Ce muzică ascultă consumatorii de droguri din Uniunea Europeană şi ce stupefiante preferă aceştia DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ANA
Foto: ANA

Disponibilitatea drogurilor se menţine la niveluri ridicate în UE, iar substanţe psihoactive noi, cu potenţă mare, continuă să apară pe piaţă, potrivit celor mai recente date privind consumul de droguri în Europa şi în România. Marţi, la sediul Senatului României, a avut loc conferinţa de lansare a Raportului European privind drogurile 2022: tendinţe şi evoluţii, conform Agenţiei Naţionele Antidrog (ANA).

Potrivit raportului european, produsele pe bază de canabis devin din ce în ce mai diverse, iar producţia de droguri sintetice în Europa este în creştere.

Referitor la consumul de droguri, există şi semne ale revenirii la nivelurile din perioada anterioară pandemiei. Astfel, în anii 2020-2021, se observă creşteri ale consumului de cocaină, cocaină crack, amfetamină şi metamfetamină în unele oraşe. Conform datelor raportului european, ţara noastră se menţine în continuare sub media europeană în ceea ce priveşte consumul pentru majoritatea tipurilor de droguri.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele Studiului „Consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaţionale”, implementat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2021. 

Studiul arată o modificare a interesului tinerilor, de la sentimentul de apartenenţă într-un grup întreţinut de relaţii de prietenie la insecuritate şi dorinţa constantă de a-i impresiona pe ceilalţi, consumul de droguri fiind determinat de dorinţa puternică de validare, dar şi de curiozitatea puternică de a experimenta senzaţii noi, printre genurile de muzică preferată de consumatorii de droguri numărându-se muzica house, rock, pop şi reggae.

În medii recreaţionale, dimensiunea consumului oricărui drog ilicit dea lungul vieţii în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 34 ani este mai mare decât cea observată în Studiul în populaţia generală (GPS 2019), pentru segmentul populaţional 15-34 ani (GPS 2019 – 11%, faţă de 21,8% - online, respectiv 18,5% - festivaluri/ concerte).

Prevalenţele consumului pentru majoritatea drogurilor studiate au înregistrat valori de cel puţin două ori mai mari faţă de cele observate în Studiul în populaţia generală (GPS 2019), pentru segmentul populaţional 15-34 ani.

Autorii studiului au evidenţiat necesitatea sporirii măsurilor de control în mediile recreaţionale şi în preajma acestora, în vederea descurajării consumului de droguri, indicând că activităţile de prevenire trebuie să fie adaptate nevoilor specifice locului şi ale vizitatorilor săi, conţinutul cursului de formare a agenţilor de securitate trebuie adaptat la nevoia de prevenire a consumului în medii recreaţionale şi că se impune intensificarea cooperării dintre autorităţile locale, proprietarii sau managerii de locaţii şi poliţia sanitară în vederea mobilizării comunităţilor prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la consecinţele negative ale consumului de droguri în medii recreaţionale.

La evenimentul de lansare a Raportului European privind drogurile 2022: tendinţe şi evoluţii, au participat, alături de directorul adjunct, comisar-şef de poliţie Georgel-Cristian Ivan, şi de specialiştii şi de membrii Consiliului Ştiinţific ai Agenţiei Naţionale Antidrog, Alina Gorghiu, vicepreşedintele Senatului României, Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, Anca Dragu, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, instituţiilor partenere în aplicarea Strategiei Naţionale în Domeniul Drogurilor 2022-2026 şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite