UPDATE Dosar penal în cazul pacientului plin de viermi de la Spitalul de Arşi. Ministrul Sănătăţii: Luăm în calcul închiderea spitalului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă la Spitalul de Arşi din Capitală, după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că un pacient internat în secţia de Terapie Intensivă era plin de viermi. Bărbatul a murit între timp. De altfel, ministrul Sănătăţii a precizat că situaţia de la această unitate este inacceptabilă şi că a luat în calcul varianta relocării.

UPDATE Avocatul Poporului s-a autosesizat, joi, în cazul pacientului cu viermi în răni şi al femeii care a murit după o transfuzie greşită, ambele semnalate la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

„Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a articolului 22 şi articolului 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii", precizează Avocatul Poporului, potrivit news.ro.

UPDATE Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii, a declarat joi că situaţia de la Spitalul de Arsuri din Capitală nu reprezintă un caz particular şi că au fost alocaţi de Comisia Europeană bani pentru modernizarea spitalelor şi pentru a se construi noi unităţi spitaliceşti, dar, susţine el, noul Guvern nu ar mai fi alocat fonduri pentru aceste proiecte în acest an.

„Eu am fost unul dintre puţinii miniştri care a început să facă programe pentru mari arsuri şi am negociat cu Banca Mondială pentru că până atunci nu se făcuseră, văd că nici nu se continuă, şi, doi, am fost printre puţinii care am spus că trebuie modernizat Spitalul de Arşi, adică trebuie daţi bani pentru echipamente, şi am şi dat. Bănuiesc că nu vă imaginaţi că plasa de ţânţari de acolo e neschimbată de pe vremea mea sau a nu ştiu cui. Cred că alea trebuie să se schimbe o dată la o lună”, a spus Bănicioiu, potrivit news.ro.

Dosar penal pentru moarte suspectă

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazar, a declarat, joi, că în cazul bărbatului care avea viermi pe răni şi a murit la Spitalul de Arşi din Capitală a fost deschis un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar în funcţie de probe cei responsabili de această situaţie vor fi chemaţi la audieri.

„Este un dosar în lucru la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bucureşti. Urmează ca procurorul de caz, în funcţie de probele pe care le are, să cheme la audieri pe cei responsabili”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă în cazul pacientului de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală care avea o rană invadată de viermi, fiind deschis şi un dosar penal privind moartea unei paciente care a fost suspusă unei transfuzii.

Anchetatorii urmează să stabilescă condiţiile şi cauzele în care s-au produs cele două decese.

„În prezent se efectuează activităţi de cercetare pentru stabilirea datelor concrete privind atât transfuzia, cât şi igienizarea, cu sprijinul autorităţilor competenţe. S-a dispus ridicarea documentelor medicale necesare în cauza. Urmează să fie audiat personalul medical şi auxiliar implicat în cele două cauze”, au precizat surse judiciare.

UPDATE Activitatea Unităţii de Transfuzii de la Spitalul de Arşi a fost suspendată.

Ministrul Sănăţăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că „este inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic, spitalul nu oferă condiţii proprii pentru pacienţi şi pentru personalul medical. Singura măsură rezonabilă este închiderea spitalului şi transferul activităţii. Trebuie să vedem unde pot fi duşi pacienţii. Au fost verificaţi, există o problema de management, o problemă de infrastructură. Angajaţii spitalului sunt şi ei responsabili. Medicii nu pot fi învinovăţiţi în masă. Dacă acum are loc o mare explozie, pacienţii trebuie să fie duşi în străinătate“.

Voiculescu spune că prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arşi din Capitală, unde situaţia este gravă, el spunând că a luat în calcul de mai multe ori închiderea acestei unităţi. 

„Există mai multe variante de relocare: relocarea spitalului sau doar a unei secţii. momentan analizăm”, a explicat Voiculescu.

Întrebat despre soarta pacientului care era plin de viermi, ministrul Voiculescu a declarat că acesta fusese operat, însă nu i s-a făcut baia terapeutică pentru că aşa prevede protocolul.

UPDATE 12.45 Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă în cazul pacientului de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală care avea o rană invadată de viermi, un medic transmiţând imaginile jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor., transmite News.ro.

Dosarul penal pentru moarte suspectă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, urmând ca poliţiştii de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei să fie delegaţi pentru efectuarea de audieri în cazul bărbatului internat la Spitalul de Arşi care avea larve într-o rană din spatele urechii şi care a decedat.

UPDATE 11.00 Conducerea Spitalului de Arşi s-a întrunit de urgenţă, la ora 11.00, pentru a discuta cazul pacientului internat la secţia de Terapie Intensivă care a fost filmat plin de viermi.

„O echipă de inspectori sanitari de la DSP Bucureşti s-a deplasat deja la Spitalul de Arşi, se duc să verifice situaţia de acolo, să verifice condiţiile igienice. A existat un control în luna martie a acestui an în toate unităţile spitaliceşti din toată ţara, inclusiv la Spitalul de Arşi. La toate unităţile sanitare la care s-au constatat deficienţe”, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, citat de realitatea.net.

Conform acestuia, „era evident că în unitatea medicală există probleme de management. Dacă se impun sancţiuni, ele vor fi făcute”, a precizat Colintineanu.

Reacţia spitalului nu a întârziat să apară. „Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu îl omoară. Nu înseamnă că le lăsam să stea pe pacient. Imaginea e reală. Nu am ce să comentez. A existat situaţia asta, a unui pacient care avea în zona arsă cei patru-cinci viermi.Sunt zone de necroză unde nu poţi băga degetele şi să speli ca pe mâini, că poţi rămâne cu urechea în mână. Zonele acelea se spală cu delicateţe. E de ajuns să fie o muscă, nu vă închipuiţi că e ca la gunoi”, a declarat Adrian Stănculea, joi dimineaţă, la Antena 3.

A murit după ce i s-a administrat o perfuzie greşită

Cazul vine la doar o zi după ce în presă a apărut un alt caz incredibil ce s-a petrecut tot la Spitalul de Arşi din Capitală. O femeie în vârstă a decedat după ce medicii i-au făcut transfuzie cu sânge dintr-o altă grupă decât avea pacienta.

Victima a fost adusă în noaptea de 13 spre 14 iunie la Spitalul de Arşi în şoc hemoragic. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei sanitare, Adrian Stănculea, femeia avea „muşcături de câine, oase rupte şi o mână atârnând, iar în camera de gardă i s-a spus că are grupă de sânge A, dar la perfuzie i-a fost pus sânge din grupa B“.

Stănculea a mai declarat că medicii şi asistentele care i-au acordat îngrijiri femeii şi-au dat imediat seama că s-a făcut o transfuzie greşită, iar pacienta a fost trecută pe dializă şi tratament. Femeia s-a stins din viaţă o săptămână mai târziu, pe 20 iunie, dar nu din cauza greşitei administrări de sânge, susţine Stănculea, ci ca urmare a stării grave în care a fost internată.

„Raportarea s-a făcut nu târziu, ci foarte târziu“

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, o reacţie postransfuzională severă ar fi trebuit raportată de urgenţă la DSP şi la Centrul de Transfuzii. Raportarea s-a făcut însă pe 27 iunie, la 14 zile de la incident. Colintineanu adaugă că aceasta nu înseamnă „târziu, ci foarte târziu“.

Pe de altă parte însă, Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, a precizat că, din punctul său de vedere, în calitate de medic, decesul femeii nu a fost cauzat de transfuzie, ci de leziunile suferite anterior.

„Este vorba de o pacientă care a venit în Urgenţă în garda dinspre 13 spre 14 iunie. O leziune extrem de severă: muşcată de câine la nivelul antebraţului, cu ambele oase rupte, mâna atârna într-un lambou de carne. A fost internată, s-a intervenit de urgenţă în sală, s-a reintervenit pentru hemostază. Pacientă cu şoc hemoragic şi stare generală destul de gravă. A fost nevoie de administrarea unor produşi de sânge, în speţă masă eritrocitară. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit un grup de sânge pe care nu trebuia să îl primească. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă. A decedat, cam la şapte zile distanţă, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional - după cum a apărut pe la dumneavoastră că a fost ucisă dintr-un accident transfuzional. Sigur că da, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărui unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a declarat Stănculea.

Acesta a mai adăugat că acest caz a fost raportat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Centrul de Transfuzii, conform legislaţiei, iar comisiile de disciplină încă îşi desfăşoară activitatea. Stănculea a precizat că raportarea la DSP a avut loc după vacanţa de Rusalii, adică la aproximativ o săptămână după deces, dar a subliniat că această raportare s-a făcut la decizia spitalului.

Întrebat dacă femeia a murit din cauza transfuziei, medicul a precizat că dacă trasfuzia ar fi fost gresiţă, decesul ar fi survenit imediat nu la şase zile distanţă. „Eu, ca şi accident post-transfuzional, pot să vă spun că la momentul acela pacienta avusese trei şedinţe de dializă, era fără birilubină crescută, fără retenţie azotată”, a mai explicat Stănculea. Medicul a atras atenţia asupra faptului că analizele biochimice se normalizaseră, chiar dacă fluxul urinar nu se reluase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite