Amânare în dosarul Colectiv: Tribunalul Bucureşti se va pronunţa pe 16 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Octav Ganea
FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Instanţa a amânat pentru 16 decembrie pronunţarea unei prime sentinţe în dosarul Colectiv.  Procurorii DNA au cerut pedepse maxime pentru patronii clubului, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Piedone, pompierii ISU care nu au verificat autorizaţia clubului, dar şi pentru cei responsabili de montarea focului de artificii.

Dosarul Colectiv a ajuns la final, după mai bine de trei ani şi jumătate de când a fost trimis în instanţă, în aprilie 2016. Doi ani procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului, în fiecare săptămână fiind audiaţi zeci de martori şi victime.

Procesul se judecă în primă instanţă la Tribunalul Bucureşti. Decizia magistraţilor va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Procurorii au cerut pedepse maxime pentru toţi cei implicaţi

La ultimul termen procurorul DNA a cerut ca cei doi pompieri, Antonina Radu şi George Matei, să primească pedeapsă maximă prevazuta de lege pentru avuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave, respectiv 14 ani de închisoare. Ei sunt acuzaţi că au verificat clubul înainte de incendiu şi nu au luat măsuri pentru remedierea problemelor de securitate. Parchetul a cerut şi ca cei doi să achite contravaloarea intervenţiei pompierilor în noaptea tragediei de la clubul Colectiv, situată la suma de 30.000 de lei, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să plătească împreună cu cei doi pompieri daunele civile şi morale.

La termenele precedente, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - la câte 12 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Procurorii au mai cerut ca Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - să fie condamnată la 14 ani şi 6 luni închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, la câte 12 ani şi 10 luni închisoare. De asemenea, Cristian Niţă să fie condamnat la cinci ani închisoare pentru tăinuirea unor probe.

De asemenea, reprezentanţii Parchetului au cerut aplicarea unor amenzi maxime pentru SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Procurorii au mai cerut condamnarea fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Aceeaşi pedeapsă a fost cerută pentru trei funcţionari din Primărie - Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale), Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior), Ramona Sandra Moţoc (referent superior).

Părţile civile din dosar - familiilor celor decedaţi, dar şi persoanele rănite - au solicitat ca inculpaţii să plătească, în solidar cu instituţii publice, printre care şi Primăria Sectorului 4, despăgubiri uriaşe, care se ridică la sute de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite