ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După Crăciun, presa a difuzat o înregistrare video din care reieşea cum o învăţătoare a Şcolii nr. 10 îi ceartă pe părinţi că au dat prea puţini bani pentru cadourile de Crăciun pentru persoanlul şcolii
După Crăciun, presa a difuzat o înregistrare video din care reieşea cum o învăţătoare a Şcolii nr. 10 îi ceartă pe părinţi că au dat prea puţini bani pentru cadourile de Crăciun pentru persoanlul şcolii

Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.

Inspectorii şcolari din Bucureşti au anunţat că joi vor propune şcolii sancţionarea Danei Blându, învăţătoarea de la Şcoala 10 „Maria Rosetti,” filmată de părinţi în timp ce îşi arăta nemulţumirea vizavi de sumele strânse pentru cadourile de Craciun ale profesorilor. 

Potrivit legii, sancţiunile pleacă de la mustrare şi pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă, dar decizia va fi a consiliului de administraţie a şcolii. Surse oficiale vorbesc deja de o posibilă suspendare de la catedră.

În paralel, procurorii le-a trimis poliţiştilor pentru a declanşa cercetările plângerea penală depusă de inspectorat pe numele învăţătoarei. Aceasta mai este acuzată că le-ar fi cerut părinţilor să-şi înscrie copiii la after-school-ul pe care l-a înfiinţat în urmă cu mai mulţi ani.

Slăbiciunile legii şi justiţia

„Cel mai probabil învăţătoarea va fi suspendată pe perioada anchetei, pentru că înregistrarea este mult prea evidentă, acestea sunt şi semnalele oficiale. Însă se ridică din nou problema legii care îngreunează îndepărtarea de la catedră a celor care nu fac cinste meseriei de dascăl, ar trebui simplificată procedura”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Şi părinţii, care au fost chestionaţi în acest caz de inspectorii şcolari susţin că învăţătoarea nu ar trebuie să mai predea. „Ni s-au dat asigurări că cel mai probabil va fi suspendată, dar e păcat că se strică imaginea unei şcoli cu rezultate bune, unde nu toţi învăţătorii sunt aşa”, a declarat părintele unui copil de clasa a IV-a. 

Hăncescu spune că experienţele anterioare similare au arătat că dascălii suspendaţi au câştigat oricum în instanţă revenirea pe post. „Am înţeles că şi la audieri a susţinut că nu au cu ce să o prindă, pentru că pe film nu se vede primind niciun ban”, a adăugat liderul sindical.

Argumentele apărării

De cealaltă parte, avocata învăţătoarei, Maria Vasii, a declarat ieri, la ieşirea de la audieri, că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu are legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să plătească contravaloarea „micilor” atenţii. Vasii, care este şi apărătorul poliţistului Cristian Cioacă, a adăugat că învăţătoarea nu are motive să îşi dea demisia până la finalizarea anchetei şi că afirmaţiile ei din înregistrare au fost scoase din context.

„În conţinutul convorbirii originale se discuta, de fapt, despre modul în care au fost prezentate acele mici atenţii şi nu un reproş faţă de ce conţineau acele cadouri. Mai precis, doamna învăţătoare se ocupa personal de reambalarea acelor produse. Aşadar, reproşul nu era despre valoarea acelor bunuri. Învăţătoarea chiar s-a oferit să le plătească părinţilor contravaloarea acelor mici daruri către personal, tocmai pentru că nu dorea să ofenseze”, susţine avocata Danei Blându.

Învăţătoarea chiar s-a oferit să le plătească părinţilor contravaloarea acelor mici daruri către personal. Maria.   Vasii, avocata învăţătoarei

Fenomenul, măsurat în chestionare

În cadrul anchetei derulate de echipa Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), câţiva dintre părinţii şcolii nr. 10 au fost rugaţi să completeze mai multe formulare de la ISMB cu întrebări mai generale despre strângerea de fonduri în cadrul şcolii, pentru a vedea cât de răspândită este această practică. Au fost aleşi prin tragere la sorţi câte doi părinţi din fiecare clasă, numărul 7 şi numărul 14 la catalog, iar cei care nu au vrut să completeze chestionarul au putut refuza, spune unul dintre participanţi.

Monica, mama unei eleve din şcoală a spus că i s-au cerut bani pentru cadourile de Crăciun. „În general se dau cam 50 de lei. Bine a fost că cineva din clasă care a filmat. Să ne spună şi unde sunt banii din fondul şcolii, dăm câte 40 de lei pe semestru şi nu am primit niciodată vreo chitanţă”, a povestit ea. 

Un alt părinte susţine că astfel de practici există, ca-n mai toate şcolile, însă ţine de părinţi să impună anumite limite învăţătoarei. „La mine în clasă nu au fost astfel de situaţii, pentru că noi nu am permis”, spune părintele.

Unii părinţi ar fi dat şi diamante

Jurnalista Simona Tache a făcut public celebrul filmuleţ cu învăţătoarea care le pretindea părinţilor bani. „Experienţa mea personală cu doamna învăţătoare a fost mai mult decât dezamăgitoare. Am depăşit mai multe momente umilitoare de dragul copiilor, am lăsat de la mine şi am încercat să o ignor şi să o evit. Un tătic spunea ieri că se simţea exact ca un sclav în preajma doamnei. Acesta era şi feeling-ul meu…”, a declarat femeia.

Întrebată care este limita dincolo de care cadoul este şcpagă, e a răspuns că „cerul e limita” şi că are cunoştinţe care au dus diamante.

„Chiar doamna ne spunea că părinţii plătesc leasingul la maşina colegelor dumneaei, se cumpără porci, poşete, diamante sau maşini, se spală şpaga prin înscrierea la afterschool şi devine legală, iar cei care nu au sau nu vor să dea sunt excluşi din clubul privilegiaţilor. Aşa cum este cazul unui copil de la clasa noastră, care nu a participat la nicio serbare, pentru că părinţii lui nu pot să ţină pasul şi nu au cotizat integral la fondul clasei… Până la urmă, pentru că altfel nu se putea, două familii au avut mărinimia să suporte cheltuiala. De acum încolo, e cu rata la zi…”, a mai povestit ea.

Caz sesizat de Crăciun

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul unei învăţătoare de la Şcoala nr. 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii.

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Ei vor verifica ”în ansamblu dacă există astfel de politici de colectare a fondurilor pentru sărbătorile de Crăciun la nivelul întregii şcoli”, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul Martian Banu, purtător de cuvânt la ISMB.

Învăţătoarea, anchetată şi de consiliul de administraţie al şcolii

Acesta a explicat că ”cercetarea principală”, legată de faptele surprinse de părinţi cu o cameră ascunsă, în care o învăţătoare le cerea acestora mai mulţi bani pentru cadourile de Crăciun, este de competenţa comisiei stabilite de consiliul de administraţie al şcolii, comisie care începe tot luni ancheta.

Ştefan Pacearcă, inspector scolar pentru învăţământul primar, a declarat că reprezentanţii Inspectoratului vor avea discuţii cu învăţătoarea Dana Blându, cu colegii acesteia şi cu directoarele şcolii, dar şi cu părinţii elevilor. El a precizat că, deocamdată, nimeni nu a fost suspendat.

Învăţătoarea a făcut luni dimineaţă primele declaraţii de la izbucnirea scandalului. „O să dau toate declaraţiile în faţa autorităţilor competente”, le-a spus ea jurnaliştilor. 

Acuzaţiile la adresa învăţătoarei vor fi verificate de asemenea şi de procurori, după ce ISMB a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 în data de 30 decembrie 2013

Potrivit reprezentanţilor Parchetului, dosarul a fost trimis spre anchetă poliţiştilor.


Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite