Ambasadorul SUA la UE: Procurorul General american a contribuit la o foaie de parcurs „consultativă” cu măsuri  pentru statul de drept din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gordon Sondland vorbind la European Policy Centre FOTO Twitter @USAmbEU
Gordon Sondland vorbind la European Policy Centre FOTO Twitter @USAmbEU

Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul român al Justiţiei, "să lucreze alături de el şi de echipa lui, în mod direct", la o "foaie de parcurs" cu titlu "consultativ" pentru întărirea statului de drept din România.

Declaraţia a fost făcută, la Bucureşti, de Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, care a venit în România pentru discuţii cu ministrul Birchall, premierul Viorica Dăncilă şi Preşedintele Klaus Iohannis. Sondland şi-a reafirmat preocuparea ţării sale faţă de statul de drept în România.

"SUA sunt foarte preocupate în legătură cu statul de drept. Nu doar din motivele evidente - de exemplu, că nu poţi avea o societate civilă, fără stat de drept. Ci pentru că este foarte greu să creezi un mediu investiţional în orice ţară unde cei care îşi riscă banii nu ştiu care sunt regulile sau, mai important, unde regulile de azi se pot schimba mâine, după ce ţi-ai riscat banii. Deci statul de drept este un esenţial”, a declarat acesta, citat de Hotnews.ro.

Întrebat, la o conferinţă de presă desfăşurată joi la Bucureşti, în legătură cu sprijinul SUA pentru statul de drept în ţări est-europene, Ambasadorul Sondland a răspuns:

„Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiţiei - este unul dintre motivele pentru care sunt aici, să mă întâlnesc cu ea, ca urmare a invitaţiei - să vină în SUA şi să continue să lucreze alături de el şi de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi şi măsuri adecvate care să fie introduse în legislaţie în în ordonanţe, pentru a asigura un stat de drept puternic şi consistent”.

Declaraţia vine după ce, la sfârşitul lunii august, Procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington, luna aceasta. El arăta atunci că vede în ministrul român "un partener vital şi de încredere în lupta anticorupţie". Invitaţia a venit în momentul în care premierul Dăncilă propusese remanierea ministrului Birchall, propunând-o în locul ei pe Dana Gîrbovan. Propunerea de remaniere a fost respinsă ulterior de preşedintele Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite