Dosarul Hexi Pharma a fost trimis în judecată. Procurori: O combinaţie de factori nefastă pentru sistemul sanitar din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta în cazul dezinfectanţilor diluaţi se apropie de final
Ancheta în cazul dezinfectanţilor diluaţi se apropie de final

Procurorii Parchetului instanţei supreme au trimis în judecată, luni, la Tribunalul Bucureşti, dosarul Hexi Pharma, în care firma lui Dan Condrea este acuzată de 340 de infracţiuni de înşelăciune, de uz de fals şi de participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

UPDATE În dosar sunt judecaţi şi Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, precum şi Mihai Leva, directorul de producţie al companiei, ambii pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Ancheta în cazul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, care s-a sinucis în timpul anchetei, a fost clasată. Procurorii din Parchetul General au menţinut însă sechestrul asigurator pus pe bunurile acestuia: terenuri, apartamente şi conturi bancare. Condrea, în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai 2016, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Concluzia anchetei

Anchetatorii spun că în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare atunci când le-a vândut dezinfectanţi.  Firma ar fi minţit oficialităţile cu privire la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa acestora.

„În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că produsele SC Hexi Pharma Co SRL au fost, în perioada analizată, necorespunzătoare atât sub aspectul indicaţiei din etichetă (şi implicit din avizul Comisiei Naţionale pentru Produse Biocide, de plasare pe piaţă a produsului) referitoare la concentraţia de substanţă activă, cât şi sub aspectul eficienţei biocide în conformitate cu standardele în materie.

Totodată, probatoriul administrat în cauză a relevat că această combinaţie de factori a fost nefastă pentru sistemul sanitar din România, în condiţiile în care menţionarea în oferta comercială a S.C. Hexi Pharma CO S.R.L a unor concentraţii ridicate de substanţă activă, adeseori superioare produselor similare ale concurenţei, a făcut posibilă preferarea de către factorii de decizie din spitale a achiziţionării acestor produse în detrimentul altora. În acest mod, utilizarea în spitale, pe o perioadă îndelungată, a unor produse cu acţiune bactericidă, fungicidă, micobactericidă, virucidă, sporicidă şi tuberculocidă îndoielnică a creat premisa proliferării acestor microorganisme. Pe cale de consecinţă, au fost asigurate condiţiile dezvoltării rezistenţei antimicrobiene, în contextul consumului exagerat şi eronat de antibiotice din România”, au mai arătat anchetatorii în rechizitoriul trimis instanţei.

În rechizitoriul Parchetului General sunt date mai multe exemple ale unr produse Hexi Pharma care după ce au fost supuse testării s-a constatat că sunt ineficiente pe partea de eficienţă micobactericidă şi tuberculocidă (Clorehexin) sau fungicide (Hexio-Cid).

„În mod concret, din probele administrate a rezultat că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a produs şi comercializat către numeroase unităţi sanitare 41 de produse biocide din grupa principală 1, dintre care 39 de produse, comercializate către 340 de unităţi sanitare, au fost neconforme sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide”, mai acuză procurorii.

Ştirea iniţială: Flori DInu, la Parchet

Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma a fost audiată ieri la Parchetul general şi refuzat să dea detalii jurnaliştilor despre motivul pentru care a fost chemată la Parchet, arătând doar că ancheta în acest dosar nu a fost finalizată.

Ancheta în cazul Hexi Pharma a început, anul trecut, în primăvară, după ce în presă au apărut informaţii legate de diluarea dezinfectaţilor care au fost vânduţi de firmă spitalelor din România. Prejudiciul în dosar este estimat la aproximativ 70 de milioane de euro.

Ancheta procurorilor

Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Procurorii PICCJ susţin că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

În 12 mai 2016, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

În decembrie 2016, procurorul general Augustin Lazăr anunţa că o soluţie în dosarul Hexi Pharma va fi dată cel mai târziu în luna februarie, după ce vor fi efectuate mai multe teste asupra concentraţiei substanţelor active şi eficacităţii microbiologice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite