Ana Birchall după votul pentru Secţia Specială din CSM: Plenul a sfidat voinţa majorităţii românilor şi a organismelor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO gov.ro
Ana Birchall FOTO gov.ro

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, a criticat dur votul din plenul Consiliului Superior al Magistraturii de a aviza negativ desfiinţarea Secţiei Speciale, susţinând că reprezintă o sfidare la adresa majorităţii românilor, opinia cvasi unanimă a sistemului judiciar, recomandările tuturor organismelor internaţionale.

„Este inexplicabil felul în care plenul CSM a înţeles astăzi să sfideze solicitarea majorităţii românilor, opinia cvasi unanimă a sistemului judiciar, recomandările tuturor organismelor internaţionale, precum şi reguli elementare de echitate şi egalitate a cetăţenilor în faţa legii, votând împotriva desfiinţării SIIJ. Toţi cei care nu au votat pentru avizarea favorabilă practic au sustinut menţinerea SIIJ. În forma actuală, SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraţilor certaţi cu legea sau corupţi, inamicul curăţirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat. Raportul de activitate pe anul 2019 este grăitor: 417 dosare lucrate, din care 415 clasate! Mă întreb dacă în spatele acestui vot nu stau temerile unora din consiliu faţă de consecinţele posibil penale ale unora din acţiunile lor...

P.S. Înteleg că au fost 3 buletine de vot. Votul care contează este cel dat pentru avizare pozitivă, cu sau fără observaţii! Restul sunt fente ieftine de imagine!”, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.

Proiectul de lege depus de USR pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost avizat negativ joi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Uniunea Salvaţi România (USR) a depus la începutul acestei luni în Parlament două proiecte de legi: unul pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), denumită Secţia Specială, şi unul de modificare a Legilor Justiţiei astfel încât acestea să fie puse în acord cu recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

Plenul CSM a votat pentru menţinerea SIIJ: 10 voturi pentru menţinere, 8 împotrivă, un vot nul. Codruţ Olaru a votat împotriva desfiintarii, iar procurorul general, Gabriela Scutea, a dat vot nul, potrivit informaţiilor G4Media.ro. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a votat pentru desfiinţarea SIIJ. Avizul CSM pe proiectul de lege iniţiat de USR pentru desfiinţarea SIIJ e consultativ, dar el transmite un mesaj puternic Parlamentului, acolo unde proiectul va primi votul final.

La ieşirea de la CSM, Gabriela Scutea a declarat că “desfiinţarea SIIJ este o necesitate, însă modalitatea în care este formulată propunerea din punct de vedere tehnic necesită multe multe îmbunătăţiri şi trebuie să ne punem întrebarea dacă ne uităm la propunere în sine, faptul că ea este pe masa parlamentului şi dacă propunerile noastre, adică ceea ce ar putea însemna eventuale observaţii, vor fi sau nu admise în dezbaterile din parlament”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite