Amnesty cere României să ancheteze programele secrete ale CIA desfăşurate în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este menţionată într-un raport ca partener în programe secrete ale CIA
România este menţionată într-un raport ca partener în programe secrete ale CIA

România apare într-un raport al organizaţiei Amnesty International (AI) care reuneşte cele mai recente dovezi privind complicitatea ţărilor europene în predările ilegale şi programele de detenţie secretă ale CIA.

Prin acest document, AI cere autorităţile să ancheteze activităţile agenţiei guvernamentale americane şi să facă dreptate victimelor torturilor şi relelor tratamente aplicate de agenţii CIA, în misiunile lor din statele europene, după atacurile din Statele Unite de la 11 septembrie 2001.

Citeşte şi:
Meleşcanu despre presupuse activităţi CIA în România: "De fiecare dată ni s-a spus că informaţiile nu se confirmă"

ONU cere ancheta închisorilor secrete, inclusiv din România

Printre cele opt ţări europene menţionate în raportul intitulat "Secret ştiut de toţi: Dovezi intensificate privind complicitatea Europei în extrădări extraordinare şi detenţie secretă", publicat luni de AI, apare şi România, care ar fi găzduit un centru de detenţie secretă.

"În pofida numeroaselor dovezi, autorităţile române au continuat să dezmintă că aeronave cu deţinuţi la bord ar fi aterizat în România sau că ţara ar fi găzduit un centru de detenţie secretă", atrage atenţia raportul AI.

Creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, închis într-o puşcărie din România

În continuare, "Amnesty International solicită autorităţilor române să urmeze imediat exemplul altor state membre ale UE care s-au angajat în procese de stabilire a responsabilităţii ce vizează dezvăluirea adevărului privind respectivele lor roluri în cadrul programele de extrădări extraordinare şi detenţie secretă ale CIA care au operat după 11 Septembrie 2001".

"Autorităţile române trebuie să ia măsuri reale pentru a stabili adevărul şi pentru a garanta asumarea responsabilităţii acolo unde autorităţi ale statului român ar fi încălcat drepturile omului", arată raportul.

O serie de guverne europene au progresat într-o oarecare măsură în ceea ce priveşte asumarea responsabilităţii, dar autorităţile române au continuat să nege orice participare. Amnesty International consideră că numărul mare de dovezi privind complicitatea statului român în aceste programe justifică un angajament concret din partea guvernului de a desfăşura o anchetă.

Una dintre închisorile secrete ale CIA se afla în Bucureşti

Pe baza unor declaraţii ale actualilor şi foştilor oficiali din Statele Unite, presa a susţinut că România a găzduit o închisoare secretă cu numele de cod "Britelite" şi a dezvăluit numele unuia dintre presupuşii deţinuţi, Khaled Sheikh Mohamed, care ar fi fost închis acolo.

În februarie 2010, un studiu al experţilor ONU privind practicile de detenţie secretă în întreaga lumea a arătat că o aeronavă implicată în programele de predare şi de detenţie secretă a aterizat în România, relatează Mediafax.

Datele emise de Oficiul polonez de Grăniceri în iulie 2010 au indicat că cel puţin un avion transporta pasageri pe traseul său din Polonia în România, autorităţile române au continuat să dezmintă aceste descoperiri.

"UE a eşuat complet în ceea ce priveşte tragerea la răspundere a statelor responsabile pentru abuzurile pe care le-au comis", a declarat Nicolas Beger(foto), directorul Biroului Instituţiilor Europene al Amnesty International

Nicolas Beger

Inteligenţă americană - Patru eşecuri CIA ale secolului

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite