Ambasada Rusiei continuă spamul pe tema „Cuminţeniei“ lui Brâncuşi, cu un mesaj în care mimează candoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ambasada Rusiei la Bucureşti îşi continuă campania mediatică pe seama strângerii de fonduri iniţiate de Guvernul Cioloş pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului“ a lui Constantin Brâncuşi. Pe Facebook, emisarii ruşi în ţara noastră se arată deranjaţi de reacţia cetăţenilor români la donaţia „modestă“ de o sută de euro pe care au oferit-o la pachet cu un filmuleţ despre necesitatea de a le spune copiilor români „istoria adevărată“.

Potrivit Ambasadei Rusiei la Bucureşti, românii au reacţionat emoţional, cu „înjurături ordinare“, „insulte personificate“ şi „un limbaj de ură“ la „mâna dată de un prieten“.

„Sigur că nu putem să nu ne exprimăm regretul că demersul nostru umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase faţă de România şi poporul român a provocat o reacţie atât de controversată în societatea română şi uneori extrem de neprietenoasă cu privire la Rusia şi poporul ei multinaţional. Ca răspuns la mâna dată de un prieten noi auzim de multe ori înjurături ordinare şi insulte personificate“, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

„Înţelegând sensibilitatea opiniei publice din România în ceea ce priveşte unele capitole ale istoriei, legăm acest «limbaj de ură» (language of hatred), cu o primă reacţie emoţională“, continuă mesajul solilor ruşi în România, care au stârnit indignarea opiniei publice române după anexarea unui filmuleţ controversat despre relaţiile ruso-române la anunţul unei donaţii de 100 de euro pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului“.Filmuleţul care a stârnit indignarea românilor

Ambasada Rusiei la Bucureşti ţine să ne aducă aminte că un astfel de limbaj este condamnat în alte ţări: „Apropo, un astfel de limbaj este condamnat atât în legislaţia mai multor ţări ale Uniunii Europene, cât şi în cea a Rusiei“.

„În acelaşi timp, noi respectăm dreptul românilor la exprimarea liberă a opiniei lor“, se arată „tolerantă“ misiunea diplomatică rusă din România.

Remarcile sunt făcute în contextul în care reprezentanţa diplomatică anunţă că încă un cetăţean român „care s-a prezentat ca «persoană privată care nu are nicio legătură cu instituţii publice, mass-media, servicii secrete ş.a.m.d.» a transmis 100 de euro în calitate de «gest de mulţumire pentru interesul manifestat faţă de cultura român㻓.

„Aducem la cunoştinţă că fără a lua în considerare motive concrete din partea acestuia şi a altor cetăţeni români care transmit bani la Ambasadă în contextul donaţiei modeste anunţate de către noi mai devreme în campania pentru achiziţia operei «Cuminţenia Pământului» a lui Constantin Brâncuşi, nu ştim o folosire mai bună a acestor bani decât transferul acestora la fondul menţionat. Ceea ce am şi făcut“, precizează Ambasada Rusiei la Bucureşti.

De asemenea, reprezentanţa diplomatică anunţă că a reuşit să convertească 200 de yeni japonezi şi 200 de woni sud-coreeni, „aproximativ 10 lei“, sumă primită în urma protestului care a avut loc marţi seară în faţa ambasadei.

În pofida sensibilităţii opiniei publice din România la aspecte din istorie şi relaţiile bilaterale, emisarii ruşi subliniază că vor continua să-şi exprime propriile puncte de vedere: „Sperăm, totuşi, că în România, ca stat care împărtăşeşte «valorile democratice europene» vor trata cu înţelegere dreptul Ambasadei şi a poporului rus în general la «un punct de vedere alternativ»“.

Mai mult, reprezentanţa diplomatică susţine că, spre deosebire de România, Rusia respectă pluralismul şi democraţia.

„Diferenţa opiniei cuiva faţă de cea proprie şi respectarea dreptului de a exprima această opinie diferită faţă de cea proprie chiar este una dintre principalele semne ale pluralismului şi democraţiei. Cel puţin în Rusia punctul de vedere alternativ faţă de cel oficial puteţi să-l auziţi şi pe posturile de televiziune, inclusiv pe cele publice, şi în presă, şi, desigur, în blogosferă“, se arată în mesaj.

În finalul postării, Ambasasa Rusiei la Bucureşti respinge ideea că face propagandă pe tărâm românesc şi dă asigurări că vrea un „dialog productiv“.

„În cazul în care orice poziţie chiar şi cea determinată de intenţii bune, dar care nu coincide cu opinia ta este respinsă imediat ca «propagandă», atunci este dificil să se aştepte că se va putea ajunge cu adevărat la înţelegerea oponentului şi, mai ales, la continuarea unui dialog productiv“, ţine să ne pună la respect misiunea diplomatică rusă.

Anunţul buclucaş

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni „o contribuţie financiară modestă“ pentru recuperarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului“. Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a publicat şi un filmuleţ în care se spune că „armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României“, iar în Al Doilea Război Mondial „armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei“, notează news.ro.

Atât suma de 100 de euro donată, cât şi filmuleţul au provocat critici vehemente pe reţelele de socializare, marţi seară având loc inclusiv un protest în faţa sediului ambasadei, protest intitulat „Donează un cent pentru Rusia“ şi care, potrivit organizatorilor, a fost iniţiat „ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur“.

Ambasada a anunţat miercuri că în urma protestului a strâns 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 dolari americani, 200 de yeni japonezi şi 200 de woni sud-coreeni, iar suma va fi donată în campania privind subscripţia publică naţională pentru achiziţia operei „Cuminţenia Pământului“.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis marţi că apreciază contribuţia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului naţional românesc, considerând însă „mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsură să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă“.

Joi seară, prim-ministrul Dacian Cioloş, a declarat că „oamenii ştiu să se mobilizeze atunci când înţeleg importanţa unui ges“ şi că „putem avea verticalitate şi respect faţă de valorile noastre, chiar şi prin gesturi mici“, răspunzând astfel unei întrebări ce a făcut referire la creşterea numărului de persoane care au făcut donaţii pentru „Cuminţenia Pământului“, după ce a fost făcut public filmuleţul Ambasadei Rusiei.

Filmuleţul care îi deranjează pe solii ruşi în România

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite