Amintirile lui Andrei Pleşu, despre Mineriadă: „Deciziile se luau într-un Executiv restrâns”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii militari au continuat joi audierile în dosarul „Mineriada”.  Scriitorul Andrei Pleşu, ministru al Culturii în timpul evenimentelor din iunie 1990, a dat joi o declaraţie de martor în acest dosar.

Fostul demnitar  a declarat că problema minerilor nu a fost discutată atunci în şedinţele de Guvern, deciziile fiind luate într-un cerc restrâns, iar el a încercat să organizeze un dialog între protestatarii din Piaţa Universităţii şi Ion Iliescu. 

Pleşu a spus că a aflat de venirea minerilor la Bucureşti când se ducea spre Ministerul Culturii, pentru că maşina sa a fost oprită şi percheziţionată de aceştia, iar el a fost legitimate. Ulterior, a fost lăsat să plece. „Eu am povestit experienţa pe care am avut-o şi anume că evenimentul a avut consecinţe extrem de dramatice pentru România de atunci”, a declarat Pleşu. 

Acesta a adăugat că nu avea „un contact frecvent” cu preşedintele Ion Iliescu ca să poată spune care era atunci atitudinea acestuia şi că, din ce îşi aminteşte, nu a fost o discuţie în Guvern în care să fie discutată problema minerilor. „La şedinţele de guvern participam, dar lucrurile de ordin imediat, organizatoric, nu se discutau în Guvern. Am spus şi domnului care m-a interogat că eu nu-mi aduc aminte să fi participat la o şedinţă de guvern în care problema minerilor să se fi discutat cu adevărat. Mi-am imaginat că există un fel de executiv restrâns, făcut de oamenii direct responsabili şi care luau decizii”, a precizat Pleşu.

„Vagul” care durează de 25 de ani

Scriitorul a dat exemplu de o astfel de decizie care s-ar fi luat în decembrie 1990, când ar fi aflat dintr-un comunicat al Guvernului că regele nu poate să intre în ţară. „Or eu eram în Guvern şi nu ştiam nimic. Am dat şi atunci un comunicat şi o demisie. Erau hotărâri care se luau în cercul restrâns al miniştrilor direct implicaţi, Interne, Apărare, viceprim-miniştri, primul-ministru şi aşa mai departe”, a mai explicat Pleşu. 

Întrebat ce părere are despre ancheta care se face acum, după mai bine de 25 de ani, legat de evenimentele din 13-15 iunie 1990, Pleşu a spus: „Nu mă bag în chestiuni procedurale şi juridice, însă sunt foarte bucuros că se face un efort consistent pentru o lămurire geometrică a lucrurilor. Vagul asta care durează de 25 de ani nu face bine nimănui, nici celor care ar putea suporta consecinţe. Trebuie odată să ştim exact ce am trăit”. 

Erau hotărâri care se luau în cercul restrâns al miniştrilor direct implicaţi, Interne, Apărare, viceprim-miniştri, primul-ministru şi aşa mai departe Andrei Pleşu fost ministru

Aproape de judecată

La scurt timp după sosirea lui Pleşu la Parchet, şi-a făcut apariţia şi Adrian Sârbu, care este inculpat în dosarul Mineriadei, alături de alte 17 persoane, între care Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu şi alte oficialităţi din conducerea de stat de atunci. Adrian Sârbu a fost chemat pentru a i se aducă la cunoştinţă ultimele detalii din acest dosar, în condiţiile în care ancheta se apropie de final. Mogulul nu a comentat prezenţa sa la Parchet. Procurorii urmează ca în perioada următoare să trimită dosarul în faţa instanţei. Deja s-au făcut toate cercetările şi s-au luat toate declaraţiile, iar finalizarea dosarului este aşteptată la începutul lunii februarie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite