FOTO Mitingul doctorilor, un fiasco. De ce nu ies medicii în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exasperaţi de salariile mici şi de politicile publice ezitante, medicii s-au organizat pe Facebook şi au pus la cale un miting în faţa Guvernului, într-o zi cu rezonanţe protestatare (în urmă cu doi ani, la 1 septembrie 2013 au început cele mai mari proteste din ultimii 20 de ani: mişcarea împotriva exploatării de la Roşia Montană).

1.700 de oameni şi-au anunţat, pe Facebook, prezenţa la protestul medicilior. Între ei, cadre medicale dar şi cetăţeni simpli, care, cel puţin în mediul virtual, îşi exprimă dezacordul faţă de lipsa de respect cu care sunt trataţi doctorii. 

Totuşi, ieri dimineaţă, numai câteva zeci de persoane se aflau în spaţiul destinat protestatarilor, în faţa Palatului Victoria. Numărul mic de oameni prezenţi la mitingul medicilor a surprins şi forţele de ordine. Jandarmii, negociatorii şi poliţiştii priveau plictisiţi la ţarcul în care câţiva doctori făcea cu rândul prin faţa camerelor de luat vederi. 

A fost, poate, singurul protest în care vocea fiecăruia s-a făcut auzită. Medicii au dat ample interviuri numeroşilor ziarişti prezenţi la faţa locului. Evenimentul s-a „stins“ cu mult înainte de ora 16.00, ora limită aprobată de Primărie.

Medicii vor salarii de magistraţi

Doctorul Gabriela Cucu, iniţiatorul protestului, a vorbit despre efectul final al nemulţumirii medicilor: periclitarea vieţii pacientului. „Reacţiile colegilor din teritoriu la propunerea guvernanţilor, de a majora salariile cu 25%, sunt atât de negative încât nu se vor mai face gărzi în plus, ci doar cele prevăzute în contractul de muncă, ceea ce va fi clar un colaps al sistemului sanitar. Nu se poate ca un medic, care este şi el om, să efectueze opt gărzi pe lună plus programul de zi cu zi. E expus greşelii“.

Florin Chirculescu, liderul sindicatelor medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino“, spune că medicii buni ar putea reveni în România cu o singură condiţie: salarii comparabile cu ale magistraţilor. „Dacă magistraţii trebuie să decidă unde e dreptatea şi unde e nedreptatea, la noi e viaţă versus moarte“, a spus Chirculescu.

Operaţie la blitzul telefonului

Cristina şi Iulia sunt studente în anul VI  la Medicină. Când s-au apucat de facultatea asta se gândeau: „OK, până ajungem noi la rezidenţiat se va schimba treaba în spitale“. Nu s-a schimbat nimic, iar acum, cele două tinere sunt la momentul în care se gândesc pe ce cale vor merge. Dilema e aceeaşi: „să rămân sau să plec?“. Vorbim despre bani. Cristina şi Iulia sunt viitori medici, dar înainte de asta sunt femei tinere, cu capricii şi cu priviri care le fug prin vitrine. „Oricum, nu opt milioane pe lună“, spune una.

„Eu cred că, pentru început, normal ar fi cam 30 de milioane“. Dar nu e vorba numai de salarii. Fetele povestesc cum luna trecută, la un spital din Bucureşti, medicii au operat pe întuneric, pentru că se luase lumina: „Au terminat operaţia aprinzându-şi fiecare blitzul de la telefonul mobil. Şi asta se întâmplă în Bucureşti, imaginaţi-vă cum e în provincie!“. 

Cristina şi Iulia stau în soare, în faţa sediului Guvernului. Nu agită pancarte, nu fluieră, nu strigă „hoţii!“. Se gândesc că prin simpla lor prezenţă vor schimba ceva. 

Se uită în jur şi văd că sunt singure: „Aşa sunt medicii. Nu pot fi uniţi, nu poţi să-i aduni la un loc pentru o cauză. E o chestie care vine din facultate. Eşti setat să calci pe cadavre pentru a reuşi. Să nu te gândeşti la colegul de lângă tine. Pentru a rămâne la buget, trebuie ca în fiecare an să fii în concurenţă cu colegii tăi, cu prietenii tăi. Asta te schimbă“, spune Iulia. Colega ei, Cristina, o aprobă. 

Voiam reformă. Şi respect. Cu 10 medici în stradă, nu avem nicio speranţă 

Reacţiile pe grupul de socializare Facebook nu au întârziat să apară. „Păi cum 10 - 15 medici? Parcă eram indignaţi şi supăraţi. Şi voiam reformă. Şi respect. Şi salarii. Cu 10 medici în stradă, nu avem nicio speranţă”, a scris încă de la primele ore ale dimineţii unul dintre medicii care fac parte din „Alianţa Medicilor”, grupul organizat pe reţeaua de socializare care în acest moment are peste 32.000 de membrii. 

Doctorii din teritoiu au reuşit să se mobilizeze mai bine. La Iaşi, de pildă, au ieşit în curtea unui spital peste 40 de cadre medicale. Studenţii s-au reunit şi ei, în halate albe, în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi. „Părem neserioşi. Se anunţă 1.500 şi merg 50-100 de oameni. Când vom fi organizaţi adecvat, vom protesta organizat, dacă va fi cazul”, s-a plâns un alt medic pe Facebook, supărat că restul oraşelor nu au fost la fel de active ca Iaşul, care a bătut chiar şi Bucureştiul la numărul de protestatari.

„Toţi cei care v-aţi agitat pe aici în urmă cu două săptămâni să faceţi grevă şi miting prin pieţe, înţelegeţi acum de ce nu era încă timpul pentru astfel de acţiuni de protest? Orice formă publică de protest trebuie să fie ultima manifestare”, este de părere un alt doctor. Acesta a adăugat că medicii, din punct de vedere numeric, sunt irelevanţi pentru orice om politic. „Câţi medici mai sunteţi în România? Dragnea scoate dublu numărul de morţi la vot. Puterea voastră constă în dialogul pe care-l aveţi cu oamenii”, a mai precizat medicul.

„Nu vor mai fi proteste în Sănătate”

 „Grupurile astea de pe Facebook care spun că ies mii de oameni la un protest nu funcţionează. De regulă, din 100 care spun că merg la un eveniment, se duce doar unul singur”, a explicat eşecul de ieri sociologul Mircea Kivu.

Specialistul afirmă că medicii nu s-au înghesuit la protest şi din cauza faptului că de regulă nu sunt disponibili dimineaţa. „Au raportul de gardă şi activitate intensă. O problemă, din punctul meu de vedere, a fost lipsa unei organizaţii reale care să se afle în spatele acestui protest. Nu cred că oamenii care sunt activi pe Facebook s-au şi văzut faţă în faţă”, a completat Kivu. 

Potrivit acestuia, nu poate fi făcută o paralelă cu alte proteste cum ar fi cele făcute pentru Roşia Montană. „În spatele lor erau oameni care se cunoşteau şi care sunau alţi oameni. Medicii, în general, sunt o categorie aparte, sunt individualişti, sunt dezbinaţi şi nu ies în stradă aşa uşor”, a mai spus Mircea Kivu. 

„Meseriile acestea se mobilizează greu”

Şi medicul Florin Chirculescu a precizat, ieri, că era aproape convins că doctorii nu vor pune halatele în cui pentru a merge la protest. „Medicii sunt intelectuali care nu sunt obişnuiţi să iasă la lupta cea mare. Medicul este o persoană care doar în situaţii excepţionale ridică flamura luptei”, a declarat Chirculescu. 

Faptul că meseria lor este una respectabilă face din ei nişte vârfuri, mai adaugă şi  Mircea Kivu. „În general, meseriile acestea se mobilizează greu. Este dificil să scoţi avocaţi sau profesori în stradă. Mecanicii de locomotivă nu au o problemă cu asta, de exemplu. În orice caz, nu cred că vor exista proteste în Sănătate prea curând, dar asta nu înseamnă că alte categorii nu vor încerca să obţină bani”, a completat sociologul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite