ANAF: Producători de medicamente aveau facturi de la firme de turism emise în baza unor acte fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de la Antifraudă Fiscală au găsit la producătorii şi distribuitorii de medicamente vizaţi în dosarul privind recompensarea unor medici pentru prescrierea unor medicamente facturi emise de firme de turism în baza unor documente fictive, care le-au permis deducerea TVA.

„Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a efectuat în lunile martie şi aprilie 2015 verificări asupra documentelor prezentate de unele societăţi comerciale având ca domeniu de activitate producţia şi distribuţia de medicamente, constatându-se astfel că, în perioada 01.01.2013 - 31.12.2014, acestea au desfăşurat relaţii comerciale cu diverşi furnizori - societăţi de turism, de la care au achiziţionat pachete de servicii pentru anumite persoane, în special medici, cu privire la care există suspiciuni că au reprezentat în fapt recompensări aferente sprijinului acordat pentru administrarea către pacienţi a produselor pe care le comercializează”, potrivit unui comunicat de presă emis vineri de ANAF, arată Mediafax.

În urma acestor controale, inspectorii ANAF au constat că au fost înregistrate în evidenţa contabilă facturi reprezentând contravaloarea unor prestări de servicii turistice, respectiv participarea la diverse evenimente, conferinţe, congrese în ţară şi în străinătate sau organizarea unor astfel de conferinţe, persoanele participante fiind în principal personal medical.

De asemenea, inspectorii au mai constat că unele evenimente facturate nu ar fi fost realizate, cum ar fi, de exemplu, deplasări în străinătate (Ottawa - Canada, San Diego - SUA) şi în ţară (Braşov, Iaşi, Sibiu) sau altele erau doar decontarea unor deplasări cu scop turistic, la Paris - Franţa sau Las Vegas - SUA.

„Facturile înregistrate în evidenţa contabilă de către producătorii şi distribuitorii de medicamente au fost emise de societăţile de turism în baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugată, şi implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit”, a precizat ANAF.

Pe de altă parte, au fost verificate achiziţiile înregistrate de producătorii şi distribuitorii de medicamente, reprezentând contravaloarea unor studii clinice efectuate de personal medical din diferite unităţi sanitare privind monitorizarea pacienţilor cărora le sunt administrate medicamente produse de aceste societăţi.

În urma acestor verificări s-a constatat că facturile înregistrate în evidenţele contabile au fost emise în baza unor documente justificative sumare, prin care nu sunt detaliate concret activităţile aferente serviciilor prestate, astfel încât nu se poate certifica realitatea lor, susţine ANAF.

Procurorii DNA au făcut, în 28 iulie, 61 de percheziţii Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, la companii farmaceutice, producători şi distribuitori de medicamente, spitale şi clinici de oncologie, precum şi la locuinţele mai multor persoane, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor.

Medicamente pentru tratarea cancerului, ridicate în urma percheziţiilor

Precizările au fost făcute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în legătură cu percheziţiile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe 28 iulie, la societăţi comerciale din domeniul farmaceutic şi la persoane cercetate în dosarul privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

În urma acestei acţiuni, anchetatorii au fost ridicat cantităţi foarte mari de medicamente scumpe, laptopuri, calculatoare şi documente privind sejururi. Printre medicamentele pentru tratamentul cancerului ridicate la percheziţii erau şi fiole care costă 20.000 de lei bucata, potrivit unor surse judiciare.

Companii farmaceutice, în vizorul anchetatorilor

Procurorii i-au luat în vizor nu numai pe medicii care prescriau reţete pacienţilor contra vacanţe de lux, dar şi pe cei care i-au corupt. Astfel, ancheta vizează 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente.

Potrivit surselor judiciare, pe această listă se află Roche România, structură a concernului multinaţional Roche, Actavis SRL (producător şi distribuitor de medicamente), Pfizer România SRL, Teva Pharmaceuticals România SRL, Novartis Pharma Services, Alvogen România SRL, Sandoz Pharma Services SRL, Glaxosmithkline România SRL, Egis Internaţional, Romastru Trading şi Glenmark Pharmaceuticals SRL.

Cercetările ar fi arătat că Roche România SRL şi Actavis SRL au acţionat „în scopul prescrierii cu predilecţie a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului”.

Cum acţionau membrii reţelei

Ancheta a relevat că medicii şi reprezentanţii companiilor farmaceutice ar fi pus la cale un sistem pe cât de simplu, pe atât de eficient, în urma căruia distribuitorii de medicamente au reuşit să-şi crească vânzările. Distribuitorii ar fi reuşit să corupă chiar şi reprezentanţi ai Programului Naţional de Sănătate. Astfel, dosarele pacienţilor trataţi cu medicamentele vândute de ei erau aprobate imediat, iar apoi farmaciile din reţea erau, de asemenea, recompensate. În final, cel care pierdea era statul, pentru că banii erau decontaţi din bugetul Casei Naţionale de Sănătate.

Recompensele pentru membrii reţelei erau pe măsură. Firmele de medicamente au plătit medicilor participarea la diverse simpozioane şi congrese în străinătate, dar şi cheltuieli personale. Mai mult, unele dintre aceste congrese nu se desfăşurau în realitate, fiind doar un paravan pentru vacanţe de lux, cum ar fi la Paris, San Diego sau Las Vegas.

Vacanţe de lux, sub paravanul congreselor

Din datele şi probele de la dosar ar rezulta că unele firme de medicamente alocau sume mari pentru aceste tipuri de "sponsorizări". Astfel, în 2014, o firmă de medicamente a achitat peste 4,1 milioane de lei unui operator de turism, "sponsorizare" care în realitate ar fi fost o "mită mascată", dată medicilor prin reprezentanţii zonali, în funcţie de vânzările realizate după prescrierea anumitor medicamente.

În acest caz, anchetatorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în oraşele Ottawa - Canada (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego - SUA (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Braşov (perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel Internaţional Iaşi (perioada 23-24 iulie 2014) şi eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014), au precizat sursele citate.

În ce priveşte evenimentul organizat în Ottawa, în perioada 12-16 februarie 2013, anchetatorii arată că acesta a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013. La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacol.

"Sub aparenţa participării la un eveniment medical în oraşul Ottawa, firma de medicamente a solicitat prestatorului de servicii de turism să organizeze o deplasare, la Paris, în scop turistic, la care au participat mai mulţi medici", susţin sursele citate.

În cazul evenimentului care apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, procurorii au stabilit că, în realitate, deplasările s-au realizat la San Diego (patru nopţi) şi Las Vegas (trei nopţi).

"Deşi în realitate deplasarea s-a efectuat în două locaţii succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinaţia San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic", au mai arătat sursele citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite