-o întâmplare am găsit acasă plicul cu facturile de la acel hotel. Am stat 10 zile şi îmi aduc aminte că îl rugam să-l ajute pe Ponta să câştige alegerile PSD, însă Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine, dar numai să nu ajungă Ponta la PSD a fost mesajul. Ştia preşedintele Băsescu ce ştia.”

„Andronic poate confirma”

Sebastian Ghiţă susţinea că Dan Andornic, patronul ziarului Evenimentul Zilei, cel care a candidat pentru un post de parlamentar de Giurgiu, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, poate confima dezvăluirile sale.

„Dan Andronic de la EVZ poate să confirme că ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcare în avion şi cu mine şi cu Coldea. Florian Coldea s-a speriat de Andronic şi, deşi avea bilet la business, s-a dus la clasa economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în excursie”, a spus Sebastian Ghiţă. Înregistrarea intervenţiei pe site-ul România TV, post controlat de Sebastian Ghiţă.

Fotografia de la Disneyland

image

„Am mai fost şi în 2012 în vacanţă. Fac toate aceste lucruri pentru că îmi credibilizeză spusele. Tot ce spun e real. E susţinut cu documente. Iată o poză cu familiile la Disneyland la Paris. Cu doamna Coldea. Am crezut în ei şi că vor să facă bine României, firmele româneşti să prospere. Am făcut tot ce am putut să îi ajut. I-am spus la un moment dat domnului Coldea că au trecut multţi ani de când conduce România şi e distrus capitalul românesc. I-am spus că nu avem autostrăzi că am predat România”, a spus Ghiţă în cea mai recentă filmare difuzată de România TV.

„Rezultatul celor 10 ani de frică şi teroare au fost aducerea lui Iohannis la putere împreună cu tehnocraţii lui Cioloş de la Bruxelles. El e prizonierul lui Coldea şi Kovesi. Îi e frică de dosarele pe care i le poate face doamnei Carmen Iohannis şi îi mai e frică de ce i se va întâmpla după perioada de preşedinţie. Ameninţarea cu dosare penale planează şi asupra preşedintelui. De 10 ani, Coldea şi Kovesi conduc Parchetul şi DNA, dar şi SRI-ul. Se sprijină reciproc şi anihilează orice ameninţare la adresa lor”, a spus Sebastian Ghiţă în cea mai recentă înregistrare difuzată de România TV.

Procurorul general: Înregistrările lui Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră tendenţioasă

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a deschis, la începutul lunii ianuarie, dosar penal după o înregistrare audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.

Procurorii PICCJ s-au autosesizat în acest caz, după informaţiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană cu care discuta despre informaţii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluţionare.

“În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare”, potrivit Ministerului Public.

augustin lazar foto eduard enea

Câteva zile mai târziu, procurorul general al României, Augustin Lazăr (foto dreapta), spunea că înregistrările difuzate de postul de televiziune al fostului deputat Sebastian Ghiţă sunt prezentate într-o manieră “destul de tendenţioasă”, într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă. Lazăr a precizat că urmează să fie audiate mai multe persoane în dosarul deschis în urmă autosesizării Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

“Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică există un dosar care a fost înregistrat în urmă cu două zile, în care se fac investigaţii în legătură cu afirmaţiile care au apărut în spaţiul public, cu înregistrările care au alertat într-un fel opinia publică şi care cred că sunt prezentate într-o manieră destul de tendenţioasă, după cum am remarcat. Ele sunt prezentate într-o anume formă la televizor, sugerându-ne nouă deja ceea ce ar trebui să facem”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după prima şedinţă a noului Consiliu Superior al Magistraturii.

Augustin Lazăr a precizat că cercetările în dosarul deschis de PICCJ trebuie să fie obiective, iar în acesta vor fi audiate mai multe persoane şi vor fi ridicate înregistrările.

“Trebuie să fie audiate persoanele invocate în cazul acesta, trebuie ridicate acele înregistrări, documentele despre care se vehiculează şi în continuare se va vedea. Nu doresc să spun numele persoanelor care vor fi audiate fiindcă acolo există un procuror care conduce acesta anchetă şi nu se cuvine să-i dăm noi indicaţii public ce are de făcut în dosar”, a mai spus procurorul general.

Ce a mai spus Ghiţă de când a fugit

Omul de afaceri a mai susţinut, de când a dispărut, că dosarul Realitatea Media a fost "măsluit" şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem".

Fostul deputat a spus într-o altă înregistrare că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, "la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român".

Atât Poliţia cât şi Ministerul Justiţiei au negat toate aceste informaţii, susţinând că Popa a fost adus în ţară pe banii Poliţiei cu un avion închiriat special.

Într-un alt material difuzat la România TV, Ghiţă a vorbit despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

Aceasta a refuzat să răspundă acuzaţiilor. „Să lăsăm lucrurile ridicole, gen cucuvele mov, alte culori şi şefi de la CIA, să trecem la declaraţii serioase. În primul rând, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar, un inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte dintre ele sunt în instrumentare la DNA, o parte dintre ele sunt deja trimise în judecată, un inculpat fugar faţă de care am făcut demersuri încă din cursul anului trecut. Sper să vă amintiţi, încă din aprilie, de la tribuna Parlamentului, a acuzat DNA şi a făcut atacuri la adresa sistemului judiciar prin afirmaţii denigratoare şi tendenţioase. Ca atare, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar şi nu doresc să intru în dialog cu acesta”, a spus Laura Codruţa Kovesi

O altă înregistrare a lui Sebastian Ghiţă îl arată pe acesta susţinând că fostul premier Victor Ponta ar fi fost santajat de către generalul SRI Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruta Kovesi la conducerea DNA, ameninţându-l că îi va anula vizita în SUA în apropierea alegerilor prezidenţiale, "iar asta îl va distruge".

Căutat cu mandat european de arestare

image

Sebastian Ghiţă este dispărut fără urmă de la sfârşitul anului trecut când a rămas fără imunitate parlamentară. Din acest motiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. 

Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire naţională, iar ulterior procurorii DNA au cerut instanţei supreme să emită pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare şi să fie dat în urmărire internaţională, după ce Poliţia Judeţeană Prahova a anunţat că acesta nu a fost găsit în ţară.

Sebastian Ghiţă, patru dosare penale

Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea se află pe rolul instanţei supreme: fostul deputat este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi de conducerea unui vehicul fără permis.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie – cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.

În acest din urmă dosar mai sunt cercetaţi şi fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia, Vlad Cosma. 

Florian Coldea, numărul 2 din SRI, la doar 33 de ani

Florian Coldea FOTO Mediafax

FOTO Mediafax 

Florian Mihail Coldea s-a născut în 1971 la Târnova (jud. Arad). Potrivit biografiei sale de pe site-ul SRI, a urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", pe care le-a absolvit în anul 1996, iar apoi a urmat cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de inteligenţă în ţară şi străinătate. A deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din SRI şi a participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe cu profil antiterorist desfăşurate în cooperare cu parteneri străini ai SRI, prezintă site-ul Ştirile Protv. 

În iulie 2005, la doar 33 de ani, locotenent-colonelul Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, adică numărul 2 în SRI. Coldea ar fi jucat un rol-cheie în eliberarea jurnaliştilor români din Irak, un caz care a ţinut România cu sufletul la gură în primăvara aceluiaşi an. Florian Coldea ar fi jucat un rol foarte important în rezolvarea crizei, presa scriind în acea vreme că ar fi fost unul dintre şefii operaţiunilor de salvare a ostaticilor. El însuşi a recunoscut ulterior, în cadrul unor audieri parlamentare, că a reprezentat SRI în aceste operaţiune. „Agentul 007” îl poreclea pe atunci Evenimentul Zilei, iar numirea sa în fruntea SRI era considerată un semn de înnoire a serviciului, mai ales că tânărul locotenent-colonel, avansat la gradul de general, nu putea fi suspectat că a avut legături cu Securitatea, având abia 18 ani la Revoluţie.

Coldea, acuzat că face „poliţie politică” pentru Băsescu

Site-ul citat mai reaminteşte cum doi ani mai târziu, Florian Coldea ajungea din nou pe prima pagină a ziarelor, însă într-o postura mult mai ingrată. Parlamentarii îi cereau atunci capul, acuzându-l că ar fi făcut „poliţie politică” pentru preşedintele Băsescu în timpul primei suspendări a acestuia, oferindu-i dosare cu care să-i şantajeze pe judecătorii Curţii Constituţionale. 

Mai exact, în 2007, Mircea Geoană, pe atunci şeful PSD, a prezentat într-o conferinţă de presă două note informative despre judecători ai Curţii Constituţionale, acuzându-l pe Coldea că ar fi scris aceste note la cererea preşedintelui Băsescu. Notele se refereau la judecătorii CC Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, iar contextul era cel al suspendării şefului statului, în care Curtea juca un rol cheie.

Mircea Geoană a cerut demisia preşedintelui Băsescu, a conducerii SRI şi punerea sub acuzare de către Parchetul Militar a lui Coldea şi a celorlalţi care au colaborat la "acest act de poliţie politică". 

Şeful PSD mai spunea că în acest mod Traian Băsescu a făcut presiuni politice, prin intermediul serviciilor de informaţii, asupra judecătorilor Curţii Constituţionale care tocmai avizaseră negativ propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Acuzaţiile lui Geoană veneau după o serie de materiale de presă conform cărora judecătorii CC ar fi fost „şantajabili” pe baza unor deţinute de SRI. Ca urmare, Coldea a fost audiat de Comisia parlamentară de control al SRI, care i-a cerut suspendarea. Ulterior, textul notelor informative la care se referea Geoană a fost prezentat presei: era vorba doar de un răspuns la o solicitare a CNSAS privind posibile legături ale judecătorilor cu Securitatea, răspuns din care reieşea că aceştia ar fi fost urmăriţi de fosta poliţie politică.

Coldea însuşi a oferit un răspuns un pic diferit referitor la respectivele note. Ele ar fi fost redactate în urmă unor „alegatii” din presă. „Au fost făcute nişte notiţe de birou, care au ajuns într-o formă care nu s-a putut stabili, în mass-media”. Notiţele de birou erau neclasificate, a mai precizat atunci prim-adjunctul directrului SRI. În schimb, nu s-ar fi primit nicio solicitare din partea preşedintelui sau a altor actori politici privind verificarea judecătorilor Curţii.

„O contrafacere grosolană”

Acuzaţiile au continuat însă. Vicepreşedintele PSD Dan Nica a susţinut că, la solicitarea lui Traian Băsescu, ministrul de interne Vasile Blaga a transmis ordine către direcţiile judeţene ale SRI prin Florian Coldea, ordine prin care se cerea acces direct la anumite documente de arhivă. Documentele s-ar fi referit la falimentul unor firme, însă ulterior purtătorul de cuvânt al SRI a declarat public că dovezile prezentate de Nica sunt „o contrafacere grosolană”.

În cele din urmă directorul SRI George Maior a demarat o anchetă internă pentru a stabili cum au ajuns „notiţele de birou” în presă. La cererea Comisiei parlamentare, Coldea a fost suspendat pe perioada investigaţiei, pentru a nu există „suspiciuni că, de la înălţimea funcţiei sale”, ar putea exercită „presiuni, intimidări şi obstructionari” ale anchetei, după cum a declarat secretarul Comisiei.

În cele din urmă, Maior a prezentat concluziile anchetei: "nu a existat poliţie politică în cadrul SRI". Potrivit şefului Serviciului, notele informative ale lui Coldea ar fi fost redactate după ce în presă ar fi apărut informaţii false cum că Serviciul deţine dosare în care doi dintre judecătorii Curţii Constituţionale figurează că informatori ai fostei Securităţi. Ulterior, notele s-au pierdut, nu se ştie cum, însă conţinutul lor nu avea cum să dăuneze nici judecătorilor, nici Serviciului.

Concluziile şefului SRI au fost confirmate apoi de Comisia parlamentară privind controlul SRI, care a decis că a fost doar un „incident de securitate”, în niciun caz poliţie politică. Preşedintele comisiei, liberalul Radu Stroe, a sugerat însă că demisia lui Coldea ar fi necesară. 

Coldea a scăpat însă doar cu o sancţiune disciplinară iar în septembrie 2007, la cinci luni după izbucnirea scandalului, a fost repus în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI. 

Acuzaţiile din 2007 par însă să nu fi dăunat grav carierei lui Coldea. Un an mai târziu i-a fost acordat gradul de general de brigada, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. A fost şef interimar al SRI în două rânduri – prima dată în 2006, înainte de venirea lui George Maior în fruntea Serviciului iar a două oară după demisia lui Maior în 27 ianuarie 2015. Ce se va întâmplă după acuzaţiile lansate de Elena Udrea – vom află poate pe 9 februarie, când Comisia parlamentară de control al SRI îl va audia din nou pe Florian Coldea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite