Analistul George Friedman, către România: Dacă vreţi alianţă militară, vă trebuie armată. Dacă vă bazaţi pe alianţe politice, trimiteţi politicienii la război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Friedman FOTO Mediafax
George Friedman FOTO Mediafax

George Friedman, preşedintele publicaţiei de securitate Geopolitical Futures, a declarat la Sibiu că România ar trebui să se concentreze pe consolidarea propriilor capacităţi de reacţie militară la Marea Neagră, deoarece forţele americane nu sunt în prezent în măsură să transfere o flotă semnificativă în această zonă.

Analistul american a spus că ruşii nu sunt pregătiţi să intre într-o operaţiune navală care să aducă SUA în zonă şi că „vor face tot posibilul să nu provoace americanii“. El a adăugat că ruşii doresc să evite cu orice preţ un conflict cu Turcia în zona Mării Negre.

„Ruşii nu sunt pregătiţi să se angajeze într-o operaţiune navală în Marea Neagră care să îi aducă pe americani în zonă, vor face tot posibilul pentru a nu îi provoca pe americani. Ruşii nu vor nici să intre într-un conflict cu Turcia pentru zona Mării Negre, pentru că ei speră că se va întâmpla un miracol, o înţelegere ruso-turcă. Iar turcii înţeleg foarte bine un singur lucru în această zonă: dacă ruşii stau acasă, şi americanii rămân acasă", a spus George Friedman, la prelegerea cu tema "Perspectiva SUA asupra NATO şi a Mării Negre" pe care a susţinut-o la o conferinţă organizată la Sibiu.

Potrivit preşedintelui fondator al agenţiei Stratfor, România are posibilitatea de a-şi dezvolta propria flotă şi capacităţile de răspuns naval şi aerian în zona Mării Negre. „Statele Unite vor susţine, chiar şi financiar, acest efort. Pentru a face parte dintr-o alianţă militară şi pentru a vă baza pe ea, mai întâi trebuie să aveţi o armată pe măsură. Dacă vreţi să vă bazaţi pe alianţe politice, atunci ar trebui să vă gândiţi să trimiteţi politicieni în prima linie a războiului", a spus Friedman.

El a adăugat că o astfel de schimbare de paradigmă în privinţa modului în care se percepe şi se acţionează în politica externă de către România ţine şi de "o schimbare în cultura politică a României". "Şi nu ştiu dacă aceasta se va întâmpla", a mai menţionat analistul Geopolitical Futures.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite