Amiral american: Incompetenţa militară a Rusiei, fără precedent în istoria modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amiralul James Stavridis (stânga) împreună cu generalul David H. Petraeus (dreapta) într-o întâlnire oficială la Bruxelles în 2011 FOTO United States Department of Defense
Amiralul James Stavridis (stânga) împreună cu generalul David H. Petraeus (dreapta) într-o întâlnire oficială la Bruxelles în 2011 FOTO United States Department of Defense

Cu o vastă experienţă de luptă, participant la războaiele din Golf, Afganistan şi Irak, amiralul american în retragere James Stavridis, fost comandant suprem aliat al NATO pentru Europa, susţine că fosta Armată Roşie a demonstrat în Ucraina o „incompetenţă uimitoare” care a dus, între altele, la pierderea unor generali, dar şi a unor ofiţeri superiori, fapt fără precedent în istoria recentă.

„În istoria modernă, nu există nicio situaţie comparabilă în ceea ce priveşte moartea generalilor. Am văzut că partea rusă, într-o perioadă de două luni, a înregistrat cel puţin o duzină de generali ucişi”, a afirmat Stavridis conform The Hill. Pentru comparaţie, amiralul Stavridis, care este poreclit „Zorba”, a amintit recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite, afirmând că „niciun general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele americane din Afganistan şi Irak. 

În istoria modernă, nu există nicio situaţie comparabilă în ceea ce priveşte moartea generalilor. Am văzut, într-o perioadă de două luni, cel puţin o duzină de generali ruşi ucişi. James „Zorba” Stavridis amiral în rezervă

Mai mult, Stavridis susţine că incompetenţa în luptă a fostei Armate Roşii nu s-a limitat numai la pierderea în luptă a comandanţilor. „Nu e vorba doar de generalii ucişi”, a spus Stavridis cu privire la armata rusă, remarcând şi „incapacitatea lor de a organiza logistica”, „planul de luptă prost” şi „pierderea navei lor amiral (crucişătorul Moskva - n.red.) fără luptă”. „A fost o slabă performanţă a ruşilor până acum”, a subliniat „Zorba”.

Generalii au căzut unul după altul 

Între altele, Rusia a pierdut în Ucraina generali ca Vladimir Petrovici Frolov, Vitali Gherasimov, Yakov Rezanţev, dar şi pe şi colonelul Serghei Suharev, comandantul Regimentului 331 de elită a Gărzii Aeropurtate. Apoi, autorităţile ucrainene spun că generalul-maior rus Andrei Simonov, comandantul unităţilor de război electronic, a fost ucis în apropierea oraşului Izium din regiunea de nord-est a Harkovului. Ucrainenii au anunţat uciderea primului general rus pe 27 februarie, la doar 3 zile de la declanşarea invaziei ordonate de către Vladimir Putin, fiind vorba chiar de generalul Magomed Tuşaev, numărul doi al trupelor cecene şi care era considerat mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov. Tuşaev şi-a pierdut viaţa în timpul luptelor pentru aeroportul Hostomel din apropierea Kievului.

Crime de război 

După ce l-a caracterizat pe Vladimir Putin ca fiind un „incompetent militar”, amiralul american mai consideră că liderul de la Kremlin poate fi acuzat de declanşarea unor crime de război în Ucraina, începând cu „invazia ilegală a unui vecin şi a unei democraţii” şi incluzând „masacrarea” civililor, distrugerea oraşelor şi „folosirea violului ca armă de război”. Stavridis a precizat că generalul Alexander Dvornikov, pe care Moscova l-a pus luna trecută la conducerea forţelor de invazie din Ucraina, este „cunoscut bine de serviciile secrete occidentale drept «măcelarul din Siria»”. Dvornikov a comandat forţele ruse în Siria timp de un an începând cu 2015. Oficialii occidentali şi organizaţiile pentru drepturile omului au condamnat tacticile folosite acolo sub comanda acestuia.

Amiralul în retragere american mai susţine că acţiunile lui Putin în Ucraina au unele efecte care se întorc împotriva intereselor Rusiei. „Vladimir Putin favorizează extinderea NATO prin atacul său nejustificat asupra unui vecin”, susţine „Zorba”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite