Ambasada Finlandei, despre punerea Codruţei Kovesi sub control judiciar: „Are un palmares excelent în lupta contra corupţiei. Urmărim îndeaproape cazul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub control judiciar FOTO Inquam Photos/ George Călin
Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub control judiciar FOTO Inquam Photos/ George Călin

Oficialii Ambasadei Republicii Finlanda în România au postat pe pagina de Facebook un comunicat referitor la situaţia juridică actuală a fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi.

Reacţia ambasadei vine în contextul în care Laura Codruţa Kovesi a fost plasată de Secţia pentru Investigaţia Infracţiunilor din Justiţie sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (5 fapte) şi mărturie mincinoasă.

"Ambasada Republicii Finlanda în România urmăreşte îndeaproape cazul în care cunoscutul procuror Laura Codruţa Kovesi a fost plasat sub control judiciar, i s-a interzis să părăsească ţara şi să se adreseze presei. Laura Codruţa Kovesi este apreciată la nivel european şi internaţional şi are un palmares excelent în lupta împotriva corupţiei", se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Finlandei.

O poziţie tranşantă în acest caz a fost emisă şi de Ambasada SUA în România, ai cărei oficiali vorbesc despre "acţiuni care încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare".

Fosta şefă DNA are mai multe interdicţii printre care şi aceea de a părăsi ţara sau de a-şi exercita profesia de procuror.

Prin ordonanţa din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii:

  • Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;
  • Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;
  • Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
  • Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză
  • Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;
  • Să informeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie  şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;
  • Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite