VIDEO Procurorii au deschis un dosar penal în cazul copilului cu dizabilităţi care a fost legat de uşa centrului unde era internat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un copil a fost legat de o uşă de către supraveghetorii dintr-un complex de servicii sociale
Un copil a fost legat de o uşă de către supraveghetorii dintr-un complex de servicii sociale

Autorităţile din Capitală au demarat o anchetă după ce un copil cu dizabilităţi internat într-un complex de servicii sociale din sectorul 6 al Capitalei a fost legat de o uşă de către supraveghetori. Măsurile vor fi luate de Protecţia Copilului şi Inspecţia Socială. De asemenea, în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem, urmând ca în perioada următoare mai multe persoane să fie audiate.

UPDATE Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 au început urmărirea penală in rem în acest caz pentru rele tratamente aplicate minorului, lipsire de libertate în mod ilegal şi abuz în serviciu, potrivit Mediafax.

Anchetatorii urmează să decidă cu privire la ce persoane vor extinde urmărirea penală.

De asemenea, mai multe persoane angajate la Complexul de servicii sociale Istru din Sectorul 6 al Capitalei au fost deja audiate.

UPDATE Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei (ANPDCA) a depus, marţi, o plângere la Secţia 25 de Poliţie din Capitală.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 au deschis un dosar penal şi fac cercetări în acest caz, ca urmare a unei sesizări făcute de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6. 

Mai multe persoane vor ajunge în perioada următoare în faţa procurorilor pentru a da declaraţii. 

UPDATE Reprezentanţii DGASCP sector 6 au mers chiar luni seară la cele două căsuţe de tip familial, pentru a discuta cu personalul de pe tură. Cele trei infirmiere şi asistenta care îi aveau în grijă pe cei 22 de tineri, unii cu dizabilităţi foarte grave, alţii cu dizabilităţi medii, au luat decizia de a-l lega pe băiatul de 16 ani cu un fular. 

Acesta era legat în zona mijlocului, a explicat Nicolae Gorunescu, directorul adjunct al DGASPC sector 6. „Tânărul are handicap grav, autism infantil, epilepsie şi probleme de susţinere a echilibrului, însă nu făcuse crize, astfel că decizia luată de personal nu este justificată”, a declarat, pentru Adevărul, Gorunescu. 

Angajatelor li s-a părut că este firesc să apeleze la o astfel de metodă de contenţionare a tânărului. „Vor fi date afară şi chiar astăzi înaintăm plângere către poliţia sectorului 6. Decizia luată de infirmiere şi asistente sunt contrare tuturor principiilor şi procedurilor”, a completat directorul adjunct al DGASPC secor 6. 

Potrivit unui comunicat oficial al DGASPC sector 6, incidentul este singular, până în acest moment nemaifiind înregistrate sesizări similare. „În acest moment, persoanele implicate sunt suspendate din funcţie”, explică oficialii, adăugând că rezultatele anchetei vor fi făcute publice miercuri. 

Psiholog: „L-au imobilizat cu un fular!”

Psihologul Irina Porumboiu, coordonatorul căsuţelor de tip familial, spune că acest caz este unul izolat şi că este prima dată când un copil din centru este contenţionat fără motiv. 

„Infirmierele au explicat că au ieşit cu toţi copiii afară, fiind vreme frumoasă şi că băiatul, Cătălin, a început să devină agresiv. Atunci ele au considerat că este în regulă să îl imobilizeze cu un fular. Este prima dată când se întâmplă aşa ceva, copiii nu sunt nici pe departe maltrataţi la noi în centru”, a explicat, pentru Adevărul, Porumboiu. 

Specialista a precizat că tânărul nu pare să fi fost afectat de incident şi că s-a comportat normal în cursul zilei de azi. „Sunt permise anumite metode de contenţie dar asta a fost dusă la extrem, cele direct răspunzătoare sunt cele trei infirmiere şi asistenta care au luat această decizie”, a mai spus psihologul. 

ANPIS: „Se poate ajunge la dosar penal”

Marţi dimineaţă şi Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială a trimis o echipă în control la centru. „Dacă se confirmă, şi din imagini totul pare foarte clar. Se poate merge de la demitere din funcţie până la dosar penal. Lucrurile sunt foarte grave, iar concluziile preliminare le vom avea în această seară”, au precizat, pentru Adevărul, oficiali din ANPIS.

Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), a decis să trimită Corpul de control la complexul respectiv, după ce în presă au apărut imagini cu un copil din centru care era legat. 

Potrivit oficialului, citat de Mediafax, imaginile care au apărut în presă au fost surprinse de o persoană care locuieşte în vecinătatea complexului. „Până când vom stabili ce s-a întâmplat şi ce măsuri trebuie luate, trebuie ca acelui copil să i se acorde îngrijiri, iar persoana care l-a legat trebuie îndepărtată de copii”, a declarat preşedintele ANPDCA.

Tânărul legat de uşă are 16 ani, a completat Coman. Din primele informaţii rezultă că supraveghetorii ar fi decis să îl lege pentru a-l putea controla mai bine, dat fiind faptul că tânărul era agitat. „O astfel de măsură este inadmisibilă. Este o metodă total neinspirată de protecţie a unui copil”, a precizat oficialul.

În complexul de servicii sociale Istru sunt două căsuţe sociale, construite de ONG-ul HHC România şi inaugurate cu DGASPC sector 6. În total, în cele două căsuţe sociale trăiesc 22 de copii, o parte dintre ei având dizabilităţi grave. 

HHC: „Suntem indignaţi că astfel de abuzuri” 

Potrivit directorului HHC România, Ştefan Dărăbuş, responsabili cu angajările au fost cei de la DGASPC Sector 6. „Colegele mele au mai venit şi neanunţate şi ne-au semnalat că au sesizat mici probleme de relaţionare între personal şi copii. Am cerut rapoarte de atunci”, a precizat Dărăbuş, citat de Mediafax. 

„Pe de altă parte, când sunt doi îngrijitori la 11 copii cu dizabilităţi grave, uneori poate fi de înţeles că mai apelează şi la astfel de măsuri, dar nu se justifică în niciun caz legarea copiilor. Vrem clar ca cei care erau de serviciu în momentul în care copilul a fost legat să fie daţi afară”, a spus acesta. 

„Am văzut imaginile şocante cu un tânăr cu nevoi speciale legat de uşă, afară, în curtea unei case de tip familial aflate în administrarea DGASPC Sector 6 Bucureşti, care are tutela şi întreaga responsabilitate legală asupra copiilor aflaţi acolo în plasament şi asupra personalului angajat. Suntem indignaţi că astfel de abuzuri de neacceptat asupra copiilor se petrec încă în ţara noastră. Traumele trăite de aceşti tineri sunt principala noastră preocupare acum şi punem la dispoziţia DGASPC Sector 6 personalul nostru specializat, care îi poate sprijini în perioada următoare”, se arată într-o poziţie oficială a HHC. 

„Considerăm că o anchetă de urgenţă ar trebui să ducă la responsabilizarea directă şi fără ezitări a acelor membri de personal care au traumatizat copiii.Tocmai astfel de imagini tulburătoare prin violenţa lor asupra copilului cu nevoi speciale justifică, în cel mai pregnant mod, urgenţa reformei sistemului de protecţie a copilului în ţara noastră, inclusiv în privinţa calităţii îngrijirii de care au parte cei mai vulnerabili dintre copii”, a explicat Ştefan Dărăbuş, directorul organizaţiei.  

Câţi copii cu dizabilităţi grave trăiesc în România 

În luna decembrie 2014, în evidenţele DGASPC-urilor din întreaga ţară se aflau aproape 70.500 de copii. Dintre aceştia, jumătate sunt încadraţi în grad de handicap grav, în timp ce doar 1.500 apar în raportări ca fiind încadraţi în grad de handicap uşor. În ceea ce priveşte distribuţia copiilor cu dizabilităţi pe grupe de vârstă, 15.400 din cei cu vârste cuprinse între 7 şi 13 ani sunt încadraţi în grad de handicap grav. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite