ANALIZĂ Cum a devenit Justiţia complicele violatorilor în serie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Fentzel  a fost de trei ori liberat condiţionat după ce a fost condamnat pentru viol
Iulian Fentzel  a fost de trei ori liberat condiţionat după ce a fost condamnat pentru viol

Violuri în serie cu voie de la Justiţie. Aşa ar putea fi rezumate ultimele cazuri de abuzuri sexuale comise la sfârşitul săptămânii trecute în Capitală de un bărbat care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii după gratii unde a ajuns, de mai multe ori, după ce a fost găsit vinovat de viol. “Când liberezi un violator este ca şi când dai drumul unui lup în ţarcul de oi”, atrage atenţia criminologul Dan Antonescu.

Revoltător este faptul că deşi cazierul său este plin de fapte comise cu violenţă, Iulian Fentzel (61 de ani) a putut ieşi din puşcărie mai devreme cu aproape trei ani, pentru ca la 3 luni de la liberarea condiţionată să atace şi să violeze două tinere în aceeaşi zi.

Bărbatul a fost capturat sâmbătă dimineaţa de poliţiştii bucureşteni, exact când viola o altă tânără. Ieri a fost aruncat după gratii, dar prea târziu pentru cele două femei atacate într-o singură noapte. 

Mai avea de ispăşit peste 1.000 de zile de închisoare

Totul s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă. În jurul orelor 00.15. Secţia 5 Poliţie a fost sesizată de o tânără de 34 de ani că în aceeaşi seară, când a ieşit de la metrou a fost atacată de un bărbat înarmat cu un cuţit care sub ameninţarea armei a târât-o într-un loc retras unde a violat-o după care a tâlhărit-o. Poliţiştii au reuşit să-l aresteze pe individ câteva ore mai târziu. L-au prins în timp ce viola o altă femeie, de 27 de ani, într-o clădire abandonată din sectorul 1 al Capitalei. „Poliţiştii au reuşit arestarea lui în timpul faptei. Cazul este unic în ultimii 30 de ani“, a explicat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Astfel de indivizi nu ar trebui să beneficieze de astfel de eliberări condiţionate, atrag atenţia specialiştii în Drept. „Cu toate că face puşcărie de când avea pantaloni scurţi iar în închisoare îndemna la revoltă, bărbatul a avut parte de o ieşire prematură din închisoare pentru că aşa este legea. Practic, a beneficiat de un cumul de factori, el având acum peste 60 de ani şi, în mod automat, pedeapsa pe care poate să o execute este mai mică. A cerut să meargă la biserică, a mai luat trei sau patru cărţi de la bibliotecă, a strâns creditele care îi trebuiau şi aşa a intrat în comisia de liberare. Chiar dacă un judecător a refuzat iniţial punerea în libertate, după patru luni şi la presiunile indirecte ale ministrului Justiţiei care se pronunţa public pentru liberarea înainte de termen, omul a ajuns în libertate  şi a putut lovi din nou. Iulian Fentzel a mai fost condamnat pentru viol şi tâlhărie. Ultima oară el a fost eliberat condiţionat în noiembrie 2018. Mai avea de ispăşit un rest pedeapsă de peste 1.000 de zile de închisoare, dar un judecător l-a eliberat condiţionat“, a precizat Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Probabil este şi protagonistul unor cazuri cu autor necunoscut

La rândul lui, expertul criminolog Dan Antonescu crede că modul în care  se face liberarea condiţionată a violatorilor este obligatoriu de revizuit. „Este genul de infracţiune care are cea mai mare rată de recidivă. Sunt indivizi care nu se vindecă. De regulă, violatorii, ca oameni, involuează, însă ca infractori, evoluează progresiv. Când eliberezi un violator este ca şi când dai drumul unui lup în ţarcul de oi“, atrage atenţia Dan Antonescu. 

  Când liberezi un violator este ca şi când dai drumul unui lup în ţarcul de oi.  Dan Antonescu criminolog

Acesta susţine că liberarea lui Fentzel este cu atât mai ciudată cu cât el a demonstrat de mai multe ori că numai asta ştie să facă. „A fost liberat condiţionat de trei ori până acum. Ultima oară, prin 2014, a fost rearestat după numai 30 de zile tot pentru un alt viol. Acum i-au trebuit trei luni. Probabil, a atacat el şi alte femei imediat după ce a ieşit din puşcărie, dar abia acum a fost prins. Cercetările vor elucida acest aspect. Este clar că este un om cu probleme psihice şi este obligatoriu de supravegheat de societate. Pentru astfel de indivizi cred că brăţara electronică de supraveghere ar fi o soluţie salutară. Dacă tot e liberat condiţionat, dă-i brăţară. O viaţă e mult mai scumpă. Brăţările au dublu rol. Ca poliţist, pot monitoriza, văd mereu unde este, care a fost traseul lui, indiferent de ora din zi şi din noapte. În al doilea rând, au şi rol descurajant. Persoana respectivă ştie că este monitorizată constant“, explică Antonescu.

Judecătorul trebuia să se gândească de două ori

Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC. vede o problemă la instanţa de judecată care a luat decizia liberării lui Fentzel. „Eu înţeleg că avea nişte aspecte pozitive în dosarul care a ajuns la judecători, dar când vezi că omul este un recidivist notoriu, care a stat o jumătate de viaţă în puşcărie pentru violuri, nu poţi să-l pui în libertate. Judecătorul trebuia să se gândească de două ori“, a precizat Dumitru Coarnă. 

La rândul lui, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu susţine că Fentzel are, în mod evident, un comportament sexual deviant şi că astfel de indivizi pot scăpa de aceste apucături numai cu o îngrijire de specialitate. „Violatorii în serie au nevoie de îngrijiri medicale, de tratament şi de supraveghere permanentă. În străinătate există chiar şi nişte programe speciale de reabilitare a acestor indivizi, programe care au o rată de succes destul de mare“; a precizat Liviu Chesnoiu. 

Cum reacţionăm în faţa unui prădător sexual

Lipsa de atenţie ne face vulnerabili, iar violatorii „citesc“ uşor aceste semnale, susţin experţii în siguranţă personală. E nevoie să fim într-o permanentă stare de alertă, dar relaxaţi în acelaşi timp. Cu capul sus, spatele drept, privirea în jur, mâinile scoase din buzunar şi o atitudine de încredere în sine. Este vital să fim atenţi permanent în jurul nostru şi să adunăm detalii care ne pot feri de agresiune. 

„Starea de alertă nu înseamnă să fim mereu în gardă şi panicaţi, ci din contră, relaxaţi şi făcând apel la cele cinci simţuri. Atunci când eşti atent la tot ce se întâmplă în jurul tău, nu intri în panică. Când o persoană este agresată, reacţia poate fi de trei feluri: «îngheaţă» şi astfel, devine victimă sigură, «fuge» sau «luptă». Aceste reacţii ale creierului pot fi educate“ spune Sorin Matei, instructor arte marţiale.

A fi atent la ce se întâmplă în jurul tău înseamnă să „scanezi“ permanent locul în care eşti, apelând la un sistem simplu, format din patru paşi: „Observă, Orientează-te, Decide, Acţionează. După ce observi mediul în care eşti, orientarea te ajută să te uiţi după nişte semnale: Cine merge în spatele tău? Cât de aproape se află? Iar dacă se apropie prea mult trebuie să fugi sau să lupţi“, conchide Sorin Matei.

„E important să identificăm o persoană care e în jur şi să îi cerem ajutor, nu să aşteptăm să fim salvaţi“, spune la rândul ei Ada Roseti, instructoare de arte marţiale. În plus, specialiştii în securitate spun că în situaţie de pericol este bine să privim agresorul în ochi, să păstrăm mereu o distanţă de minimum doi paşi de el şi să avem o atitudine curajoasă (chiar dacă suntem speriaţi) şi să îi spunem pe un ton ferm să ne lase în pace. (Simona Chirciu)

Atacul din Vinerea Mare

Ultima oară, Fentzel a fost arestat în 2014. El a atacat o femeie chiar în Vinerea Mare într-un parc din Buzău, la mai puţin de o lună după ce fusese eliberat condiţionat. Iulian Fentzel a fost reţinut după ce un tânăr a anunţat o patrulă a Poliţiei Municipiului Buzău că mama lui a fost violată în parcul Crâng de un bărbat care a dus-o cu forţa într-o zonă împădurită. Prima condamnare pentru viol a primit-o în 2003, când a primit 12 ani de detenţie. În 2009 însă părăsea penitenciarul şi la scurtă vreme ataca o bucureşteancă pe care a şi tâlhărit-o, după care a plecat la Focşani, unde, împreună cu doi complici, a furat din sediul unei firme o geantă în care se aflau 200.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite