Anchetă extinsă în dosarul „Cutezătorii”. Procurorii DNA vizează mai mulţi oficiali din ministerul Educaţiei

Anchetă extinsă în dosarul „Cutezătorii”. Procurorii DNA vizează mai mulţi oficiali din ministerul Educaţiei

Mihnea Costoiu la DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii DNA au deschis o anchetă de favorizare a făptuitorului ce ar viza mai mulţi foşti sau actuali oficiali din cadrul ministerului Educaţiei. Noua anchetă a fost demarată după ce, în timpul cercetărilor privind baza sportivă „Cutezatorii”, în care este vizat fostul ministru Mihnea Costoiu, a apărut un document care l-ar fi absolvit de orice vină pe politician.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ancheta a fost disjunsă din dosarul în care Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu un act adiţional semnat în 2009. Este vorba despre un act adiţional la un contract de închiriere a bazei „Cutezătorii” către Fundaţia „Dinu Pescariu”.

La finalul anului trecut, Ministerul Educaţiei a transmis la dosarul pe care DNA îl avea în instrumentare un act adiţional cu acelaşi obiect, dar care nu era semnat de Mihnea Costoiu, ci de fostul ministru al Educţiei din 2009, Ecaterina Andronescu. Acel document conţinea şi o eroare, fiind menţionată Fundaţia „Dinu Patriciu” în loc de Fundaţia „Dinu Pescariu”.

Potrivit Digi24, procurorii DNA bănuiesc că documentul ar fi fost preconstituit pentru a-l favoriza pe Mihnea Costoiu. Oficialii de la Educaţie au transmis că actul adiţional a fost găsit într-un seif special aflat în cabinetul ministrului, destinat păstrării documentelor clasificate, însă actul nu apare în protocoalele de predare/primire ale acelui seif.

Potrivit DNA, în perioada martie - septembrie 2009, Costoiu a încheiat cu Fundaţia „Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005), spun procurorii.

Prin semnarea actului adiţional, a fost oprit procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune, iar ministerului i-a fost cauzatun prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia „Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ale lui Mihnea Costoiu.

Dosarul lui Mihnea Costoiu a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
citeste totul despre: