Ambasada României la Londra acuză Sky News de „neadevăruri“ şi cere difuzarea rezultatelor anchetei DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la o întâlnire a jurnalistului britanic cu presupuşi traficanţi de arme
Imagini de la o întâlnire a jurnalistului britanic cu presupuşi traficanţi de arme

Ambasada României din Marea Britanie a transmis, joi, o scrisoare postului de televiziune Sky News în care acuză prezentarea unor informaţii neadevărate în reportajul despre vânzarea armelor din România şi cere difuzarea unui drept la replică în care să fie prezentare rezultatele preliminarii ale anchetei DIICOT.

"Ambasada României la Londra a transmis Sky News o nouă scrisoare în care solicită postului britanic de televiziune să transmită, în condiţii de difuzare similare reportajului în cauză, elementele care vor rezulta din ancheta desfăşurată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – DIICOT", informează Ambasada României la Londra.

Instituţia a atras atenţia Sky News asupra "caracterului fals" al afirmaţiilor din reportaj şi arată că acuzaţiile aduse de autor induc în spaţiul public "semne de întrebare, concluzii şi neadevăruri care impietează fără nici un temei asupra imaginii Românie".

Potrivit scrisorii transmise de Ambasada României din Marea Britanie către Sky News, se cere un drept la replică de la televiziune, care să cuprindă informaţiile preliminarii din ancheta DIICOT.

"Din preocuparea de a asigura o informare corectă şi completă a propriilor cetăţeni şi a opiniei publice, solicităm Sky News să informeze publicul, în condiţii de difuzare similare reportajului în cauză, cu elementele care rezultă din ancheta desfăşurată de autorităţile române şi care vor fi puse la dispoziţie de către acestea. (...) Evaluările preliminare ale DIICOT conduc deja către ideea că reportajul este un fals. Apar inadvertenţe clare în legătură cu persoanele din reportaj, tipurile de arme şi deţinătorii acestora, modalităţile de tranzacţionare, etc. Ancheta este în derulare", se arată în scrisoarea Ambasadei, către Sky News.

"Suntem convinşi că, în concordanţă cu înaltele valori şi principii pe care le promovează în informarea corectă a publicului, Sky News va trata cu atenţia cuvenită solicitarea formulată de autorităţile române", conchid autorităţile române de la Londra.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început urmărirea penală faţă trei dintre bărbaţii care apar în reportajul Sky News, pentru complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, au declarat surse judiciare, pentru News.ro. Unul dintre cei trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România, Atilla Csaba Pantics, a fost reţinut joi seară de procurorii DIICOT, pentru complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

Sky News a difuzat la sfârşitul săptămânii trecute un material realizat de Stuart Ramsay privind traficanţii de arme din România. Materialul prezenta imagini de la o întâlnire a jurnalistului cu doi presupuşi traficanţi de arme, care îi prezentau mai multe tipuri de arme despre care autorul materialului afirma că sunt arme militare.

Poliţia Română a spus că armele prezentate în imagini sunt de vânătoare şi pot fi deţinute legal în ţara noastră de către vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite