Analistul George Friedman, despre poziţia României în conflictul ruso-ucrainean: „Este, poate, cea mai abilă din toată Europa de Est”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Friedman, fondatorul Stratfor FOTO AFP
George Friedman, fondatorul Stratfor FOTO AFP

Analistul şi strategul George Friedman susţine, într-o analiză a estului Europei în contextul războiului din Ucraina, că România urmează cursul evenimentelor şi astfel „este, poate, cea mai abilă din toată Europa de Est”

George Friedman a vorbit despre viziunile ţărilor din Europa de est asupra războiului din Ucraina.

„Polonia este zona din spate a războiului din Ucraina, zona de desfăşurare a armelor americane şi zona de instruire a forţelor ucrainene. Nu face niciun secret că se opune Rusiei. Înainte de începerea războiului, prim-ministrul Ungariei s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi, cu o prudenţă în creştere, a fost de partea ruşilor. Iar România se află la Marea Neagră, cu navale americane şi avioane ale forţelor aeriene puse în aşteptare”, a scris Friedman în Geopolitical Futures, citat de Ştirile TVR.

„România nu îşi pune speranţe nici într-un moment eroic, nici într-o intrigă vicleană”

Analistul a mai precizat că „Ungaria pare că a crezut iniţial că ruşii nu pot fi opriţi, iar prim-ministrul a mizat pe o colaborare entuziastă cu ei. Un calcul greşit, am gândit şi cred în continuare, într-un lung şir de erori strategice ale Ungariei”

„Polonezii au fost pregătiţi să dea totul pentru o victorie împotriva Rusiei. Poate că de data aceasta nu este un calcul greşit, dar dacă se va dovedi a fi, va fi unul ingenuu. Tragedia Poloniei este dorinţa sa de eroism chiar şi în eşec. În acelaşi timp, este şi o virtute. Cât despre România, ea rămâne un mister pentru mine. Aceasta nu îşi pune speranţe nici într-un moment eroic, nici într-o intrigă vicleană. Urmează cursul evenimentelor şi, făcând asta, este poate cea mai abilă din toată Europa de Est”, a mai explicat acesta. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite