Ambasadorul Marii Britanii la Sofia: În cazul României, s-ar putea renunţa la monitorizarea prin MCV. Allen dă România drept exemplu Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jonathan Allen, ambasadorul Marii Britanii la Sofia
Jonathan Allen, ambasadorul Marii Britanii la Sofia

Bulgaria ar putea rămâne singura ţară monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen, într-un interviu acordat joi postului bTV, preluatde Novinite.

El a sugerat că s-ar putea renunţa la Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cazul României, urmând ca Bulgaria să rămână singura ţară din UE al cărei sistem de justiţie este monitorizat de Bruxelles, adaugă Novinite.

Comentariile ambasadorului britanic confirmă temerile că raportul MCV privind Bulgaria, ce va fi prezentat la sfârşitul lunii ianuarie, va fi unul negativ, notează agenţia bulgară de presă.

Ambasadorul britanic a declarat că trimiterea de foşti miniştri şi şefi de agenţii de stat la închisoare, aşa cum a făcut România, ar arăta că Bulgaria are instituţii independente care nu sunt supuse presiunii politice, precizează sursa citată.

Jonathan Allen a mai subliniat, citat de dnevnik.bg, că rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene continuă să arate că, pentru al optulea an la rând, sistemul de justiţie nu respectă pe deplin standardele europene. El a spus că cel mai bun motiv pentru a introduce schimbări este acela că poporul bulgar vrea acest lucru, şi nu pentru că o cere Bruxellesul.

Iohannis: „Vreau să devenim noi atât de buni încât acest instrument să nu mai fie necesar“

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat la ultima şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii că ar vrea ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie ridicat în cazul României. Ulterior, într-un interviu acordat pentru Adevărul Live, Iohannis a nuanţat declaraţia şi a spus că vrea să ne îndeplinim obiectivele astfel încat MCV să nu mai fie necesar.

„MCV-ul a fost şi este util. Ne ajută, a fost convenit până la urmă, a fost convenit în negocierile de aderare. Pe de altă parte, a fost inventat ca şi instrument pentru a ajuta România şi există obiective clar stabilite. Păi, în momentul în care România şi-a îndeplinit obiectivele, este clar că acest instrument devine caduc. Nu am spus că vreau ridicarea MCV fiindcă mie nu îmi place, eu vreau să devenim noi atât de buni încât acest instrument să nu mai fie necesar. Ce am propus eu şi ce-mi doresc este să lucrăm cu toţii ca să spună toată lumea că instrumentul nu mai este necesar“, a spus Iohannis pentru Adevărul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite