Anchetă la Permise: Un candidat rom plătea dublu şpaga pentru carnetul auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coruptie mita spaga FOTO Shutterstock
Coruptie mita spaga FOTO Shutterstock

Anchetele procurorilor anticorupţie privind cazurile de mită pentru promovarea probelor pentru carnetul de conducere nu l-au descurajat pe şeful Serviciului Permise din Giurgiu. El a fost prins în flagrant când primea 1.800 de lei de la un instructor auto.

Promovarea pe şpagă a probei practice la examenul auto pentru obţinerea permisului de conducere costa 100 de euro, potrivit celui mai recent caz de corupţie din Poliţie. În cazul în care candidatul era rom, preţul se dubla automat: 200 de euro. Detaliile apar în ancheta comisarului- şef Mihail Predescu (51 de ani), fost şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Giurgiu. Poliţistul a fost trimis în judecată săptămâna trecută fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Cu denunţul la DNA

Predescu a „picat” pe interceptări după ce la sfârşitul anului 2015, un instructor auto din Giurgiu s-a dus la DNA şi a făcut un denunţ. Potrivit instructorului auto, totul a început în 2009, atunci când comisarul
i-ar fi cerut bani pentru a-i favoriza, la proba practică, pe elevii instruiţi la şcoala sa de şoferi. Discuţia ar fi avut loc în biroul lui Predescu. Sumele variau între 100 şi 200 de euro pentru fiecare candidat. Banii erau introduşi în pachete de ţigări Kent lung, pe care instructorul le punea în autoturismul ofiţerului, conform uzanţelor statornicite în timp.  Maşina poliţistului era parcată în curtea SPCRPCIV Giurgiu şi era, de regulă, descuiată.

Denunţătorul a  explicat că partea sa era între 50-100 de euro de la fiecare candidat pe care-l ajuta să treacă proba practică. „Şi uite, îţi mai dau un milion să mănânci ceva”, îi spunea un elev instructorului auto. Elevii pentru care acesta a intervenit pe lângă Predescu au fost examinaţi fie de acesta, fie de alţi lucrători din subordinea lui. În plus, instructorul a povestit că de 6-7 ori i-ar fi achitat ratele la bancă poliţistului, 700 euro/lună, ultima rată achitată fiind în august 2015. În sprijinul acuzaţiilor sale, el a  adus foi de vărsământ primite de la unitatea bancară, în care sunt atestate sumele achitate pentru Predescu.

Teama de examen

Candidaţii care au dat bani pentru promovarea probelor practice au explicat la DNA de ce au făcut acest lucru: auziseră de la mai multe persoane că poliţiştii din Giurgiu erau severi.  „Oricât de bine ai merge cu maşina, nu ai nicio şansă să iei examenul dacă nu dai 200 de euro instructorului. Mi s-a spus că poliţiştii examinatori îţi fac tot felul de şicane, îţi calcă ambreiajul, te intimidează, dacă nu se intervine pentru tine”, a explicat un tânăr. Era de notorietate faptul că, pentru promovarea probei, regula era că „se dădea o şpagă de 150-200 de euro sau 7-8 milioane lei vechi”.

În noiembrie 2015, o anchetă a procurorilor DNA la SPCRPCIV Bucureşti a băgat spaima şi în ofiţerii de la Giurgiu. A fost momentul în care au fost mai reticenţi. „Şi, referitor la evenimentele alea… aţi văzut la Bucureşti?”, întreba instructorul. „Tu, ceva? V-a chemat pe vreunu’, ai auzit, a chemat vreunu’ pe undeva?”, era curios şi Predescu. „ Nu. Nu. Da’, aşa ca idée”, a  venit prompt replica. „V-am spus, mă doare la bascheţi”, a  ridicat din umeri ofiţerul.

Totuşi, într-o altă discuţie, înregistrată ambiental, Predescu avea suspiciuni cu privire la sinceritatea instructorului auto: „Ce să vorbeşti cu el, mă? Şi plus d-asta, ţi-o spun şi p-ailaltă, că s-ar putea să… am avut idei că te-a agăţat cineva şi …”.

Flagrantul

Pe 16 august 2016, procurorii DNA au organizat flagrantul. Instructorul auto a fost filmat când i-a dat poliţistului un plic în care erau 1.800 de lei şi un mic cadou, o curea adusă din Franţa. Potrivit acuzării, banii reprezentau plata pentru intervenţia pe care Predescu a făcut-o, pe lângă colegii săi, pentru promovarea a doi candidaţi. „Mă, eu sunt mulţumit că sunteţi ok şi m-aţi ajutat şi pe mine cu băieţii ăia… Vă mulţumesc oricum!”, era politicos instructorul, potrivit imaginilor din interiorul maşinii. Când a văzut cureaua, Predescu a reacţionat: „Bă, nu trebuia să-mi iei, mă… dracu’”. „Ba da, lăsaţi-o... E un XXL... e o mărime suficient de... suficient de mare”, spunea denunţătorul. „Hai, că i-o dau băiatului...”, a explicat poliţistului.

Momentul-cheie este atunci când instructorul îi arată poliţistului plicul cu bani: „Da. Şi ăştia...”. „Lasă, mă, în …”, a spus Predescu. El i-a indicat printr-un semn scurt unde să pună banii. „A, da … gata! Am înţeles!”, a spus instructorul auto. Fiind audiat, Predescu a negat că a primit vreodată sume de bani sau alte foloase de la instructorul auto pentru a promova candidaţi sau pentru a interveni în favoarea acestora pe lângă subordonaţii săi pentru a facilita unor persoane promovarea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de
conducere.

Mită şi în natură

Comisarul-şef, Mihail Predescu mai este acuzat că a primit şpagă, de la instructorul auto, servicii precum schimbarea cauciucurilor şi diverse reparaţii la maşina sa (înlocuire macara, bec, capăt de bară, termostat). Piesele au costat 835 de lei, fiind achziţionate pe firma şcolii de şoferi a denunţătorilor.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite