ANCHETĂ Familiile unor generali şi colonei de la ISU, campioanele afacerilor cu avize de specialitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dă autorizaţie de funcţionare unui bar, club sau restaurant doar dacă lucrările PSI ale acestora au fost realizate de o firmă acreditată de ISU. Domeniul este unul profitabil, iar firmele de profil sunt de ordinul miilor. Doar câteva sunt însă acreditate. Pe această listă exclusivistă se înghesuie foşti sau actuali generali, colonei şi familiile lor.

Miercuri, premierul Dacian Cioloş a cerut demiterea şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a suspendat conducerea ISU Bucureşti. Ministerul Afacerilor Interne a demarat o anchetă în cadrul instituţiei subordonate, iar premierul a adăugat că vrea ca persoanele demise să nu mai lucreze niciodată în cadrul ISU. 

Tragedia de la clubul Colectiv devoalează o situaţie despre care, până acum, nu s-a ştiut nimic: industria autorizării spaţiilor din punctul de vedere al lucrărilor PSI este o afacere cu circuit închis, controlată prin interpuşi sau rude de foşti şi actuali ofiţeri superiori şi generali din ISU. „Adevărul” şi Riscul #Colectiv cu o radiografie a afacerilor PSI controlate din interiorul ISU. 

În România funcţionează sute de societăţi specializate în lucrări de prevenire şi stingere a incendiilor (PSI). Cererea a fost mereu mare, dar a crescut semnificativ în ultima lună. Însă nu orice lucrare sau firmă PSI te aduc în legalitate. ISU publică anual liste cu firmele şi persoanele pe care le acreditează pentru astfel de lucrări. Dacă nu lucrezi cu una dintre ele, ISU nu-ţi eliberează autorizaţia de funcţionare. 

Tatăl: inspector-şef ISU Bucureşti. Fiul: patron PSI

Udor Cosmin-Aurelian a înfiinţat, în 2006, firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare SA. Tatăl său, generalul cu două stele Udor Aurel, era pe atunci inspectorul şef al ISU Bucureşti. Un an mai târziu, şi nora generalului şi-a deschis firmă PSI, cu numele Compania de Stingeri şi Intervenţii. Udor s-a retras de la conducerea ISU Bucureşti în 2009. După ce s-a retras, generalul s-a angajat la firma înfiinţată de nora sa.


Reporter: Cum vi se pare asta, că fiul dvs. şi soţia lui aveau firme de PSI, iar dvs. eraţi în sistem?

Gen.maior (r) Udor Aurel: Păi eu sunt retras din 2009.

Reporter: Dar eraţi inspector-şef al ISU Bucureşti când au fost înfiinţate.

Gen.maior (r) Udor Aurel: Ce vreţi să vă spun? Luaţi ca atare. 


Compania Stingeri şi Intervenţii a avut o cifră totală de afaceri de peste 50 de milioane de lei şi profit net de aproape 9 milioane din 2007 până la finalul anului trecut, cifre care o plasează în topul pe această nişă.

Partenerii de afaceri ai copiilor generalului Udor sunt personaje controversate, cu legături politice, unii dintre ei anchetaţi acum de DNA pentru fapte de corupţie şi dare de mită.

Udor Cosmin-Aurelian a înfiinţat firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare alături de Mihai Gabriel Popescu, Udrişte Horaţiu Cosmin, Ionescu Orlando Cosmin, Drăguţ Florin-Marius şi firma Prometeu Consulting SRL, cu profil de activitate tot PSI.

Udrişte Horaţiu Cosmin este fiul lui Gheorghe Udrişte, actual deputat PNL şi fost director al Metrorex. În 2006, când fiul său înfiinţa această firmă, Udrişte era director general al Direcţiei de Transporturi, Drumuri şi Siguranţa Circulaţiei la Primăria Municipiului Bucureşti.

Mihai Gabriel Popescu este un om de afaceri de 43 de ani, devenit cunoscut drept Mişu Pricopsitu după ce a schimbat mai multe partide şi funcţii publice bine remunerate. Un an mai târziu, în 2007, el a devenit consilierul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor.

Drăguţ Florin-Marius este anchetat de DNA pentru că ar fi dat mită în schimbul unor contracte cu CNADNR şi îi are printre partenerii de afaceri pe Andrei Plumb şi Dan Plumb, soţul şi fiul fostului ministru Rovanei Plumb.

În 2007, nora generalui Udor, Alina-Ionela, a înfiinţat Compania Stingeri şi Incendii SA. De-a lungul anilor, în această firmă s-au perindat mai mulţi acţionari, majoritatea având legături cu Mihai Gabriel Popescu.

În 2013, generalul Udor şi-a înlocuit nora în funcţia de administrator al Companiei Stingeri şi Intervenţii, devenind şi preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii. Cumulat, Compania Stingeri şi Intervenţii a câştigat contracte cu statul în valoare de peste 7,5 milioane de lei, majoriatea dintre ele cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Firma din casa colonelului Matei Tudorel

Părinţii colonelului Matei Tudorel şi-au deschis, la mijlocul anilor `90, o firmă de lucrări PSI. Aveau peste 60 de ani când au intrat în afaceri. De pe vremea lui Ceauşescu, fiul lor lucra la pompieri. În 2010, el s-a pensionat cu grad de colonel în rezervă, brevet de pompier specialist şi acreditare de evaluator eliberată de ISU. În România, doar 40 de oameni au această acreditare. 23 dintre ei sunt, de fapt, foşti colonei sau maiori din ISU. Oameni care au lucrat „în sistem”.

image

Cu cinci ani înainte ca Matei Tudorel să iasă la pensie, soţia sa, Mărioara, a intrat în firmă, apoi şi fiul său. Firma - Austing Com SRL - avea sediul social în casa în care locuiau colonelul Matei şi soţia sa. Societatea este astăzi una dintre cele mai cunoscute din piaţa de profil, cu o cifră de afaceri de peste 12 milioane de lei şi profituri de 3,8 milioane în ultimii 10 ani.


Reporter: De ce au hotărât părinţii dvs. să-şi deschidă firmă de PSI?

Col. (r) Matei Tudorel: Întrebare de întrebare. Era un domeniu neabordat la vremea respectivă şi ei şi-au deschis o firmă în domeniul respectiv. Tata este inconştient, în pat. Nu vreţi să vă duc la el, să staţi de vorbă cu el? Vă iau acum de unde sunteţi, mergem să-l vedeţi, stăm cu lumânarea la capul lui, hai să-l întrebaţi pe el de ce şi-a făcut firmă.

Reporter: Părinţii dvs. au vreo experienţă în domeniul acesta?

Col. (r) Matei Tudorel: Ce înseamnă experienţă? Are cineva, în momentul de faţă, experienţă? Dacă tot vă documentaţi, de ce nu-i luaţi şi pedigree-ul lui tata, vedeţi ce a fost.

Soţia dvs. a şi câştigat, în 2008 şi 2009, 250.000 de euro de la Austing?

N-am făcut un calcul de la cap la coadă.

Apar în declaraţiile dvs. de avere, ca dividende câştigate de soţie.

Păi la vremea respectivă nu cred că era acţionar.

Şi, totuşi, aşa aţi scris în declaraţiile de avere.

Asta nu înseamnă că este şi aşa.

image

Anul trecut, colonelul a intrat în acţionariatul firmei care a funcţionat în casa sa, înlocuindu-şi soţia în funcţia de administrator al societăţii. Tot în 2014, Matei Tudorel a înfiinţat şi firma Austing Serv SRL, alături de fiul său.

Austing Com SRL şi Austing Serv SRL sunt acreditate de ISU pentru o gamă largă de lucrări PSI precum ignifugare, instalarea şi întreţinerea sistemelor de alarmă în caz de incendiu, proiectarea acestor sisteme, verificarea, încărarea şi repararea stingătoarelor, proiectarea, montarea şi întreţinerea sistemelor de limitare şi stingere a focului, efectuarea lucrărilor de termoprotecţie, proiectarea şi instalarea sistemelor de ventilare. 

Graţie gamei atât de generoase de acreditări, Austing Serv a obţinut chiar în primul an de funcţionare un profit net de peste 160.000 de lei.


Reporter: Cineva ar putea considera că este un conflict de interese.

Col. (r) Matei Tudorel: I-aş zice acelui cineva că mi-am folosit experienţa la ceva, nu s-o las să se fâsâie.

Reporter: În timp ce eraţi angajat la ISU.

Col. (r) Matei Tudorel: Nu în timp ce eram angajat. Nu se poate proba nimic din vremea respectică, că am avut contracte că am avut contracte legate de funcţia mea la ISU. Eu, oricum, nu lucram la firmă atunci.

Reporter: Dar firma era la dvs. în casă, părinţii, soţia şi fiul dvs. erau acţionari.

Col. (r) Matei Tudorel: Zău?

Reporter: Nu este aşa?

Col. (r) Matei Tudorel: Şi ce vreţi să vă răspund? Că soţia era un inginer într-un domeniu care nu mai există în România şi au dat-o afară din şcoală că s-a închis şcoala? Ce trebuia să fac, s-o împuşc? Unde s-o duc? Serios vă întreb. Ea este ingineră ţesătoare. Nu mai există în Bucureşti. Ce trebuia să fac, să-i zic: „Spânzură-te!” sau „Pleacă de acasă”? Ce-i faci la un om de 50 de ani care nu mai poate munci? E o problemă socială. Un om care are 50 de ani şi nu mai poate munci, unde se duce?

image

Stingerea focurilor trece prin paradisuri fiscale

De experienţa în sistem a colonelului Matei Tudorel nu benficiază doar firmele sale. Şi Psicom Intermed SRL, unul dintre cei mai mari şi mai vechi jucători din piaţa PSI, se numără printre cele 21 de societăţi din România acreditate de ISU pentru activităţi de evaluare, identificare şi control al riscului de incendiu. În lista cu firmele pe care le acreditează, ISU specifică şi numele angajatului acreditat, datorită căreia firma obţine avizul. În cazul Psicom, numele specialistului acreditat este Matei Tudorel. Colonelul în rezervă spune că este prieten cu Gheorghe Gabriel, patronul Psicom, şi că, pentru a obţine această acreditare, au făcut un contract de colaborare.

Şi Psicom îşi are originile tot „în sistem”. Gheorghe Gabriel a lucrat pe vremea comunismului la Institutul Naţional de Motoare Termice, după care, prin 1991, i s-a cerut să plece, moment în care a intrat în afaceri, povesteşte partenerul său, Matei Tudorel. S-au asociat în urmă cu câţiva ani pentru a participa la licitaţii publice, însă n-au câştigat, spune colonelul. De fapt, Psicom Intermed a câştigat contracte cu statul în valoare de peste 5,3 milioane de lei. Dintre cele 20 de contracte publice câştigate, 15 sunt cu CFR-ul - cel mai recent obţinut chiar anul acesta. Cinci dintre contracte au fost atribuite fără licitaţie, iar în cazul a 10 dintre celelalte - doar Psicom Intermed a depus ofertă. Firma a avut o cifră de afaceri de peste 33 de milioane de lei în ultimii 10 ani.

image

Gheorghe Gabriel a clădit un adevărat holding în PSI. În prezent, trei dintre cele opt firme de profil pe care le-a înfiinţat Gheorghe sunt acreditate de ISU pentru lucrări precum ignifugare, instalarea şi întreţinerea sistemelor de limitare şi stingerea incendiilor, verificarea, reîncărcarea şi repararea stingătoarelor, montarea şi mentenanţa sistemelor şi instalaţiilor de semnalizare şi alertare în caz de incendiu. Una dintre ele este autorizată de ISU pentru a funcţiona drept serviciu privat pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Aceasta după ce, o altă firmă cu profil similar, numită Psicom SUP (abrevierea de la Situaţii de Urgenţă şi Pompieri - n.r.), a fost înfiinţată de Gheorghe Gabriel în 2008. Afacerea de atunci a sfârşit însă în controversă. Gheorghe a cedat firma în 2009 către două offshore-uri, Way Consulting Corporation Limited şi Sylmedia Limited, înregistrate în Delaware şi reprezentate de neozeelandezul Ian Taylor. 

Cele două firme-paravan cu care a făcut afaceri Gheorghe Gabriel au fost folosite, în România, de Laszlo Kiss într-o uriaşă schemă de spălare de bani şi evaziune de care se leagă nume precum Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca. Practic, Kiss a înfiinţat, alături de Ian Taylor, un complex circuit offshore prin care au spălat bani pentru crima organizată. „Imperiul” offshore marca Kiss-Taylor este investigat pentru trafic de armament între ţări teroriste şi pentru spălarea banilor unui cartel mexican de droguri, monitorizat de spionajul american, anchetat în Noua Zeelandă, cercetat pentru evaziune fiscală şi delapidare în Balcani.

În iulie 2015, Kiss a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni de închisoare pentru complicitate la delapidare şi spălare de bani în dosarul Petromservice. Prejudiciul a fost de peste 83 de milioane de euro. Totodată, Kiss este judecat şi pentru delapidare şi spălare de bani în dosarul Ultra Pro Computers, cu un prejudiciu de 10 milioane de euro.

Legăturile dintre crima organizată şi afacerile sale nu-i dau însă emoţii lui Gheorghe Gabriel. În urma solicitărilor repetate pentru o reacţie, omul de afaceri ne-a cerut doar „să nu-l mai plictisim cu asta”.

Două dintre firmele de PSI controlate de Gheorghe Gabriel aveau, la 30 iunie, datorii în valoare de 1,5 milioane de lei pentru care Fiscul a demarat procedura de executare silită.

Afacerile colonelului Bârsan

După 34 de ani în sistem, colonelul în rezervă Gheorghe Bârsan a ieşit la pensie din ISU Bucureşti în 2006 şi a înfiinţat firma de PSI Sarmis Columna Consult SRL. Este una dintre cele 21 acreditate de ISU pentru evaluarea riscului de incendiu.

Fratele colonelului Gheorghe Bârsan este Ovidiu Bârsan, comandant de detaşament la ISU Bucureşti. Soţia lui Ovidiu Bârsan lucrează la Sarmis Columna Consult. În ultimii cinci ani, Sarmis Columna Consult a avut profituri nete în valoare de peste 260.000 de lei (aproximativ 60.000 de euro). Cu toate acestea, Fiscul o execută silit pentru datorii de aproape 1.000 de lei la bugetul de stat.


Reporter: Fratele dvs. este activ, lucrează la ISU Bucureşti.

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Da, la un moment dat am lucrat împreună.

Reporter: Soţia dumnealui este angajata dvs.

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Da, este angajata mea.

Reporter: De când?

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Nu mai ştiu, de vreo doi ani de zile, sau trei. A lucrat chiar la dvs., la Adevărul, înainte.

Reporter: Da, apare în declaraţia de avere a fratelui dvs., soţia a fost trezorier la Adevărul Holding trei ani.

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Apoi s-a desfiinţat postul şi ce era să facă, să rămână pe drumuri?

Reporter: Există vreun conflict de interese în situaţia asta?

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Nu cred. Fratele meu lucrează la intervenţii. El nu se ocupă de partea asta de prevenire, de autorizări, de avizări. N-are nicio legătură ce fac eu cu obiectul lui de activitate.

„Am rămas o echipă, ne ajutăm la legislaţie”

La fel precum colonelul Matei Tudorel, nici colonelul Gheorghe Bârsan nu lucrează doar pentru firma sa. El are un contract de angajare şi cu firma de PSI Adelma Servicii SRL, care a intrat astfel pe lista celor 21 de acreditate ISU. Adelma Servicii este firma Elenei Penişoară, fosta secretară a colonelului.

Înainte de a-şi deschide firma, Elena Penişoară se mutase de la secretariat „la inspecţii”. A ieşit din sistem în 2001, cu grad de plutonier-adjunct şef, a lucrat doi ani pe persoană fizică autorizată, apoi a înfiinţat Adelma Servicii. Are şi ea brevet de pompier specialist, însă trebuia să mai dea câteva examene pentru a se acredita şi ca evaluator, aşa că a preferat să-i facă un contract colonelului Bârsan.


Reporter: Şi colaboraţi acum, în privat, cu foştii dvs. colegi din ISU?

Plt.adj. Elena Penişoară: Da, sigur. Am rămas o echipă, ne ajutăm între noi la legislaţie, la ce avem nevoie.

Reporter: Cu cine?

Plt.adj. Elena Penişoară: Păi de colonelul Bârsan ştiţi, cu domnul general Udor, are şi dumnealui firmă.

Reporter: Aţi lucrat şi cu domnul Udor în cadrul ISU?

Plt.adj. Elena Penişoară: Da, bineînţeles, mi-a fost general la Capitală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite