UPDATE Anchetă la Liceul „George Coşbuc“ din Capitală. Un părinte reclamă promovarea homosexualităţii în rândul elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul gay purtat de elevi pe holurile Colegiului Naţional "George Coşbuc"    FOTO: Roxana Marin/Facebook
Steagul gay purtat de elevi pe holurile Colegiului Naţional "George Coşbuc"    FOTO: Roxana Marin/Facebook

Părintele unui elev de la Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc“ a sesizat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti în privinţa unui seminar cu tema „Luna Minorităţilor Sexuale"“ care ar fi avut loc joi dimineaţa la liceu.

UPDATE 19:30 - Contactată de "Adevărul", directoarea executivă a Asociaţiei Accept, Irina Niţă, a explicat că organizaţia neguvernamentală care apără şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transexuali) nu a fost în niciun fel implicată în vreun eveniment organizat anul acesta de Colegiul Naţional "George Coşbuc".

"Nu avem niciun parteneriat cu liceul Coşbuc. Noi, Asociaţia Accept, organizăm în luna februarie o serie de evenimente sub umbrela lunii istoriei LGBD şi toată lumea care doreşte să participe este invitată să se aşeze sub această umbrelă şi să organizeze ce crede potrivit. Eu ştiu că cei de la Coşbuc plănuiau o serie de activităţi în această lună, însă noi nu am fost în niciun fel implicaţi în pregătirea lor. Din ce am auzit, mi se păreau nişte evenimente inofevsive şi care sunt în beneficiul copiilor, dar ei nu ne-au cerut nici ajutor şi nici informaţii în organizarea lor", spune Niţă.

În general, când se organizează dezbateri pe această temă, Asociaţia Accept este contactată pentru partea de documentare, dar, conform declaraţiilor directoarei executive, de data aceasta, liceul Coşbuc nu le-a cerut informaţii.

"Ei au mai abordat subiecte precum discriminarea, prevenirea SIDA şi drepturile cetăţenilor indiferent de orientarea lor sexuală. Este un liceu bilingv care are un curriculum special pe partea aceasta de drepturi ale omului şi implicare civică. În general, liceele din România nu sunt deschise pentru promovarea unor astfel de activităţi", comentează Niţă.

În general, în şcolile din România există interes pentru abordarea diferenţelor culturale, sau a situaţiei persoanelor cu dizabilităţi însă se evită organizarea de activităţi care au legătură cu drepturile persoanelor LGDB "în condiţiile în care violenţa în şcoală este o problemă, iar copiii percepuţi ca fiind astfel sunt destul de vulnerabili. Ei nu au foarte mult sprijin nici din partea şcolilor sau a colegilor", mai spune Irina Niţă.


Părintele unui copil din Colegiul Naţional Bilingv ”George Coşbuc” a reclamat la inspectoratul şcolar Bucureşti organizarea unui seminar, joi, despre promovarea drepturilor homosexualilor în rândul elevilor.

Elevii au purtat pe holurile liceului steagul gay şi au participat la un seminar cu tema "Luna minorităţilor sexuale", potrivit unui profesor de la "Coşbuc", şi nu este pentru prima dată când se sărbătoreşte luna minorităţilor sexuale în instituţie.

"Ieri (joi - n.r.) a fost făcută o sesizare la ISMB din partea unui părinte al unui elev de la Coşbuc. În momentul de faţă, la liceu se află o echipă de la inspectorat care cercetează această sesizare. Până nu avem un răspuns de la inspectorii de pe teren, nu pot să dau alte amănunte. Nu cunosc să se fi făcut astfel de sesizări de la Coşbuc până acum", a declarat pentru "Adevărul" purtătorul de cuvânt al ISMB, inspectorul Marian Banu.

Liceul neagă informaţiile

Conducerea liceului neagă totuşi vehement aceste informaţii.  "Noi, ca liceu, nu declarăm nimic", a spus pentru ”Adevărul” directoarea adjunctă de la "George Coşbuc", Carmen Dumitrescu, întrebată de seminarul reclamat de părinte la ISMB.

De altfel, nici profesoara Roxana Marin, cea care ar fi organizat acest seminar, nu recunoaşte că s-ar fi ţinut un astfel de curs la ”George Coşbuc”. "La noi în liceu nu s-a ţinut un seminar despre drepturile homosexualilor", a declarat Marin pentru "Adevărul". Însă, profesoara a postat pe profilul ei public de Facebook poze cu steagul minorităţii gay purtat de elevi pe holurile liceului.

Asociaţii creştine critică situaţia într-o scrisoare deschisă

11 ONG-uri creştine au redactat o scrisoare deschisă adresată mai multor ministere, printre care şi cel al Educaţiei, cât şi Parlamentului şi inspectoratelor şcolare în care critică activităţile culturale făcute în februarie de ong-urile care susţin drepturile homosexualilor, cum ar fi celebra paradă gay.

"Ca reprezentanţi ai asociaţiilor creştin-ortodoxe din România, ne exprimăm în mod deschis protestul faţă de expunerea tinerilor la asemenea acţiuni cu caracter obscen, prin care sunt încălcate în mod făţiş legile care protejează copiii şi instituţia familiei", se arată în scrisoarea asociaţiilor creştine.

Acestea critică faptul că manifestările sunt găzduite şi de câteva instituţii de învăţământ din ţară cum ar fi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, dar şi de Colegiul Naţional bilingv "George Coşbuc".

În scrisoarea deschisă a asociaţiilor creştine este menţionată şi o profesoară de la Coşbuc, Roxana Marin, care ar fi recunoscut într-un interviu publicat anul trecut că există o platformă de activism LGBT la nivelul liceului.

Asociaţiile creştine solicită "tuturor factorilor de răspundere respectarea atentă a legilaţiei în vigoare şi interzicerea imediată a susţinerii acestor activităţi în spaţiile publice, mai cu seamă în unităţile de învăţământ care sunt destinate formării caracterelor morale şi nu experimentelor de pervertire satanică a tinerilor".

Răzvan Bucuroiu, publisher la revista Lumea Credinţei, scrie pe blogul său de pe adevarul.ro: ”Travestiţii de la bilingv

Aşa se face că am putut lua act de acea ştire uluitoare, în care era prezentat cum conştiinţa fragedă a copiilor este dirijată, prin purtarea de grijă a unor dascăli, să ia cunoştinţă, să accepte şi chiar să empatizeze cu modul de viaţa a homosexualilor, lesbienelor şi travestiţilor.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite