Ambasada Franţei la Bucureşti, în război cu Chiliman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Chiliman
Andrei Chiliman

Misiunea diplomatică franceză la Bucureşti se consideră victima unei decizii a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. Ambasada a solicitat deja protecţia Ministerului român al Afacerilor Externe şi a făcut apel la justiţie pentru că primarul sectorului 1 a autorizat construirea unei terase-bar în apropierea clădirii Ambasadei.

"Pe lângă impactul asupra liniştii şi securităţii necesare exercitării misiunii diplomatice, construcţia incriminată ar fi trebuit să ia în considerare şi calitatea de monument istoric a imobilului care găzduieşte misiunea diplomatică, iar decizia de autorizare ar fi trebuit să fie luată de primarul general al Capitalei. În plus, această decizie este afectată şi de alte ilegalităţi", se precizează în comunicatul de presă.

Misiunea diplomatică franceză menţionează că, după ce a făcut apel, pe cale verbală şi scrisă, către primarul sectorului 1 pentru revizuirea poziţiei, Ambasada Franţei, în virtutea Convenţiei de la Viena, a solicitat protecţia autorităţilor române.

Prin urmare, ambasada a sesizat Ministerul Afacerilor Externe care, la rândul său, a sesizat prefectul Municipiului Bucureşti.

În paralel ambasada a făcut apel la justiţie, precum şi la celelalte autorităţi competente, "pentru ca această dezordine să înceteze definitiv".

Ambasada Franţei mulţumeşte însă autorităţilor române pentru reacţia lor şi îşi manifestă speranţa că demersul său va găsi o soluţionare favorabilă. "Ambasada regretă profund că reprezentanţi aleşi de poporul român, investiţi cu un mandat municipal, arată astfel public puţina importanţă pe care o acordă regulilor internaţionale, legilor naţionale şi tradiţiilor de ospitalitate ale României, în relaţiile cu un stat prieten şi aliat", se mai arată într-un comunicat trimis agenţiei Agerpres.

În cursul zilei de vineri, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a anunţat că va ataca în instanţă autorizaţia de construcţie emisă de Primăria sectorului 1 pe 10 decembrie 2009 pentru extinderea spaţiului comercial situat în str. Biserica Amzei nr. 19.

"Sunt consternat şi profund îngrijorat de gravele ilegalităţi ale primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, care emite o autorizaţie de construcţie unei persoane juridice fără vreun drept de proprietate în locaţie, cu un contract de închiriere expirat şi care vrea să modifice o clădire monument istoric, afectând o misiune diplomatică", a afirmat Atănăsoaei, într-un comunicat transmis presi.

Prefectura Capitalei a menţionat că autorizaţia a fost emisă beneficiarului de către Primăria sectorului 1, deşi contractul de închiriere pentru acest spaţiu expirase din ianuarie 2007. În plus, imobilul respectiv se află în zona protejată, fiind clasificat ca monument istoric, situaţie în care orice autorizaţie de construcţie se emite de Primăria Municipiului Bucureşti şi nu de administraţia locală de sector.

De asemenea, clădirea se află în domeniul privat al municipalităţii, fiind administrat de PMB, care a obţinut în instanţă hotărârea definitivă şi irevocabilă de evacuare a chiriaşului.

În prealabil, PMB a cerut Primăriei sectorului 1 să nu prelungească contractul de închiriere şi nici să nu emită autorizaţie de construcţie, solicitări care nu au fost luate în considerare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite