Ambasadorul Ungariei, despre „războiul steagurilor”: „E dreptul natural al secuilor din România să se bucure de simbolurile de identitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oszkar Fuzes FOTO szabadsag.hu
Oszkar Fuzes FOTO szabadsag.hu

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, consideră că nu există „un război al steagurilor” între cele două ţări vecine, România şi Ungaria. Acesta a subliniat totodată că arborarea drapelului Ţinutului Secuiesc este un „drept natural” al secuilor.

Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, Fuzes a declarat că „nu este vorba despre niciun fel de provocare” şi că nu se aşteaptă să fie vreun scandal între cele două ţări. „Cred că nu e vorba de niciun incident diplomatic, am o relaţie foarte bună cu MAE şi vom regla (n.r. - problema) în mod normal şi civilizat”, a susţinut ambasadorul maghiar.

De asemenea, acesta este de părere că arborarea steagului Ţinutului Secuiesc este un „drept natural” al secuilor din acea regiune. „E vorba numai despre un drept natural al minoriţăţii secuilor din România care se bucură de simboluri naţionale istorice şi de identitate. Subliniez că e vorba despre identitate. Nu este vorba despre o provocare, o capacănă, e vorba numai despre identitatea naţională a secuimii”, a subliniat diplomatul maghiar.

Fuzes a fost convocat la Ministerul de Externe de către ministrul Titus Corlăţean, pentru a da explicaţii în legătură cu afirmaţiile făcute de secretarul de stat maghiar Zsolt Nemeth.

În acelaşi timp, MAE a publicat o poziţie oficială în ceea ce priveşte scandalul care a pus pe jar atât România, cât şi Ungaria. „Declaraţiile domnului Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România şi Ungaria. Autorităţile române nu acceptă şi nu vor accepta astfel de interferenţe regretabile care contravin cadrului constituţional şi legal din România. Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituţia României şi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers”, a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul de Externe.

Miercuri dimineaţă, în şedinţa obişnuită a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, să exprime o poziţie fermă a României în ceea ce priveşte steagul secuiesc şi declaraţiile lui Zsolt Nemeth. Şeful Executivului a refuzat să se pronunţe în această problemă, însă a catalogat drept „obrăznicii” declaraţiile oficialului maghiar.

Întregul scandal al steagurilor a degenerat după ce Zsolt Nemeth, secretar de stat în Ministerul maghiar de Externe, a catalogat gestul prefecţilor de Harghita şi Covasna, de a interzice arborarea steagului secuiesc în cele două judeţe drept „agresiune prin simboluri“ la adresa maghiarilor din Ardeal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite